Ethereum обяви датата за промяна в блокчейна си и поскъпна с над 40%

В търсене на енергийна ефективност мрежата ще премине към proof-of-stake през септември

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Цената на Ethereum скочи през последните няколко дни с повече от 40%, след като в петък мрежата обяви предварителна дата за стартиране на своята дългоочаквана софтуерна актуализация, известна още като The Merge. Втората по големина криптовалута в момента се търгува за малко над 1500 долара - значително увеличение спрямо преди няколко дни, когато се търгуваше близо до 1000 долара.

Въпреки че текущата цена на етер все още е надолу със 75% от най-високото ниво през ноември, инвеститорите следят отблизо всяка стъпка, водеща до сливането. Мнозина прогнозират, че масивната софтуерна актуализация на Ethereum - насрочена за 19 септември - може значително да повиши стойността му, защото обещава да направи мрежата по-ефективна, по-бърза и по-евтина за използване и не на последно място, тя трябва да е много по-малко енергоемка.

Експерти твърдят, че криптопазарът отразява повишената нестабилност, която идва с войната, продължаващата нарастваща инфлация и промяната на паричната политика на САЩ. Експертите също така посочват други фактори, като това, че криптопазарът проследява фондовия пазар. В същото време правителствата по целия свят продължават да проявяват все голям интерес към по-мащабна регулация на крипто.

Какво ще означава сливането на Ethereum за вашите криптоинвестиции?

През последните дни се вдигна много шум около сливането на ethereum, което от своя страна допринесе за някои възходящи настроения на и към криптопазара. Конферентен разговор между разработчиците на ethereum миналата седмица разкри, че ethereum е планиран да премине от proof-of-work към proof-of-stake в основната си блокчейн мрежа в средата на септември. Ако тази дата не бъде променена отново.

Вместо миньори по целия свят да потвърждават транзакции, така наречените валидатори ще правят същото чрез стейкване, което ще им позволи да си осигуряват доходност. Валидаторът, поне в мрежата на Ethereum, ще се отнася до субект, който е депозирал минимум 32 Ethereum.

Този залог задължава субекта да се грижи съвестно за своите функции на валидатор и да продължава усърдно да проверява транзакциите. Ако спре да го прави, част от този депозит ще бъде отнет и преразпределен. От друга страна, ако продължат да поддържат високо качество и време на работа и предотвратяват измамна дейност, валидаторите ще печелят допълнително Ethereum за своите услуги.

Други популярни мрежи, базирани на PoS(proof of stake), включват Solana, Avalanche, Cosmos. Нито една обаче не е толкова популярна като Ethereum по отношение на активността на инвеститорите и разработчиците.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mur331097589 avatar :-|
    mur331097589

    Поредния фейк на пазара

    Нередност?
Нов коментар