🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Чехия центристи и десни се договориха за правителство без Бабиш

Главните приоритети на коалицията са справяне с икономическите проблеми

Председателят на Гражданската демократическа партия Петър Фиала е вероятен бъдещ премиер на страната
Председателят на Гражданската демократическа партия Петър Фиала е вероятен бъдещ премиер на страната
Председателят на Гражданската демократическа партия Петър Фиала е вероятен бъдещ премиер на страната    ©  Reuters
Председателят на Гражданската демократическа партия Петър Фиала е вероятен бъдещ премиер на страната    ©  Reuters

Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи председателят на най-силната партия в новата коалиция Петър Фиала. Петпартийната коалиция е изправена пред нарастване на инфлацията, растящ дълг, икономика, ограничена от глобалния недостиг на полупроводници и нарастващите цени на енергията, и възраждащата се пандемия от COVID-19, която набира скорост през последните седмици, отбелязва Reuters.

Фиала, председател на Гражданската демократическа партия и вероятен бъдещ премиер, каза, че партиите са се договорили за разпределението на правителствените постове, въпреки че не спомена отделни кандидати. "Минахме през дълги, продължили цял ден преговори, но завършили с успех", заяви Фиала на пресконференция, излъчена по телевизията след разговорите, които продължиха над 12 часа.

Резултатите от изборите в началото на октомври поставиха под съмнение дали ще може да бъде съставено правителство, като партията на досегашния премиер милиардерът Андрей Бабиш ANO остана на 0.7% зад коалицията "Заедно". Заедно с третата политическа сила Pirates/Mayors двете опозиционни коалиции спечелиха 108 депутатски места в 200-местния парламент.

Главната задача

Главната задача пред новото правителство ще бъде справянето с тежката финансова ситуация, в която се намира Чехия. Пандемията доведе до ръст на дълга на страната до 43.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2021 г. Одобреният бюджет за 2022 г. е с дефицит от малко над 17 млрд. долара. Последните действия на правителството на Бабиш, което повиши пенсиите и заплатите на държавните служители, а в същия момент понижи данъците, правят ситуацията още по-сложна. Всички партии обещаха по време на кампанията да няма рязко повишаване на данъците, но според експерти това ще бъде неизбежно в един момент. "Следващото правителство ще трябва да наложи незабавни спестявания и трябва да има надежден план за намаляване на бюджетните дисбаланси в рамките на няколко години", смята Павел Собисек, главен икономист на Unicredit в Прага. "Ще е необходимо повишаване на данъците. Това е сигурно", добави той пред Reuters.

Според Международния валутен фонд (МВФ) Чехия ще има втория най-бързо нарастващ дълг в Европейския съюз (ЕС) до 2025 г. От коалицията вече обявиха, че няма да бързат с приемането на еврото, като причината отново е финансовата ситуация, в която се намира страната. И двете коалиции в новия парламент, които ще определят новото правителство, подкрепят приемането на еврото, но не смятат, че това е подходящият момент. "Нашата дългогодишна позиция е, че трябва да приемем еврото само когато това е благоприятно за Чехия, което досега не е било така", каза Збиньек Станюра, който се очаква да бъде следващият министър на финансите.

Новосформираната коалиция вече обяви, че иска да внесе промени в бюджета за 2022 г., но малкото време, в което промените могат да бъдат направени, поставя желанието им под въпрос. Според експерти най-вероятният сценарии е временно финансиране в първите няколко месеца на следващата година, докато правителството одобри актуализации на бюджета.

Встъпването в длъжност на новия кабинет е друг въпрос, който все още няма отговор. Това е така заради влошеното здравословно състояние на президента Милош Земан. Той е в интензивно отделение в болница в Прага, като няма информация за състоянието му. Фиала сподели, че е разбрал от говорителя на президента, че той е готов да се срещне с него веднага след като бъде преместен от интензивното отделение.