🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейски регулатор призовава да се забрани енергоемкият начин за добив на криптовалути

Копаенето им представлява риск пред постигането на целите, заложени в Парижкото климатично споразумение

Bitcoin и Ethereum, двете най-разпространени криптовалути, използват модела PoW, който изисква всички участници във веригата да потвърдят автентичността на транзакциите.
Bitcoin и Ethereum, двете най-разпространени криптовалути, използват модела PoW, който изисква всички участници във веригата да потвърдят автентичността на транзакциите.
Bitcoin и Ethereum, двете най-разпространени криптовалути, използват модела PoW, който изисква всички участници във веригата да потвърдят автентичността на транзакциите.    ©  Reuters
Bitcoin и Ethereum, двете най-разпространени криптовалути, използват модела PoW, който изисква всички участници във веригата да потвърдят автентичността на транзакциите.    ©  Reuters

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) призовава да се забрани основният начин за копаене на криптовалути и предупреди за нарастващия дял възобновяема енергия, използван за нейното добиване. Ерик Теден, заместник-председател на ESMA и генерален директор на шведския орган за финансов надзор Finansinspektionen, заявява пред Financial Times, че копаенето на Bitcoin се е превърнало в "национален проблем" в Швеция, както и предупреждава, че криптовалутите представляват риск пред постигането на целите, заложени в Парижкото климатично споразумение.

Теден казва, че европейските регулатори трябва да обмислят забраната на модела за добиване на криптовалути, известен като "proof of work (PoW) и да насърчи използването на по-малко енергоемкия "proof of stake" (PoS), за да се намали огромното потребление на електроенергия в сектора.

Bitcoin и Ethereum, двете най-разпространени криптовалути, използват модела PoW, който изисква всички участници във веригата да потвърдят автентичността на транзакциите. Миньорите, които имат достъп до центрове за данни за решаване на сложните задачи, са възнаградени за записването на трансакции с нови монети. Това изисква много повече електроенергия от модела PoS, при който броят на страните, подписващи сделки, е значително по-малък.

"Решението е да се забрани proof of work. Proof of stake има значително по-малък енергиен профил", заявява Теден.

Критики срещу копаенето

Според Blockchain.com копаенето на криптовалути се е превърнало в изключително доходоносен и конкурентен бизнес, като количеството изчислителна мощност, отделена за този процес, достига рекордни нива. Добиването на криптовалути беше забранено в Китай през миналата година, но дейността се е разпространила по целия свят, като в момента има няколко публично търгувани компании, фокусирани върху тази практика, като например канадската Hut 8.

През ноември миналата година шведските регулатори за пръв път повдигнаха въпроса за забраната на PoW, посочвайки повишаващото се количество възобновяема енергия, отделяно за криптовалутите, като същевременно заявиха, че "социалната полза от криптоактивите е под въпрос". "Призоваваме ЕС да обмисли забрана на европейски ниво на енергоемкия метод за добив proof of work", заявиха тогава от шведския финансов регулатор.

Копаенето на криптовалути си навлича все повече критики заради въздействието върху околната среда. Според данни на Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index за тази дейност се използва 0.6% от общото световно потребление на електроенергия и консумира повече електроенергия годишно от Норвегия. Изправени пред нарастващите критики и забраната в Китай, миньорите увеличиха дела на възобновяемата енергия, която използват, и навлязоха в страни с достъпна възобновяема енергия, като Швеция и Норвегия.

Теден предупреждава, че ако не се поемат действия, значително количество от възобновяемата енергия ще се насочи към добива на Bitcoin, вместо да пренасочи традиционните услуги към нови енергийни източници, които не разчитат на въглища.

Шведските регулатори, позовавайки се на изчисления на университета в Кеймбридж, посочват, че добиването на един Bitcoin консумира същото количество електроенергия, колкото е необходимо на един средноголям електрически автомобил да измине 1.8 км.

Създателите на Etherium, втората по големина криптовалута, обявиха, че през юни ще преминат към модела proof of stake.