🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на Испания изостава спрямо другите страни от еврозоната

По-слабото потребление и проблемите с доставките водят до по-слаби резултати

Докато най-големите европейски икономики се възстановяват спрямо нивата отпреди началото на пандемията, това на испанската икономика, която беше най-тежко ударена, изостава. За разлика от останалите държави, където икономическите резултати са тясно свързани с разпространението на пандемията, случаят в Испания е различен - страната има едни от най-ниските нива на разпространение в цяла Европа, но това не осигурява икономически стимул, пише Financial Times.

През третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Италия, Германия и Франция почти е достигнал до стойностите си през 2019 г. и съответно е с 1.4%, 1.1% и 0.1% под нивото си отпреди пандемията. За разлика от тях БВП на Испания едва сега успява да достигне нивото си от 2016 г. и е 6.6% под това за 2019 г.

Реймънд Торес, главен икономист на Фондацията на спестовните каси в Испания, посочва три фактора, които имат ефект върху икономическото представяне на страната - по-ниското потребление от страна на домакинствата, по-високите цени на електроенергията и забавянето на фонда за възстановяване на ЕС, от който Испания ще получи 140 млрд. евро през следващите 6 години под формата на грантове и заеми.

Антони Каньете, председателят на Pimec, Каталунската асоциация на малките и средни бизнеси, посочва ефекта от проблемите с туристическия бизнес върху възстановяването на икономиката, както и от кризата с доставките, най-вече върху автомобилната индустрия в страната.

Дългосрочен ефект

Според доклад на фискалния надзорен орган на страната AIReF до края на август испанското правителство е имало достъп до възстановителен фонд на стойност от 5 млрд. евро, от които са употребени само 104 млн. Според агенцията това забавяне ще се отрази на икономическия растеж.

Прогнозата на испанското правителство от миналата година, е че през 2021 г. икономиката на страната е трябвало да нарасне с 9.8%, от които 2.6 пр. пункта ще се дължат на използването на средствата от фонда. Поради ниското потребление и забавеното финансиране AIReF очаква тази година ръстът да е 5.5%, което е по-малко от половината от спада през миналата.

Според правителството възстановяването на страната върви добре. Броят на хората, изплащащи социални осигуровки, е най-използваният показател за пазара на труда. През последния месец той достигна най-високото си ниво от 20 млн. души. Също така за пръв път от 46 години безработицата в страната не се повишава след края на летния сезон.

"Тези данни са много обнадеждаващи. Всички индикатори сочат, че икономиката расте", казва този месец правителственият говорител Изабел Родригес.

Според някои анализатори през последните десетилетия икономическият цикъл на Испания изостава спрямо този на останалите европейски държави, а колебанията са по-големи. Ако търсенето през следващата година се повиши, заедно с високите цени на енергията и с високата инфлация, това може да доведе до прекалено повишаване на цените, което е основното притеснение на много от малките бизнеси.