Руските танкове и българското бъдеще

Десетилетията "неутралитет" на България я оставиха на незавидно място

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България трябва да запази неутралитет в кризата около войната в Украйна. Важно е да защитаваме националния интерес. След като режимът на Владимир Путин прати танковете срещу Украйна и стана невъзможно да се защитава открито руската позиция, това се превърна в тезата на определена група от хора, сред които бившият вече министър Стефан Янев. Но какъв точно е националният интерес и как се пази неутралитет в сегашната ситуация?

Преди беше много по-лесно. Дори и след разпада на Съветския съюз, хората, които смятаха, че България трябва да е по-близко до орбитата на Русия имаха някакви аргументи. Сега обаче светът е разделен по много особен начин. От едната страна е капсулираният кръг на Путин в Москва. От другата са всички. Около Русия в момента са само брутални диктатури като Беларус, Сирия и Венецуела.

"Неутралност" в тази ситуация означава да се застане по средата между цивилизования свят и тези, които смазват противниците си с бомбардировки.

Дори и в света преди войната обаче "неутралитетът" беше просто друго име на желанието да се стои близо до Русия. Подобно поведение до момента не е донесло нищо добро.

През зимата на 2008-2009 г. именно Русия спря газа за Украйна и оттам - за Европа. Сергей Станишев тогава се оплакваше, че сме заложници, а Бойко Борисов веднага след това се закани България никога повече да не е в позиция да й спрат кранчето. Нищо такова обаче не се случи - 13 години по-късно сме все там.

Но светът вече не е същият. Този път Русия не спира кранчета, а пуска ракети, не сее несигурност с газопроводи, а смърт с танкове. На фона на все по-ескалиращите заплахи от силовиците на Путин спиране на газа, трябва да признаем, изглежда като по-малката от грижите ни.

Тътенът на руските дивизии, които се изливат през границите на Украйна, събуди Европа, а с нея и България, от сладкия сън, че ако само угаждат достатъчно на Путин, нищо толкова страшно не може да се случи. "Не ги харесваме, но ги познаваме и можем да правим бизнес с тях" - това беше мантрата на цяло поколение европейски политици. Сега най-накрая стана пределно ясно, че никакъв бизнес не може да се прави с хора, които взривяват градове. Европейските елити панически се оттеглят от съдружията си с руснаците.

Десетилетията "неутралитет" на България я оставиха на незавидно място за разлика от други страни, които бяха на едно ниво с нас. Въпреки обещанията на Борисов той не направи нищо за истинска независимост - напротив, засили свързаността ни чрез нов газопровод, платен от българските данъкоплатци с руски заем. В момента страната е над 90% зависима от Русия за газа си, на 100% зависима за ядреното си гориво и над 60% зависима за петрола. Най-големият доставчик на газ е руски, а огромна част от петролната инфраструктура се държи от руска компания. Доскоро това беше източник на зависимост. Сега е критична дупка в националната сигурност.

Тъй като е ясно, че каквото и да стане в Украйна, нормални бизнес отношения с тази Русия, на Путин, трудно може да има, е време за спешни промени. България е започнала разговори с Гърция за нова ядрена мощност, каза тази седмица вицепремиерът Асен Василев. И тук със сигурност не става дума за възкресяването на руското зомби в "Белене". Интерконекторът с Гърция би могъл да бъде завършен скоро.

За щастие ядрено гориво в "Козлодуй" има за няколко години напред, но това само купува повече време за истинско решение - диверсификация на доставките. Всъщност по-силното свързване с Гърция и Румъния, а оттам и с ЕС, е истинският изход за България. Останалата в лагера на Русия Сърбия надали скоро ще е алтернатива, а Турция има свои цели.

Идеално или бързо решение няма. Обвързаността с Русия ще бъде скъпа и трудна за приключване. Но както стана очевидно, вече нямаме особен избор: или ние ще я приключим, или ще бъде използвана срещу нас

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    pae40646711 avatar :-|
    pae40646711
    • + 2

    Какъв неутралитет пази и е пазила България досега бе, хибридно говедо? Онова, за което адекватните призовават, е да се запази сдържана и умерена позиция, отговаряща на българския национален интерес, вместо истерия и безумни действия и изказвания под американси натиск, както е сега.

    Нередност?
Нов коментар