🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дори и след слаб период, американската икономика все още е на висока скорост

Висока инфлация, смущения в предлагането и силен импулс на растеж

Мениджърите на транспортната компания Hub Group можеха да щракнат с няколко бутона в централата си в Илинойс и осем седмици по-късно да получат нов контейнер с доставка от Китай, готов за използване в Америка. Но наскоро президентът на фирмата Филип Йегър се сблъска с проблем. След дълго чакане на задръстеното пристанище Лонг бийч контейнерът му най-накрая беше следващият на опашката за сваляне на брега. Но не можеше да се придвижи, защото корабът отпред нямаше шаси за преместване на товара и блокираше стоянката за кацане. Екипът на Йегър се опита да намери шаси за него. Едва тогава Hub можеше да получи контейнера си с цял месец закъснение.

Умножете това по хиляди контейнери и историята помага да се обясни как веригите за доставки са станали толкова объркани, особено в Америка, която е най-големият потребителски пазар в света. Това е само един от междусекторните ефекти, които удрят икономиката. Търсенето на стоки е невероятно силно, но компаниите се борят да намерят работници и да осигурят доставки, което от своя страна повишава заплатите и цените. Всичко това става на фона на пандемията - първоначалната причина за изкривяванията, която намалява, но не изчезва. А служители, готови да сложат край на извънредните фискални и парични стимули от последните 18 месеца, добавят още един елемент в битката. В края на своята политическа среща на 3 ноември се очаква Федералният резерв да обяви планове за намаляване и в крайна сметка спиране на месечните покупки на активи за 120 млрд. долара.

Всичко това създава променлив микс, както се видя от данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие, публикувани на 28 октомври. Икономиката нараства с годишен темп от 2% през третото тримесечие. Това в зависимост от очакванията, беше или най-впечатляващо, или много разочароващо. В сравнение с прогнозите, направени в края на 2020 г., растежът през първите три тримесечия на годината е с повече от една трета по-бърз от очакваното. Но оттогава прогнозите се увеличиха: в един момент икономистите прогнозираха, че растежът за третото тримесечие ще бъде повече от три пъти по-бърз, отколкото се оказа в действителност.

Четвъртото тримесечие може да доведе до отскок. Доверието на потребителите падна рязко с напредването на лятото и вариантът на коронавируса Delta се разпространи. Сега Delta се оттегля и доверието се възстановява, което е добре за пазаруването и пътуванията през празничния сезон. Веригите за доставки, макар и все още далеч от нормалните, може да се подобрят малко. Анализаторите от Bank of America смятат, че растежът може да се повиши до годишен темп от 6% през последните три месеца на годината.

Ако оставим настрана някакво краткосрочно подобрение, колко време трябва да мине, преди възстановяването да приключи? Има три големи причини да се притеснявате, че може да е към края си: затегнат пазар на труда, упорито високата инфлация и бързо оттегляне на стимулите. Но има и причина да се мисли, че всеки от тях няма да подкопае възстановяването и че инерцията на растеж може да остане силна.

Търси се помощ

Най-положителното икономическо развитие през изминалата година е забележителният спад на безработицата. След рецесия пазарът на труда обикновено се лекува с години. Нещата изглеждаха мрачни в разгара на пандемията, когато безработицата нарасна до 14.7%, най-високото ниво от Голямата депресия насам. И все пак завръщането на работа, макар и не в офисите, е удивително силно. Нивото на безработица, 4.8% през септември, е ниско за тази точка на възстановяване (виж графиката).

Всъщност фокусът сега е върху това колко трудно е за компаниите да наемат работници, особено за дейности, които са свързани с физически труд. Това може да предполага, че възстановяването е към края си, като икономиката достига своите граници. И все пак остава още малко до достигането им. Около 3 млн. души, 2% от работната сила преди пандемията, все още трябва да се върнат на работа. Някои може да са се пенсионирали по-рано, но много от тях са встрани от пазара - такива, занимаващи се с децата и притеснени от заразяване с ковид-19. Тъй като тези опасения намаляват - завръщането в училище върви добре досега и ваксините се оказват ефективни срещу тежки заболявания.

Анализаторите от Bank of America смятат, че растежът може да се повиши до 6% през последното тримесечие.

Скокът на инфлацията е друго голямо притеснение за възстановяването. Индексът на цените за стоки за лично потребление, предпочитан от Федералния резерв, се е увеличил с 4.4% през септември спрямо година по-рано, най-високото покачване за повече от три десетилетия. През по-голямата част от изминалата година служители на Фед, както и много други икономисти твърдят, че инфлацията е само преходна, резултат от спрени или затруднени вериги за доставки.

Затегнатият пазар на труда обаче усложнява картината. Заплатите се повишиха с 1.5% през третото тримесечие в сравнение с второто, най-големият ръст от поне две десетилетия. Колкото и да е хубаво да се види как медицинските сестри и сервитьори получават повишени заплати, страхът е, че покачването на възнагражденията ще доведе до още по-голям натиск върху цените и в крайна сметка до страховита спирала на заплатите и цените, както се случи през 70-те години на миналия век. Но условията са много различни. Много по-малко работници са представени от синдикатите днес и много по-малко колективни договори са подписани с корекции на разходите за живот. Това би трябвало да отслаби връзката между инфлацията и заплащането. Федералният резерв може излишно да е бил оптимист, мислейки, че ценовият натиск бързо ще отшуми, но неговата логика остава убедителна. Тъй като веригите за доставки бавно се връщат към нормалното си състояние и хората отново влизат в работната сила, инфлацията би трябвало да спадне, без да е необходимо "насилствено" повишаване на лихвите.

Свързано с това е последното голямо притеснение - оттеглянето на стимулите. Тъй като фискалният дефицит достигна 15% от БВП през 2020 г., най-високото ниво от Втората световна война, сривът трябваше да бъде болезнен. Преминаването към по-малки дефицити ще приспадне около 2.5% от растежа през следващата година, което е най-голямото фискално съпротивление за последните две десетилетия според Центъра за фискална и парична политика Хътчинс във Вашингтон (виж графиката).

Свиването на стимулите няма да е толкова бързо, но то надвисва над икономиката. Следващият въпрос след намаляването е кога Фед ще повиши лихвените проценти. Инвестиционната банка Goldman Sachs смята, че първото покачване на лихвите може да дойде още през юли.

Ранни дни

Прекратяването на стимулите обикновено предвещава лоши дни за растежа. Но други фактори биха могли да изолират икономиката. Потреблението на стоки е с около 15% по-високо от средното ниво, отчасти защото хората са похарчили много по-малко пари от обикновено за празници и ресторанти и много повече за дивани, велоергометри и основни стоки за дома. Но с пандемията, която сега очевидно отшумява, хората отново купуват преживявания - добавка за растеж, като се има предвид, че услугите представляват почти 80% от БВП (вижте графиката).

Дори и без повече стимулиращи чекове има много импулс за харчене. Джей Брайсън от банката Wells Fargo казва, че силата на счетоводните баланси на домакинствата трябва да бъде отправна точка във всеки анализ на перспективите за растеж на Америка. Потребителските дългове като дял от разполагаемия доход са близо до най-ниското ниво в историята. Бизнес запасите също са близо до най-ниските стойности за всички времена, което предполага значителна нужда от попълване на запасите, ако само компаниите могат да получат стоките, от които се нуждаят навреме (вижте графика 4). "Като знам какво знам днес, бих казал, че все още сме в ранните етапи на това възстановяване", казва Брайсън.

Йегър стигна до подобно заключение. Тъй като търговците на дребно бързат да попълнят своите рафтове, книгите за поръчки на Hub се пълнят бързо. Дори се наложи да откаже някои бъдещи клиенти. "Смятаме, че силата наистина ще продължи до края на следващата година и потенциално след това", казва Йегър.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved