Русия започна война в Украйна

Киев съобщава за ракетни удари по военни обекти в редица градове

Руската инвазия в Украйна води до най-голямата криза за сигурността в Европа от десетилетия.
Руската инвазия в Украйна води до най-голямата криза за сигурността в Европа от десетилетия.
Руската инвазия в Украйна води до най-голямата криза за сигурността в Европа от десетилетия.    ©  Reuters
Руската инвазия в Украйна води до най-голямата криза за сигурността в Европа от десетилетия.    ©  Reuters

Русия започна война в Украйна и атакува редица градове в страната с ракетни удари, включително столицата Киев. Според "Интерфакс Украйна" ракетни удари има по военни обекти.

Повече информация по темата в реално време може да намерите тук.

В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин обяви, че започва "специална военна операция" в Донбас. Той призова украинските войници, които се изправят срещу подкрепяните от Русия бунтовници, да сложат оръжие и да се върнат по домовете си. Путин каза, че Русия не планира да окупира Украйна, но предупреди, че отговорът на Москва ще бъде "незабавен", ако някой се опита да се противопостави на Русия. Той обясни, че действал съгласно Устава на ООН и по молбата за помощ от т.нар. републики в Източна Украйна, признати от Русия в началото на седмицата за независими държави. Целта на операцията били защитата на хората, които "се подлагат на издевателства и геноцид от страна на киевския режим".

Украйна обяви, че "Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна". В туит украинският външен министър Дмитро Кулеба написа: "Мирните украински градове са подложени на удари. Това е война на агресия. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега."

В сряда вечерта западните съюзници на Украйна предупредиха, че Русия е готова да нахлуе в страната. BBC пише за съобщения за експлозии в няколко украински града и за стрелба близо до главното летище Бориспол в столицата Киев.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие. Вече е затворено за граждански полети въздушното пространство на страната, Агенцията на ЕС за авиационна сигурност (EASA) предупреди авиокомпаниите да избягват небето над Украйна и да проявяват "изключително внимание" за зона на 100 морски мили (185 км) от границите на страната с Русия и Беларус; Русия обяви затваряне на "някои летища" до 2 март.

Твърда реакция на Запада

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон и съюзниците ще отговорят по единен и решителен начин на "непредизвикана и неоправдано нападение от руски военни сили" срещу Украйна. "Президентът Путин избра преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания", каза Байдън. "Светът ще държи Русия отговорна."

В последен опит да се предотврати войната малко преди изявлението на Путин рано сутринта украинският президент Владимир Зеленски каза, че Русия може да започне "голяма война в Европа", и призова руските граждани да й се противопоставят. Зеленски каза, че Русия има почти 200 хил. войници и хиляди бойни машини по границите на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон осъди руските военни действия в Украйна и призова Москва да ги прекрати незабавно. Елисейският дворец съобщи, че той също е провел разговор с украинския си колега Зеленски и е потвърдил подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Париж по думите му ще продължи с отбранителната, финансова и икономическа подкрепа.

В "Туитър" британският премиер Борис Джонсън написа, че е шокиран от ужасяващите действия в Украйна и е говорил с президента Володимир Зеленски, за да бъдат обсъдени следващите стъпки. "Президентът Путин избра път на кръвопролитие и унищожение, като започна тази непредизвикана атака срещу Украйна," смята Джонсън.

Русия започва военната си операция само дни след признаването на самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск в Източна Украйна. Отцепилите се региони - които контролират големи части от региона на Донбас - по-късно поискаха от Москва военна подкрепа. В съобщението си Путин каза, че целта на военната операция е да се защитят онези хора, които са били подложени в продължение на осем години на "геноцид от режима в Киев". Това беше очевидно препратка към масови улични протести в Украйна, които свалиха проруския президент Виктор Янукович през 2014 г. Путин каза също, че Москва ще се стреми към "демилитаризация и денацификация" на Украйна.

Борсите се сринаха

След новината за руската инвазия в Украйна пазарите се сринаха. Еврото и паундът поевтиняха спрямо долара, а петролът поскъпна с над 5% и надмина 100 долара за барел за сорт брент. Фючърсите на водещите индекси на Уолстрийт отстъпват с 2%.

Основните европейски индекси, сред които германският DAX и френският CAC40, регистрират спад около 4% днес. Най-засегнати в момента изглеждат руските индекси, които регистрират спадове около 15-20% днес.

Инвеститорите, изглежда, се насочват към safe haven активи като златото. Благородният метал поскъпва с близо 2% днес, след като достигна цена 1945 долара.

Очаквайте повече за войната и последствията от нея на capital.bg

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lbj55678088 avatar :-|
    Керпеден
    • - 1
    • + 6

    Не вярвах, че Путин ще го направи, но явно това, че му се размина за Крим го кара да мисли, че и сега ще му се размине. Дано да греши, но досега отпорът на Запада е неадекватен.

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 5
    • + 5

    Докторе, обясни ни, моля, какво да мислим, че се затрудняваме все повече. Това сега западна пропаганда ли е, не е ли?

    Нередност?
  • 3
    ylq18646703 avatar :-|
    ylq18646703
    • - 7
    • + 5

    Неадекватната западна политика съсипа още една държава. С действията си просто не оставиха никакви други ходове на Путин. Той до последно им предлагаше мирно решение, дори след признаването на републиките. И Зеленски снощи рева за нови преговори с Русия, знаейки какво предстои, но Западът не го чу.

    Нередност?
Нов коментар