🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Макрон се затвърждава като фаворит на френските президентски избори

Някои негови съперници за поста се сблъскват с критика заради досегашните си симпатии към Путин

Според социологическо проучване от тази седмица 58% от анкетираните посочват, че Макрон се справя добре с предизвикателството на украинско-руската криза
Според социологическо проучване от тази седмица 58% от анкетираните посочват, че Макрон се справя добре с предизвикателството на украинско-руската криза
Според социологическо проучване от тази седмица 58% от анкетираните посочват, че Макрон се справя добре с предизвикателството на украинско-руската криза    ©  Reuters
Според социологическо проучване от тази седмица 58% от анкетираните посочват, че Макрон се справя добре с предизвикателството на украинско-руската криза    ©  Reuters

"Има много малка вероятност Еманюел Макрон да не бъде преизбран след месец. Той не е наистина най-добрият избор, но е единственият." Това посочва пред Financial Times Венсан Мартини, професор по политически науки в университета в Ница.

Анализатори се обединяват около мнението, че войната в Украйна ще затвърди позицията на френския президент като фаворит на изборите през април в страната. Докато някои негови съперници за поста се сблъскват с критика заради досегашните си симпатии към руския държавен глава Владимир Путин, Макрон печели точки заради водещата си роля в усилията на Запада за прекратяване на конфликта.

Льо Пен, Земур и Меланшон се възхищават от Путин

Според социологическо проучване от тази седмица относно нагласата на френските гласоподаватели към войната в Украйна 58% от анкетираните посочват, че Макрон се справя добре с предизвикателството на украинско-руската криза. Този резултат е двоен на процентите на основните му конкуренти в изборите. Сред тях са крайнодесните Марин льо Пен и Ерик Земур, консервативната Валери Пекрес и левият Жан-Люк Меланшон.

Позитиви за Макрон в една страна, която в голяма степен подкрепя Украйна, носи фактът, че трима от основните му съперници за Елисейския дворец, а именно Льо Пен, Земур и Меланшон, публично са изразявали възхищението си от Путин и са твърдели, че Западът преувеличава опасността от руско нахлуване в Украйна. Земур дори е казвал, че би искал някой "френски Путин" да възроди държавата.

Докато Макрон през последните седмици бе зает с интензивни разговори с Путин в опит да го убеди да не ескалира напрежението. Тези усилия бяха неуспешни, но поддръжниците на френския президент го подкрепят заради дипломатическите му опити до последния момент за предотвратяване на войната.

Стимул за икономическата и стратегическата автономия на Макрон

Освен това настояването на Макрон, че ЕС се нуждае от подсилване на икономическата и стратегическата автономия на фона на съперничещите си световни сили, получи допълнителен стимул заради руската инвазия. През последните дни нападението на Москва накара Германия и Брюксел да предприемат внезапен политически завой към повече разходи за отбрана и към по-близко военно сътрудничество, за което Париж отдавна призоваваше.

Въпреки че външната политика обикновено не играе решаваща роля във френската политика, от консултантската организация Eurasia Group казват, че опитите на Макрон за намирането на дипломатическо решение на кризата са подобрили шансовете му за преизбиране: "Няма желание да се премахне настоящият президент в средата на война в Европа."

Най-накрая официално влизане в надпреварата

В четвъртък Макрон най-накрая официално заяви, че влиза в надпреварата за президентския пост и поиска втори мандат, за да направлява Франция през негативните ефекти от руската инвазия в Украйна и пандемията от коронавирус. "Кандидатирам се, за да защитя нашите ценности, заплашени от световните кризи", коментира той, цитиран от Reuters.

Без да даде подробности за предизборната си програма, Макрон посочи, че ще продължи да намалява данъците и да настоява французите да работят повече, което подсказва връщане към усилията за пенсионна реформа. И допълни, че планира да реформира образователната система, като се фокусира върху по-добро заплащане на учителите. В заключение той каза, че заради войната в Украйна няма да има време да проведе такава кампания, каквато би искал.