🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът увеличи санкциите срещу Русия в опит да спре войната в Украйна

На този етап европейските лидери не успяха да се обединят за изключването на Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT

Европейските лидери трудно намират общо решение за ефективни санкции срещу Русия
Европейските лидери трудно намират общо решение за ефективни санкции срещу Русия
Европейските лидери трудно намират общо решение за ефективни санкции срещу Русия    ©  Reuters
Европейските лидери трудно намират общо решение за ефективни санкции срещу Русия    ©  Reuters

Западът разшири санкциите срещу Русия след инвазията на Москва в Украйна в ранните часове на 24 февруари. На прицел са взети активите на най-големите руски банки, достъпът на компаниите до финансовите пазари, търговията със стоки с двойна употреба и руски олигарси.

ЕС обяви най-суровия пакет от санкции, който някога е прилагал. Той разшири и подсили вече одобрените мерки от изминалите дни. Разширяване на кръга от замразяване на банкови активи, допълнителни мерки, свързани с търговията, енергетиката и транспорта на Русия беше приет на извънредна среща на върха в Брюксел. Затягат се визовите правила за дипломати и се санкционират още физически лица. Санкциите включват също стоки с двойно предназначение, а също така контрол върху износа и неговото финансиране.

"Тези санкции ще потиснат икономическия растеж на Русия; увеличаване на разходите по заеми; повишаване на инфлацията; засилване на изходящите капиталови потоци; и постепенно ерозира индустриалната му база", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери по-рано в четвъртък. "Нашите мерки ще отслабят технологичната позиция на Русия в ключови области, от които всъщност елитът печели по-голямата част от парите си", добавя още Фон дер Лайен. "И това варира от високотехнологични компоненти до авангарден софтуер, което ще влоши сериозно руската икономика във всички области в бъдеще."

Финансовите санкции са тясно координирани със САЩ и Обединеното кралство и имат за цел да ограничат достъпа на Русия до международните пазари и за спиране на финансовите потоци от Русия в ЕС. Още две руски банки - Алфа Банк и Банк Откритие - ще бъдат добавени към списъка на финансовите институции, на които е забранено да вземат заеми или да купуват ценни книжа. Очаква да се прекрати листването на нови акции на руски държавни предприятия на борсите в ЕС и да се поставят в черен списък няколко държавни компании в корабостроенето и корабоплаването.

Преди ЕС да обяви решението си за новите санкции, се разбра, че има съществени различия в гледните точки на страните относно това колко далеч да се стигне със санкциите, като някои настояват да запазят най-тежките стъпки в резерв. Според източник на Reuters Италия, Германия и Кипър са сред онези, които са предпочитали по-плавен подход - това означава и да не се въвежда забрана на Русия до международната система за разплащания SWIFT, докато централноевропейските и балтийските държави - най-близките до Русия - са искали по-твърда позиция.

Обсъжда се също предлагането на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна, каза литовският президент Гитанас Науседа - стъпка, за която Киев отдавна призовава.

САЩ и Великобритания също разшириха мерките

Великобритания също обяви по-тежки санкции. Активите на всички големи руски банки ще бъдат замразени и те ще бъдат изключени от финансовата й система. Финансовите институции няма да имат достъп до паундове и клирингови плащания през Обединеното кралство, както и ще бъде ограничен достъпът на бизнеса и правителството до финансовите пазари. Това включва пълно и незабавно замразяване на активите на VTB Bank, а веднага след новината акциите й се сринаха с над 40%.

Замразяването на активи ще се прилага за 100 нови физически или юридически лица. На "Аерофлот" ще се забрани кацането във Великобритания. В следващите дни се очаква Обединеното кралство да спре да изнася високотехнологични стоки и оборудване за рафиниране на петрол. Ще има ограничение за банковите депозити, които руснаците могат да имат в Обединеното кралство.

Лондон възнамерява да "работи със съюзниците", за да изключи Русия от системата за международни разплащания SWIFT, но "това е трудна задача", каза премиерът Борис Джонсън. Обединеното кралство ще прокара част от законопроекта за икономически престъпления преди великденските празници.

Допълнителен кръг от санкции от ЕС и Обединеното кралство ще бъде насочен към Беларус заради ролята й в атаката на Русия срещу Украйна.

Обявените от президента на САЩ Джо Байдън санкции са разработени с "27-те членки на ЕС и Г-7" и целят ограничаване способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, лири и йени и да бъде част от световната икономика, спиране на възможността за финансиране и разрастване на руската армия, нарушаване на способността на Русия да се конкурира във високотехнологичната икономика на XXI век. "С днешните действия на Русия ние санкционираме руските банки, които държат над 1 трлн. долара в активи. Блокираме основните американски активи на четирите най-големи банки в Русия. Добавяме санкции и срещу хора от руския елит, които лично се облагодетелстват от политиката на Кремъл. Спряхме възможността руското правителство да набира средства от американски и европейски инвеститори. Въздействието на някои мерки ще се прояви с течение на времето. Ще ограничим способността на Русия да се конкурира икономически", подчерта Байдън.

В конкретика - "пълнr блокиращи санкции" срещу Сбербанк, VTB Bank и три други големи руски банки: Банк Откритие, Совкомбанк и Новикомбанк. На 13 големи държавни компании се забранява да набират пари от американския пазар, между които Сбербанк, АлфаБанк, Московска кредитна банка, Газпромбанк, Руска селскостопанска банка, "Газпром", "Газпром нефт", "Транснефт", "Ростелеком", "РусХидро", "Алроса", "Совкомфлот" и "Руските железници". Администрацията на Байдън обяви и широки експортни ограничения срещу Русия, ограничавайки достъпа ѝ до глобалния износ на всичко - от търговска електроника и компютри до полупроводници и части за самолети. Нов режим на контрол, обявен от Министерството на търговията, принуждават компаниите, които произвеждат високо- и нискотехнологични продукти в чужбина с американски уреди и технологии, да искат лиценз от Съединените щати преди доставка до Русия. Правилата също така инструктират Министерството на търговията да прилага като водеща политика отказа на лицензи, т.е. те да се издават по голямо изключение, а не като правило.

Предвиждат се още санкции срещу 24 беларуски лица, "две значими беларуски държавни банки, девет отбранителни фирми и седем служители и елити, свързани с режима", се казва в изявлението от Белия дом.

По рано в четвъртък в телевизионна среща с бизнес лидери Путин каза на Александър Шохин, ръководител на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, че Москва е била принудена да предприеме действия и знае, че ще последват санкции. Двамата дискутираха как Русия трябва да стимулира допълнително търсене на държавен дълг от частни инвеститори предвид новите западни санкции върху руските държавни облигации, както и че трябва да има готовност да се реагира при проблеми с логистиката и веригите за доставки.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 2
    • + 4

    Някакво дежаву - Прогнозите , които не се сбъдват.

    Не може да постъпваш по един и съши начин и да чакаш различен резултат .
    1 - прогнозата :
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/02/27/2251444_zashto_krim_niama_da_stane_chast_ot_rusiia/
    2 - резултата
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/03/17/2262955_sled_referenduma_-_sankcii_za_rusiia_i_nezavisimost_za/

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#1] от "xyha":

    А викат, че били "прогнози, които се сбъдват"!
    Сбъдват се само в козяшките мераци.

    Не санкции, цялото нато да се строи на три линии на полско-украинската граница, Москва ще довърши това, с което се е заела: денацификацията и демилитаризацията на Украина и последващото назидателно съдене на виновниците за ситуацията.

    Защото под благоскронния поглед на ЕС Украина стана нацисткия тумор на Европа. Къде се е чуло другаде за шествия с нацистки униформи!? За паметница на Бандера? За военни почести при препогребвания на фашаги от SS дивизията Галичина?

    Както след денацификацията на Германия тя бе психологически кастрирана завинаги, така и Украина ще се превърне в пример за всички вашингтонски йоркшири, които са пропуснали да си вземат бележка от шоуто в Афганистан в края на август м.г.

    Старият световен ред се променя пред очите ни.
    Дали не е време екипът плъхове от потъващия кораб да се ориентират към саловете?

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "borodino":

    Ти май не си много наясно какво значи денацификация. Не вярвах на вицовете са разни сламени каскети, дето повтарят каквото каже партията, щото съм прекалено млад да съм го видял с очите си. Но ето - възродихте се. Каза Путин нещо за фашизъм и сега не може да ви се изкара от устата. Този коментар е пълен с омраза, за което в кастрирана Германия полицията вече щеше да е на вратата ти.

    Нередност?
  • 4
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "Stoyan Dimitrov":

    Да, в същата кастрирана Германия, в която ако бях изнасилена от ислямска тарамбука жена, полицията щеше да дойде на вратата ми да ми каже следващия път да не се обличам и разхождам така предизвикателно, за да не смущавам религиозните чувства на тарамбуката. И естествено щеше да прикрие случая от медиите и от общественото внимание. Та такива ми ти работи с кастрирана Германия.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 3

    Какви санкции ги гонят не знам. Ползите от поставянето на васално проруско правителство в богатата на ресурси Украйна са в пъти по-големи от санкциите на който и да е. Че Русия с петрола и газа, които изнася, с незнайните си златни резерви, които има може да изкара десетилетия на каквито и да е санкции. Вие все едно на познавате руския народ. Той може и с много и с много малко и мизерията и липсите не могат да го изплашат и да се предаде.
    Колкото по-бързо американците разберат и с примирят, че вече светът на е еднополюсен както беше и те определяха световния ред и кой крив и кой прав толков по-добре за целия свят. Колкото по-бързо го разберат толков повече жертви ще се избегнат в световен мащаб! Най-малкото ще спрат цветните ревлюции като Майдана в Украйна, в Беларус, Казахстан, военни преврати както в Египет и Турция. Събития като Сирия, Ирак, Иран, Либия и т.н. Поне в Западна Европа и в този регион по-мирно си слагат удобни правителства само с медиите си и малко долари!

    Нередност?
  • 6
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#4] от "rvr12572942":

    къде ги четеш тези работи?

    Нередност?
  • 7
    drn50646706 avatar :-|
    drn50646706
    • - 1
    • + 3

    Неадекватни до невменяемост, както винаги! Санкциите нито работят възпиращо, а напротив. Нито ще ударят сериозно Русия, а по-скоро ЕС, като прибавим и контрасанкциите. За ситуацията в Украйна е виновен единствено Западът, решил да организира преврати и репресии за да я дерусифицира и изолира от Русия.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "Stoyan Dimitrov":

    За неонацизма в Украина, Стояне. Има и за четене, и за гледане. Направо те връща в Райха!
    И е Reuters, все пак:

    https://www.reuters.com/article/us-cohen-ukraine-commentary-idUSKBN1GV2TY

    Нередност?
  • 9
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Ние тук за друго горихме. А и ти откога уважаваш западната "пропагандна" преса? Или може би от погнуса си прочел само заглавието? Защото това, което пише тук няма нищо общо с Райха, ако и да е грозно явление, е активирано от набезите на руснаците, както пше в статията - When Russian President Vladimir Putin’s seizure of Crimea four years ago first exposed the decrepit condition of Ukraine’s armed forces, right-wing militias such as Azov and Right Sector stepped into the breach, fending off the Russian-backed separatists while Ukraine’s regular military regrouped. Или викаш едните могат да са екстремисти, но ако не са руски, значи преставляват цяла Украйна и нейната "нацификация"? Защото и това не пише вътре, точно обратното: To be clear, the Kremlin’s claims that Ukraine is a hornets’ nest of fascists are false: far-right parties performed poorly in Ukraine’s last parliamentary elections, and Ukrainians reacted with alarm to the National Militia’s demonstration in Kiev. Ако и да е опасно, както да знаем, да си благодарен на нацисти за това, че са ти спасили задника, очевидно украинците не залитат в тази посока, след като избраният от тях президент Зеленски е с еврейски произход, все пак статията ти е опреди четири години.
    Нацизмът е отрова, и трябва да бъде изстъргван винаги в зародиш. Но сравненията ти с Райха са смешни, особено като не си наясно какво представляват съвремените неонацисти. Чии тези повтаряш като папагал мисля че е ясно. Другия път като ще се мъчиш да влияеш на хората с голословните си романи, вкарвай и по някой друг цитат - в училище така се пише литературно-интерпретативно съчинение, за да знаят хората, че не си измисляш. Или поне си чети статиите.

    Нередност?
Нов коментар