🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стройте се, пребройте се, антитела!

Преболедували и ваксинирани не са защитени до живот срещу COVID-19, а наличието на антитела в организма е добре да бъде следено

Темата накратко
  • С бързия ръст на случаите заради по-заразния делта вариант България е изправена пред нова вълна на епидемията.
  • Преболедували и ваксинирани могат да проверят нивото си на защита с достъпни и относително точни тестове за антитела.
  • Подсилваща доза ще е необходима при недостатъчен брой антитела.

С все по-голямото разпространение на по-заразния и агресивен делта вариант на коронавируса България е в подножието на бързорастяща нова вълна на инфекцията. В същото време едва 1.07 млн. души са напълно ваксинирани в страната (към 16 август 2021 г.), или около 15% от населението. Ниският им дял ще вероятно ще позволи на инфекцията да се разпространи широко и това започва да безпокои хората и да събужда много въпроси.

За разлика от миналата есен, сега преболедувалите са повече, макар да няма ясни данни колко точно са те. Всички, които са се срещали с болестта или са ваксинирани, имат антитела в организма си, които в една или друга степен ги предпазват от ново заразяване (с малки изключения на хора, които не образуват антитела). Актуален въпрос обаче е колко са тези антитела и колко време пазят от щамовете на SARS-CoV-2.

В лабораториите вече има редица тестове, които могат да открият антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират тези, които са имали предишна среща с вируса. Те се наричат още серологични тестове, тъй като анализират проби от кръвта.

Има различни видове тестове за установяване на антитела. Според метода те могат да бъдат условно разделени на "бързи", или "качествени", които установяват дали човек има изобщо антитела, както и "количествени", които измерват и количеството им и позволяват да се следи нивото и силата на имунитета. Съществува и тест, който засича антитела, които се срещат само при боледувалите, т.е. с този тест може да се установи дали човек вече е карал инфекцията, колко силен е изграденият имунитет и има ли нужда да се ваксинира (виж таблицата).

За да не звучи сложно

Тестовете за антитела показват наличието на специфични имуноглобулини в организма (IgA, IgG, IgM), които имунната система изработва за защита срещу антигените на вируса. IgM и IgA се образуват обикновено 7 - 14 дни след появата на симптомите, а IgG при по-голямата част от пациентите се появява между 15 и 21 ден. Така някои тестове могат да бъдат и показател за активна инфекция.

Коронавирусът е изграден от няколко структурни белтъка (антигенни съставки), като е установено, че най-имуногенни са шипчестият S (spike) и нуклеокапсидният N (nucleocapsid), затова и повечето тестове са разработени да откриват антитела, насочени срещу тях.

"Всички хора, които са преболедували, имат двата вида антигени - spike и нуклеокапсидният N. Ако човекът е само ваксиниран, в организма му ще се открие наличие само от S (spike) антигена, защото той влияе най-добре срещу вируса и така са направени ваксините", казва д-р Недялко Калъчев, МДЛ "Цибалаб", пред "Капитал". Според него напълно достатъчни за следене на нивото на имунитета са количествените тестове: "Просто измерване - белите кръвни клетки се дразнят с вируса и се измерва как тези отделят интерферон."

Въпреки това лабораториите предлагат все по-разнообразни варианти за измерване на нивото на антитела в организма. Достоверността, както и цените, оказва се, не са единствените фактори, които формират букета от разнообразни и изключително сложни за произнасяне тестове.

Как да избера?

"Човек трябва да избере какво да изследва в зависимост от това какво знае за себе си", казва д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатории "Рамус". Относно скъпите тестове на пазара тя допълва: "Не смятам, че някой трябва да го прави, ако няма нужда. Такива мерки трябва да се предприемат, ако човек е болен и не отговаря на терапията. Ако човек има съмнения за инфекция, може да се обади на личния си лекар, който да му издаде електронно направление за PCR. Това е напълно достатъчно."

"Колкото повече, толкова повече"

Ваксинационната кампания започна преди повече от половин година. Неяснотата около трайността на имунитета, придобит от ваксините или след боледуване, накара много хора да се питат колко антитела са им останали и имат ли нужда от трета ваксинационна доза. "Колкото повече антитела имаме, толкова по-добре. Сега се говори за трета, четвърта игла, но това трябва да се направи само при условие, че това е необходимо. Преди да предприеме тази стъпка, човек задължително трябва измери нивото на антитела в организма си", казва д-р Калъчев от "Цибалаб".

Тестовете, които показват дали човек вече е преболедувал и има ли спешна нужда да се ваксинира, се нарича Т-SPOT.COVID тест за имунен отговор, но той е и от най-скъпите на пазара (виж таблицата).

"Например хора от близкото ми обкръжение, на които ваксинационният период е приключил януари-февруари, към август имат достатъчен имунитет и не е необходимо да бъдат ваксинирани отново", казва д-р Калъчев.

Все пак много експерти препоръчват на преболедувалите ковид да се ваксинират въпреки всичко, тъй като естественият имунитет често е по-слаб и по-нетраен от ваксинационния, а някои от новите варианти на вируса находчиво успяват да заобиколят естествената защита, което при ваксинираните се случва по-рядко.

Д-р Пенчева споделя, че имунитетът не е средство, което да държи вируса далеч от нас, а ни помага да преминем по-леко през него. Относно необходимостта от трета доза тя допълва: "Намаляват антителата при всеки, но това не означава, че не сме предпазени. Организмът ни генерира паметови клетки, които при тест от периферна кръв може и да не се бъдат отчетени. Ако обаче отново се заразим, установена имунологична памет и имунната система може веднага започват да произвеждат антитела. Те се съхраняват в лимфните възли и в костния мозък." Тя обаче е категорична, че ще постави третата ваксинационна доза, защото не желае да поставя в риск близките си и да "затормозява" здравната система.

Антигени и антитела

Антиген е всяка субстанция, която нашата имунна система разпознава и на която отговаря. Най-общо вирусите и бактериите са чужди на организма антигени. Антителата са протеин, който имунната система прави, за да помогне за идентифицирането и защитата срещу тези патогени. Обикновено са необходими няколко седмици, за да се развият някои антитела, така че тестовете за антитела обикновено не са така ефективни за откриване на активни инфекции, особено в по-ранна фаза. Те обаче са добри в откриването на вече изграден имунитет и в измерването на силата на имунния отговор.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gnevnik.bg avatar :-|
    Гневник
    • - 2
    • + 5

    Намаляват антителата при всеки, но това не означава, че не сме предпазени. Организмът ни генерира паметови клетки, които при тест от периферна кръв може и да не се бъдат отчетени. Ако обаче отново се заразим, установена имунологична памет и имунната система може веднага започват да произвеждат антитела. Те се съхраняват в лимфните възли и в костния мозък."

    Това беше единственият адекватен текст от статията.

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 2

    До коментар [#] от "":

    Като трябва и 500 ще си постави, пред алтернативата до края н живота си да си стой в къщи, защото или има по 5000 заразени на ден от който па 5 умират, или защото след 5 години локдайуни, парите отдавна са му свършили. А ти каква докторска степен имаш, и колко стотинки взе за тази антиваксърска помия дето си копирал тука.

    Нередност?
Нов коментар