🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След като Кабул падна, талибаните обещават милост

Защо 300-хилядната афганистанска правителствена армия практически се предаде без бой

За броени дни кризата в Афганистан придоби драматични форми, след като в рамките на малко повече от седмица силите на талибаните превзеха без бой практически всички ключови градове на страната, а в неделя сутрин започнаха да навлизат "от всички страни" и в столицата Кабул. Президентът Ашраф Гани се спаси с бягство, по негови думи "за да се избегне кръвопролитие", като по неофициална информация се намира в Таджикистан или Узбекистан.

Талибаните от своя страна окупираха президентския дворец, провъзгласиха установяването на Ислямски емират, който най-вероятно ще бъде ръководен от молла Абдул Гани Барадар. Говорителят на бунтовници Сухайл Шахийн от своя страна обяви, че бойците имат стриктни заповеди да не нараняват никого. "Животът, собствеността и честта на който и да било не трябва да бъдат увредени и ще бъдат пазени от муджахидините", коментира той. Според него всички афганистанци, които са сътрудничели на предишната власт и/или на чуждите войски в страната, ще бъдат амнистирани. "Слава на Господ, войната приключи", обяви и Мохамад Наим, говорител на политическия офис на талибаните, базиран в катарската столица Доха. Представителите на радикалното ислямистко движение също така правят заявка, че този искат да си изградят по-умерен образ пред света, и обявиха, че този път ще се въздържат от публични екзекуции и ще спазват правата на жените, които ще имат право на работа и образование, но ще са задължени да крият лицата си с хиджаб. За момента западните държави приемат със сериозни резерви и недоверие всички тези обещания.

Най-шокиращото в настоящата криза обаче беше скоростта, с която афганистанската армия загуби боеспособност, а в последствие и на практика се разпадна при офанзивата на талибаните. Нейната численост поне на теория е около 300 хил. души и тя би трябвало да може да окаже поне частична съпротива на не толкова добре въоръжените радикални ислямисти, след като САЩ и НАТО са инвестирали в нея пoне 88 млрд. долара. Основният проблем обаче явно не екипировката и обучението, а нейната мотивация и корупцията, която я разяжда. На практика почти всички войскови подразделения с изключение от обучаваните от американската армия афганистански специални части отказаха да се бият с талибаните и се предадоха или дезертираха. Причината за това е, че повечето афганистанци са разглеждали участието си във въоръжените сили на страната просто като средство за препитание, т.е. добре платена и сигурна държавна работа, а не като кауза в защита на някаква имагинерна централна власт в Кабул.

Затова и още при обявяването на решението за западното изтегляне от Афганистан през април източници от западните разузнавателни служби предупредиха, че има реална опасност правителството да падне в рамките на шест месеца без западна военна подкрепа. При началото на масираната талибанска офанзива в края на миналия месец тази прогноза бе коригирана на три месеца. И тази оценка обаче се оказа твърде консервативна, а реалността - доста по-брутална, отколкото западните анализатори са можели да се представят. При разпада на афганистанската национална армия също така талибаните получиха достъп до по-ново и по-модерно западно оръжие, включително щурмови хеликоптери и дронове. По-притеснително за военните специалисти обаче е обстоятелството, че бунтовниците са се добрали до устройства за нощно виждане и модерна прицелна оптика за леко стрелково оръжие, които лесно могат да се използват и от непрофесионалисти и сериозно ще подобрят боеспособността им.

В началото на уикенда САЩ и повечето западни държави разпоредиха спешна евакуация на своите посолства и граждани от Афганистан заради вихреното настъпление на талибаните. В момента последните представители на дипломатическите мисии, както и афганистанци, работили за западни организации, се укриват на територията на градското летище, където според очевидци се чува спорадична стрелба. Американският президент Джо Байдън разпореди изпращане на 6000 военнослужещи, които да подсигурят изтеглянето на последните чужденци и на афганистанците, сътрудничили на западната администрация. Великобритания също обяви, че изпраща 600 свои командоси в Кабул, за да подсигуряват евакуацията. В неделя бяха прекратени и всички цивилни полети към и от Афганистан.

В понеделник щатските сили поеха контрола над въздушното движение и вече бяха установили периметър за сигурност около летището, но въпреки това ситуацията продължаваше да бъде хаотична, драматична и ежечасно променяща се. Според свидетелски показания поне петима души са загинали по време на безредиците, при които тълпи нахлуха на територията на пистата, а някои хора в отчаянието си се опитваха да се хванат от външната страна на излитащите американски военни самолети. За момента не е ясно дали жертвите са били простреляни при предупредителна стрелба на щатските войници или са били стъпкани от панически бягащата тълпа. В късния следобед представителите на американската армия временно са прекрати евакуацията, докато разчисти пистите от хора, отчаяно опитващи се да напуснат страната.

"Това очевидно не е Сайгон", коментира в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по повод кризисната евакуация. За разлика от падането на южновиетнамската столица през далечната 1975 г. обаче настоящото превземане на Кабул продължи не няколко месеца, а само един уикенд...

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    "...някои хора в отчаянието си се опитваха да се хванат от външната страна на излитащите американски военни самолети."

    И нека сега някой да започне да ми твърди, че мигриращите афганистанци не били бежанци, а просто търсели по-лек живот в Европа. Трябва да си в състояние на безумен ужас, за да искаш да избягаш, яхнал самолет!

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 1

    Капитал има своите ангажименти в зелено и си ги следва.

    Мисля различно, защото онова в Афганистан съм го видял с очите си. И го приемам много лично.
    Първата ми командировка зад граница беше в Афганистан. Като млад специализант по психиатрия с интереси (тогава) в посттравматични състояния, попаднах в международна (соц) група на известни учени, които заминахме за Кабул, Кандахах, Баргам - естествено, за да помагаме на пострадали съветски войници.
    Не го пожелавам на никого, а с цената на всичко ще предпазя децата си от това.

    А който има да изпълнява договори в зелено, иска война, но не е виждал кръв, черва по асфалта, трупове и живи разкъсани човешки тела, нека ми пише лично съобщение. Ще му съдействам за пропуск за моргата на ул. Здраве. Доста по-щадящо ще е.

    Този път няма да пиша. Ще качвам само линкове. Който може да мисли, нека го направи, моля.

    Този е от Сайгон 1975 г. По нищо не се различава от Кабул 2021:
    https://www.youtube.com/watch?v=mcQoQDkhbYw&t=12s

    Този е за държавното посещение на М.Тачър в Пакистан на границата с Афганистан, когато обявява на муджахидините (бащите на днешните тарлибани) че "свободният свят е с тях":
    https://www.youtube.com/watch?v=YjNEqR6N6Gs&t=4s

    А този е за култовият чинук над US посолството в Кабул от онзи ден, римейк на чинука над амбасадата им в Сайгон 1975 г.

    https://www.youtube.com/watch?v=krapPMUneJE&t=11s

    Само днес - 16.8 - на летището на Кабул при опит да проникнат до самолетите са загинали 16 души. Някакви си афганци.
    Направих всичко възможно, но не се справих да кача снимка на американско служебно куче, което клечи на седалка в самолет. С виза за бягство.

    За US кучета - може, за US колаборационисти - тцъ.

    Америка предаде слугите си в Афганистан така, както ги предава винаги и навсякъде. В Иракски Кюрдистан - дори два пъти...

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1
    • + 1

    Няма какво да се добави към коментара на Бородино, но към Евпетра следното: Има прослойка в Афганистан, колаборационисти или просто невписващи се в новите им порядки, които наистина бягат, спасяват се, с цената на всичко. Но очевидно тази прослойка е доста тънка. Против настъплението на талибаните, образно казано, не гръмна и една пушка. Не влезе в бой и една единствена бойна част. Това показва, че мълчаливото мнозинство все пак е с тях. За него (това мнозиство, или днешния народ на Афганистан) новата власт е надежда за ред и справедливост. Че за нас тази власт е варварска и средновековна, няма спор. А пък за да яхнеш самолет, трябва първо да си неук, глупав и първосигнален, второ-устремен, действащ и решителен. Ето такива ще видим скоро по границите...

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Колко лошо звучи - колаборационисти. Може леко да се уточни, че са били такива в демократична страна с подобряващ се стандарт на живот. Не е като да си колаборационист на нацистите, примерно.

    Уви, "мълчаливото мнозинство" си иска шериат и средновековие. И САЩ с какво са виновни за това? Че 20 години не са успели да убедят фундаменталистите, че прогреса си струва да се бориш за него? Да си гледат сега козите и маковите полета - в това са добри.

    Нередност?
Нов коментар