Европейската комисия отлага дигиталния данък под натиск от САЩ

Брюксел спира плановете си до есента

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви в неделя, че новоподкрепеният механизъм, който трябва да позволи на страните да облагат големи международни компании, няма да бъде готов за разглеждане до пролетта на 2022 г.
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви в неделя, че новоподкрепеният механизъм, който трябва да позволи на страните да облагат големи международни компании, няма да бъде готов за разглеждане до пролетта на 2022 г.
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви в неделя, че новоподкрепеният механизъм, който трябва да позволи на страните да облагат големи международни компании, няма да бъде готов за разглеждане до пролетта на 2022 г.    ©  Reuters
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви в неделя, че новоподкрепеният механизъм, който трябва да позволи на страните да облагат големи международни компании, няма да бъде готов за разглеждане до пролетта на 2022 г.    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) отлага до есента плановете си за спорния дигитален данък в опит да увеличи шансовете за глобална корпоративна данъчна реформа, съобщава Financial Times. Това се случи, след като финансовите министри на страните от Г-20 изразиха подкрепата си за глобалното данъчно споразумение, постигнато от страните от Г-7 миналия месец. То включва идеята за глобален минимален корпоративен данък и преразглеждане на данъчните права.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви в неделя, че новоподкрепеният механизъм, който трябва да позволи на страните да облагат големи международни компании, няма да бъде готов за разглеждане до пролетта на 2022 г. Тя добави, че Г-20 ще се опита да убеди страните, които имат резерви към сделката, като Ирландия, където корпоративният данък е 12.5%, но също така тяхното съгласие не е необходимо за продължаване на преговорите. Йелън и ирландският финансов министър Паскал Донахю ще разговарят във вторник в рамките на срещата на Еврогрупата.

Според запознати с процеса Европейската комисия е била притисната от Йелън да отложи предложението си за дигитален данък, което Брюксел трябваше да представи тази седмица, но впоследствие беше отложено за 20 юли.

"Комисията размишлява над това как да подкрепи тази историческа договорка на Г-20. В тази връзка обмисляме възможно отлагане на детайлното предположение за дигиталния данък до есента", заявява длъжностно лице. Финалното решение обаче все още не е взето и ще бъде дискутирано по време на срещата между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и Джанет Йелън.

Добра новина за ОИСР

Планираното забавяне беше приветствано от Паскал Сейнт-Адамс, ръководител на данъчната администрация на ОИСР, и беше определено като "добра новина". "Наистина по-мъдро би било да се изчака споразумението да се финализира и да не се рискуват никакви затруднения, причинени от сложен законодателен процес", заявява той.

Миналия юли Европейската комисия беше натоварена от евролидерите със задачата да подготвят въвеждането на редица данъчни мерки, целящи да бъдат нов източник на приходи за Брюксел, с които да изплаща дълговете по възстановителния фонд от 800 млрд. евро.

Идеята за дигитален данък беше посрещната с неодобрение от Вашингтон, чиито опасения са, че самостоятелният подход на ЕС ще застраши разговорите за глобалния корпоративен данък. Всеки нов данък, насочен към технологични компании, рискува да срещне съпротива от САЩ, което допълнително затруднява работата на администрацията на Байдън да получи одобрение от Конгреса за сделката за корпоративния данък.

Служители от ЕК подчертават, че предложението ще се различава от това през 2018 г., насочено към световните технологични гиганти - мярка, която се провали основно поради съпротивата на по-малки страни членки. Вместо това Брюксел промени плановете си, като включи в потенциалния списък не само американските технологични гиганти, но и стотици компании с дигитални операции.

Данъчна революция

На срещата на Г-20 във Венеция финансовите министри приканиха "всички страни от ОИСР, които още не са се присъединили към споразумението, да го направят". Те също призоваха страните в преговорите бързо да разгледат оставащите проблеми и да финализират детайлите по проекта до следващата среща на Г-20 през октомври. Това включва клаузи за изключения, които биха позволили на някои страни да се откажат от споразумението с цел да насърчат инвестициите си.

Финансовият министър на САЩ приветства прогреса на Г-20, казвайки в изявление в края на срещата, че светът е готов да прекрати световната надпревара за сваляне на корпоративния данък и има широк консенсус как това да се случи.

Бруно льо Мер, френският министър на финансите, нарече споразумението "данъчна революция, която се случва веднъж на 100 години".

Следващата стъпка на срещата на Г-20 през октомври ще бъде да се определи минималната данъчна ставка и да се реши как приходите от данъка ще се разпределят между страните.