🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната е на живо в Telegram

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само за няколко дни старият свят се счупи на парчета. Танковете не само премазаха границата на една независима държава, но и невидимите граници на правилата, които крепяха свeта досега. Сега всичко изглежда възможно, освен това, което най-много искат всички - спокойствие и предвидимост.

Войната в Украйна днес е първата, която се води в епохата на социалните мрежи. Благодарение на това, че всеки има мобилен телефон и предава почти на живо в каналите на Telegram, в Twitter и Facebook, войната се случва на живо пред погледите на целия свят. Това промени сериозно отношението на силите в нея.

Русия влезе с брутална военна сила в Украйна, но смелостта на хората там и начинът, по който представиха борбата си за свобода на света, им спечели тотална симпатия. Вълната на съпричастност е толкова силна, че доведе след себе си и безпрецедентна политическа и военна подкрепа.

Много неща в тази ситуация са невиждани (част от тях и немислими) до момента. В момента се води война между най-лошата част от ХХ век - тази с бруталната военна агресия, и свързания свят на XXI век. Едната част напада с артилерия, ракети и бомбардировки, а другата отговаря с най-сериозната изолация, налагана досега, и безпрецедентни икономически санкции. Свързаният свят наложи най-тежкото си наказание - изключване. Сега остава да се види кой век ще победи.

Противопоставянето в момента се случва на четири фронта:

  • военния, започнат от Русия, в който тя на етапа има сравнително малък успех;
  • информационния, в който Украйна засега категорично печели;
  • икономическия, където Москва също понася тежки поражения;
  • политическия, на който Русия също до момента изцяло губи.

В този брой на "Капитал" сме събрали текстове, които описват и обясняват най-важното от всеки фронт.

Само за една седмица Европа и Западният свят направиха толкова сериозни промени, колкото за предишните 30 години. Заплахата от Русия обедини страните в ЕС и НАТО както никога досега, накара Германия да увеличи драстично военния си бюджет и да ускори много разговорите за обща европейска отбрана. Русия беше изолирана от всички възможни места - от международни организации до балетни представления и футболни мачове. (Всичко по темата за това в какво се превръща Европа и западният свят тук).

Реакцията на Путин на всичко това беше да ескалира напрежението. Двата най-големи украински града - Киев и Харков, бяха обкръжени, блокирани и подложени на жестоки бомбардировки. Заедно с това руският президент увеличи бойната готовност на ядрените си сили, от което светът изтръпна още веднъж (анализ за военната част на конфликта - тук).

Консолидацията направи възможно налагането на най-тежките икономически санкции в историята на последните може би два века. Русия беше изолирана не само от чуждите, но и от собствените си пари и това събори нейната икономика на колене буквално за два дни (още за санкциите - тук).

Как ще повлияе всичко това на българската и европейската икономика зависи много развитието на войната през следващите дни, но първите ефекти вече могат да се видят.

Донякъде неочаквано, нахлуването на Русия в Украйна причини политическа буря и в България, която доведе до уволнението на военния министър Стефан Янев. След видимо разногласие с премиера Кирил Петков каква трябва да е българската позиция и реакция на войната, той беше светкавично сменен. Покрай това стана ясно и какво друго пречи на правителството да застане категорично зад Украйна и до останалите европейски държави - страхът на БСП, че ще загуби русофилския си електорат. Така Кирил Петков в момента е изправен пред неприятна дилема - да смекчава българската позиция заради коалиционните си партньори или да приеме протегната ръка на клептокрацията от ДПС и ГЕРБ.

И това не е всичко - ако войната в Ирак преди две десетилетия беше излъчвана почти на живо по телевизиите, тази се предава още по-непосредствено, но вече в социалните мрежи. Медиата на конфликта в Украйна днес са телеграм-каналите и най-вече един от тях - Nexta Live.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар