🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия, най-вероятно и властта

Дясноцентристката Together и либералната коалиция Pirats/Mayors вероятно ще сформират мнозинство със 108 от 200 депутати

Партията на чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш вероятно ще се сбогува с управлението в следващия парламент. При преброени 99% от гласовете партията на Бабиш - ANO, печели на провелите се в петък и събота избори близо 27.2%, а дясноцентристката коалиция Spolu ("Заедно") взима 27.7%. Либералната Pirates/Mayors получава 15.6%, съобщава BBC. Именно това разпределение прави много вероятно формирането на "опозиционна коалиция" от партиите на първо и трето място. Според изчисления на Чешката телевизия те могат да заемат 108 от общо 200 депутатски места. Затова ще започнат преговори, заяви Иван Бартос от Pirates/Mayors.

По-рано президентът Милош Земан коментира, че ще даде шанс на Бабиш да сформира правителство, ако неговата партия спечели най-много места. Ако опозиционните коалиции се придържат към обещанията си да сформират правителство обаче, би било математически невъзможно Бабиш и Ano да останат на власт.

"Имаше пет партии против нас и те имаха само една цел в програмите си - да "премахнат Бабиш", коментира премиерът, като добави, че опозицията "акцентира върху измислени скандали", за да го победи.

За първи път без комунистическата партия

Двете опозиционни коалиции отказват да работят с Бабиш, тъй като считат, че работата му като политик е в конфликт на интереси с изградената преди това от него бизнес империя. Бабиш се сблъсква и с много критики заради несправянето с пандемичната обстановка, както и заради това, че пренася собствените си бизнес интереси в политиката, пише Reuters.

Together и Pirates/Mayors имат шанс да "сменят" партията на Бабиш, защото двете партии, които бяха нейни партньори през миналите години, сега отпадат от парламента. Един от тях е комунистическата партия, която за първи път от края на Втората световна война не успя да събере достатъчно гласове и да има депутати. Сега е вероятно това да се окаже последната глава от историята на партията - членовете и избирателите ѝ стават все по-малко.

По принцип партията възвърна влиянието си през 2018 г., когато Бабиш, който всъщност е бивш член на комунистическата партия, започна да разчита на тях, за да допълни подкрепата на правителството на малцинството си със социалдемократите.

Резултатите бяха разочароващи и за крайнодясната SPD. От там се надяваха да предложат референдум за излизане от Европейския съюз, но не спечелиха нови места в парламента. Така, ако няма правителство на Бабиш, тяхното присъствие ще е без никакво значение.

Амбициите на Бабиш и Pandora Papers

Когато беше преизбран за министър-председател пред 2017 г., Бабиш обеща допълнително увеличение на заплатите и пенсиите и заложи на критики срещу Европейския съюз и мигрантите. Често е критикуван от опонентите си за вдигането на публичния дълг и е обвиняван в конфликт на интереси заради бизнес империята си.

Бабиш се появи и в мащабното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) Pandora Papers. Според него той не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвал за покупката на две вили на стойност 12 млн. паунда в Южна Франция.

След това Бабиш коментира, че "никога не е правил нещо грешно или незаконно", и заяви, че тези публикации имат за цел да повлияят на вота. Премиерът се сблъсква и с много критики заради несправяне с пандемията. Според данните на университета "Джон Хопкинс" Чехия е регистрирала 1.7 млн. случая на коронавирус и повече от 30 хил. смъртни случая и е на седмо място по смъртност на човек от населението в света.