🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реалната заплаха за Орбан

В лицето на Петер Марки-Зай унгарският премиер може да срещне пречка за преизбирането си

Опозиционният лидер Петер Марки-Зай се описва като социално консервативен и икономически либерален дясноцентристки политик
Опозиционният лидер Петер Марки-Зай се описва като социално консервативен и икономически либерален дясноцентристки политик
Опозиционният лидер Петер Марки-Зай се описва като социално консервативен и икономически либерален дясноцентристки политик    ©  Reuters
Опозиционният лидер Петер Марки-Зай се описва като социално консервативен и икономически либерален дясноцентристки политик    ©  Reuters
Темата накратко
  • В лицето на Петер Марки-Зай унгарският премиер може да срещне пречка за преизбирането си.
  • Опозиционната коалиция от шест партии е само на няколко процентни пункта зад формацията на Орбан.
  • Но предизборната й кампания ще се нуждае от нови сили, тъй като в момента не успява да достигне напълно колебаещите се гласоподаватели.

Унгарската управляваща партия "Фидес" е изправена пред сериозен противник на изборите през април, които ще определят политическото бъдеще на премиера Виктор Орбан. Реална заплаха за преизбирането му представлява опозиционна коалиция от шест партии, която е само на няколко процентни пункта зад премиерската формация при много нерешили още за кого ще гласуват избиратели. Тя е водена от кмета на малък град Петер Марки-Зай, описващ се като социално консервативен и икономически либерален дясноцентристки политик.

Орбан ще се сблъска с обединен опозиционен фронт на вота за първи път, откакто се завърна на власт през 2010 г. Изборният резултат ще определи дали страната ще продължи с "нелибералния" курс, който доведе до обвинения от Брюксел за подкопаване на демократичните принципи и върховенството на закона, или ще се върне към това, което опозицията определя като една по-центристка демокрация. Предизвикателство за коалицията от 6 партии, сред които ляволибералната "Демократична коалиция", Унгарската социалистическа партия и до скоро крайнодясната, но сега позиционираща се като дясноцентристка партия "Йобик", обаче ще бъде как да осъществи дневния си ред в условията на конституция и закони, прокарани от "Фидес", като ключови обществени постове ще бъдат заети от лоялни на Орбан политици поне за няколко години напред.

Кой каква стратегия прилага

"В сравнение със ситуацията отпреди 4 години шансовете на опозицията не са лоши, но предизборната кампания ще се нуждае от нови сили, като най-важно ще бъде да се говори с колебаещите се гласоподаватели. В момента наративът на кандидата за премиер не успява да ги достигне. Все още има почти два месеца и опозицията може да намери своята риторика, но няма много време за губене", казва пред "Капитал" Ищван Хегедуш, председател на неправителствената организация Hungarian Europe Society. И допълва, че Марки-Зай разполага с качествата да победи Орбан - може да говори с хората, които традиционно не спадат към левия либерален лагер; успешен кмет е на малък град, който е относително десен; по-добър кандидат е от всеки, който би дошъл от левия спектър; няма политически багаж и може да се възприеме за ново лице.

Орбан обаче не изглежда като да е готов да се даде без бой. В сряда стана ясно, че управляващите увеличават разходите преди изборите, като ще изплатят най-големите досега пенсионни бонуси и ще предоставят на домакинствата съществени данъчни облекчения. Мерките са част от социални плащания и орязване на данъците на стойност 5 млрд. евро, за които експерти предупреждават, че ще подхранят инфлацията. Правителството увеличи разходите през последните години, а бюджетният дефицит скочи до 8.1% от БВП през 2020 г. Управляващите заложиха дефицит от 7.5% за 2021 г. в плановете си за социални плащания и прогнозират бюджетен недостиг 5.9% през 2022 г. Пред Financial Times независимият пенсионен консултант Андраш Фаркаш посочва: "Цялостната картина показва много голяма фискална дупка, която ще трябва някак да бъде финансирана. Това ще бъде основна задача през тази година, но някои от тези мерки са за постоянно, така че ще се наложи на следващите правителства да се справят с това."

Марки-Зай коментира, че инфлацията ще изяде пенсионните бонуси. И допълва, че евентуалното негово правителство няма да дава еднократни пенсионни надбавки, а ще създаде устойчива пенсионна система, на която може да се разчита в дългосрочен план. Опозицията планира, ако вземе властта, да намали данъците за бедните, като същевременно гарантира фискална дисциплина, която да зададе курс към приемане на еврото. "Фокусът ще бъде увеличаване на доходите на по-бедните унгарци. Ще има прогресивно облагане, но ще наложим това не като вдигнем горната ставка за богатите, а като я намалим още за бедните. Ще предложим и целево понижаване на ДДС за основни хранителни продукти", казва опозиционният лидер в интервю за Reuters. Той твърди, че Унгария трябва да се върне към фискалната дисциплина и обещава "много отговорен бюджет", при който бюджетният дефицит ще бъде вкаран в рамка чрез орязването на ненужните правителствени инфраструктурни разходи и чрез овладяване на корупцията. Според Марки-Зай силният икономически ръст ще помогне в компенсирането на загубените заради данъчните облекчения приходи.

"Трудна задача, но не невъзможна"

"След години, в които се представяше за защитник на християнска Европа, сега бащата на пет деца Орбан ще се изправи срещу благочестивия католически баща на седем деца. Марки-Зай, консервативният водач на разноцветна коалиция, която варира от ляво до дясно, е натоварен със спечелването на изборите и връщането на страната по пътя на демокрацията. Но няма да му е лесно", пише в анализ за Оpen Democracy Даниъл Нолан, базиран в Будапеща журналист.

Марки-Зай - някогашен поддръжник на "Фидес", но останал разочарован от партията, е наясно, че победата не е гарантирана, особено предвид връзките между по-голямата част от унгарските медии и правителството. Той нееднократно е подчертавал, че опозиционните политици не получават ефирно време в обществената телевизия, въпреки че тя се издържа с парите на данъкоплатците. Затова търси други начини за достигане до гласоподавателите, включително чрез продължаващи часове сесии на въпроси и отговори във Facebook.

"Нашият проект е да разрушим системата, така че никой в бъдеще в Унгария да не може да похити демокрацията като Орбан. Трябват ни гаранции за прозрачност, защото нашата конституция отпреди 2010 г. очевидно нямаше достатъчно такива", посочва в интервю за Оpen Democracy опозиционният лидер. Но задържането на разностранната шестпартийна коалиция сплотена ще бъде голямо предизвикателство. Както Марки-Зай обобщава: "Нямаме споразумение за много детайли, имаме споразумение по принцип. Това е трудна задача, но не е невъзможна."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар