🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъпите в САЩ са привлекли рекордните 330 млрд. долара през 2021 г.

В световен мащаб увеличението е над 90%

Revian е един от най-привлакетелните стартъпи за инвеститорите.
Revian е един от най-привлакетелните стартъпи за инвеститорите.
Revian е един от най-привлакетелните стартъпи за инвеститорите.    ©  Reuters
Revian е един от най-привлакетелните стартъпи за инвеститорите.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата година стартиращите компании в глобален мащаб са привлекли най-много инвестиции, показват данни на базираната във Вашингтон компания PitchBook Data. Стартъпите в САЩ са получили рекордните 329 млрд. долара - това е над два пъти повече от 2020 г., когато сумата е била 166 млрд. В световен план стартъп компаниите са привлекли 671 млрд. долара, което е увеличение от над 90% спрямо инвестициите от 2020 г.

Прави впечатление фактът, че над половината от тези средства - 190.8 млрд. долара, са били дадени по време на инвестиционни кръгове, които надхвърлят 100 млн. долара. Това потвърждава тенденцията сравнително нови и малки компании да получават значителна подкрепа от инвеститори, пише Financial Times. Причината за това е вълната от листвания на подобни компании през миналата година, като по-голямата част от тях донесоха значителна възвращаемост на инвеститорите си.

Пандемията оказва своето влияние и върху този сектор, като браншовете, чието развитие беше спомогнато от Covid-19, логично привличат най-сериозен интерес от страна на рисковите капиталисти. Бизнес софтуерът, интернет търговците и услугите за доставки до дома са били най-привлекателни.

Не е ли твърде хубаво?

Все пак има притеснения, че това е балон, който чака да бъде спукан. Голяма част от компаниите, които са получили средства през миналата година, са малки и със скромен капитал, с който да оперират. Добър пример за това е софтуерната компания Stytch, която специализира в софтуер за удостоверяване. Тя е основана преди по-малко от две години, а годишният й оборот не надхвърля 1 млн. долара. Въпреки това Coatue Management и други инвеститори оцениха стартъпа на 1 млрд. долара през ноември 2020 г. Публично регистрираните компании за бизнес софтуер се продават 16.4 пъти над приходите им според индекса BVP Nasdaq Emerging Cloud. Борсата за криптовалути OpenSea пък обяви на 3 януари, че е събрала 300 млн. долара от инвеститори, сред които Paradigm и Coatue. По този начин стойността на компанията скочи от 1.5 млрд. долара през юли до 13.3 млрд. долара в момента.

Притесненията, че стартъп сцената е балон, който чака спукването си, са подкрепени и от падането на технологичния индекс Nasdaq Composite index, който се понижи с 3.3% на 5 януари. Това накара някои инвеститори да продадат акциите си в компании, които имаха силно представяне по време на пандемията. Грег Боулен, съосновател на Union Grove Venture Partners, е съгласен с тезата, че случващото се в момента, не е естествено. "Рационалността винаги се връща на пазар, оставен сам на себе си", казва пред Financial Times Боулен. "Това, което виждаме в момента, не е рационално", смята той.