🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МАЕ: Инвестициите в чиста енергия трябва да се утроят през следващото десетилетие

Участниците в климатичната среща COP26 не бива да допускат енергийната криза да се отрази на решенията им, призовава агенцията

Волатилността на енергийните пазари ще продължава да представлява риск, освен ако инвестициите в чиста енергия не се утроят през следващото десетилетие. Това казва в интервю за Financial Times изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

По думите му, докато прогнозните инвестиции в петрола и природния газ сега са обвързани с промените, необходими за постигането на целите за нетни нулеви емисии до 2050 г., публичните разходи за възобновяема енергия са едва една трета от нужните бъдещи равнища. Глобалните годишни енергийни инвестиции се очаква да се повишат до 1.9 трлн. долара през 2021 г., включително около 370 млрд. долара за ново генериране на възобновяема енергия.

Целите за нетни нулеви емисии

Коментарът на Бирол идва на фона на предупреждението на МАЕ, че дори всички настоящи ангажименти на правителствата за нетни нулеви емисии да бъдат приложени на практика в своята цялост и навреме, ще бъдат постигнати само 20% от намаляването на емисиите в световен мащаб до 2030 г., необходимо, за да се запази възможността за достигане на нетна нула до 2050 г. Според този сценарий, описан в годишния доклад на агенцията, който беше публикуван днес, глобалните средни температури ще се повишат с 2.1 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива до 2100 г. А това е далеч над лимита от 1.5 градуса по Целзий, залегнал в парижкото климатично споразумение от 2015 г.

От МАЕ посочват, че след резкия спад на въглеродните емисии през 2020 г. заради пандемията от коронавирус тазгодишното икономическо възстановяване означава, че емисиите са на път да достигнат второто си по големина годишно увеличение изобщо, което отчасти е захранвано от повишеното потребление на въглища.

Бързото възстановяване на икономическите дейности в голяма част от света допринася за рекордните цени на газа и въглищата, тъй като доставките не успяват да задоволят търсенето. Но Бирол опитва да успокои притесненията, че скочилите разходи за енергия ще подложат на тест глобалните ангажименти за енергиен преход. "Наблюдаваме една невярна кампания, която казва, че виждаме първата криза, причинена от чистата енергия. И че това може да се превърне в пречка за още политически действия в борбата с климатичните промени. Но това определено не е вярно", заявява изпълнителният директор на МАЕ.

Той твърди, че сегашните затруднения на енергийните пазари са причинени от припокриването на редица фактори, сред които неустойчивото възстановяване от пандемията, климатичните условия и проблемите с газовите доставки.

Очаквания от COP26

Бирол призовава участниците в Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), която ще се проведе в Глазгоу от 31 октомври, да не допускат енергийната криза да се отрази на решенията им. Според него световните правителствата трябва да дадат "ясен и категоричен" ангажимент по време на срещата за ускоряване на използването на "зелените" технологии.

Изпълнителният директор на МАЕ твърди, че за да има някакъв шанс за задържане на покачването на глобалните температури до под 2 градуса по Целзий, са необходими незабавни действия през следващото десетилетия за ускоряване на декарбонизацията в генерирането на електроенергия, за подобряване на енергийната ефективност и за реформа на въглеродно интензивните сектори, като например циментовата индустрия.