🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ: Страните от еврозоната трябва да увеличат разходите, за да компенсират пандемията

Според фонда това ще стимулира растежа и ще ограничи загубата на работни места и инвестиции

Страните от еврозоната трябва да увеличат държавните разходи с допълнителни 3% от БВП през следващата година, за да компенсират негативните последици от пандемията, твърди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

Фондът посочва, че развитите европейски икономики се очаква да намалят своята допълнителна фискална подкрепа от 7.5% от БВП през 2020 г. до 6.5% през 2021 г. Според него увеличаване на публичните разходи ще стимулира растежа на еврозоната с 2% и ще ограничи загубата на работни места, инвестиции и производителност заради коронавируса. МВФ препоръчва още разходи за "допълнителни трансфери към нуждаещите се домакинства, субсидии за наемане с цел реинтегриране на безработните и подкрепа за жизнеспособните фирми в нужда от капитал".

По-бавно възстановяване

Според фонда еврозоната ще се възстанови по-бавно спрямо основните си търговски партньори заради забавянето на ваксинационните програми, удължаването на противоепидемичните мерки и по-малкото фискални стимули в сравнение със САЩ. "Колкото по-бързо е възстановяването, толкова по-малко хората и бизнесът ще страдат от безработица, загуба на човешки капитал и по-ниски инвестиции", коментират от МВФ.

Фондът наскоро намали прогнозата си за растеж на еврозоната за тази година до 4.5% и посочи, че блокът е изправен пред дългосрочна загуба на производителност спрямо тенденцията отпреди пандемията за около 1.5% от БВП до 2025 г. Затова предупреждава, че "щом монетарната политика става все по-малко ефективна в подкрепата на растежа, фискалната политика трябва да изиграе все по-голяма роля". И допълва: "Фискалните мерки за стимулиране на инвестициите и създаването на работни места ще ускорят икономическото възстановяване".

Германия, Нидерландия и Италия действат

Няколко европейски страни вече вървят в тази посока. Миналия месец Германия одобри допълнителен бюджет от 60 млрд. евро, а нидерландското правителство обсъжда допълнителни разходи. Италия пък подготвя пакет от стимули до 40 млрд. евро, което е 2.5% от БВП и може да повиши бюджетния дефицит на страната до над 10% от БВП през 2021 г.

Според управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард икономиката на еврозоната прилича на излязъл от интензивното отделение пациент, който се подпира на две патерици. "Не бихте искали да махнете нито една от патериците - фискалните или монетарните мерки, докато пациентът не може вече да върви самостоятелно", казва тя.

Все още няма коментари
Нов коментар