Макрон след срещата с Путин: Следващите дни са решаващи за украинската криза

Байдън отново заяви, че ще спре "Северен поток 2" в случай на руско нападение, по време на визитата на Шолц

Макрон разговаря с Путин по време на 5-часова вечеря
Макрон разговаря с Путин по време на 5-часова вечеря
Макрон разговаря с Путин по време на 5-часова вечеря    ©  Reuters
Макрон разговаря с Путин по време на 5-часова вечеря    ©  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че следващите дни ще са решаващи за деескалирането на украинската криза след среща с руския си колега Владимир Путин в Москва. Същевременно американският държавен глава Джо Байдън отново заплаши, че ще спре газопровода "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна, по време на визитата на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон.

Макрон разговаря с Путин на 5-часова вечеря, след което коментира, че предстоящите дни "изискват интензивни дискусии, които ще проведем заедно". Руският президент каза, че някои от предложенията на френския му колега "могат да бъдат основа на последващи съвместни стъпки", но подчерта, че е "прекалено рано да се говори за това". Двамата ще разговарят отново след срещата на Макрон с украинския държавен глава Володимир Зеленски днес в Киев.

И дипломация, и заплахи

Западът е все по-притеснен от възможността за разрастване на украинската криза. Представители на САЩ, цитирани от британската ВВС, твърдят, че Москва е събрала 70% от военните сили, необходими за нападение.

След първата визита в Москва на западен лидер след започналото струпване на руски войски по украинската граница Путин намекна, че е постигнат напредък. Но по-късно повтори предупреждението си, че ако Киев се присъедини към НАТО и опита със сила да си върне анексирания Крим, Европа ще бъде въвлечена в голям конфликт. Пред френски журналисти той каза: "Искате ли Франция да се бие с Русия? Това ще стане. И няма да има победители".

Макрон, от своя страна, подчерта, че независимостта на Украйна, Молдова и Беларус, където Русия участва във военни учения, трябва да бъде спазвана. И допълни, че е сигурен в постигането на напредък: "Заедно, сигурен съм, ще имаме резултати, дори да не е лесно".

По време на срещата във Вашингтон Байдън и Шолц също заявиха, че предпочитат дипломацията, но очертаха и други опции в случай на ескалация. Германският канцлер, който е на първо посещение в американската столица от встъпването си в длъжност и който е подложен на критика за досегашния си отговор на украинската криза, коментира, че е важно Москва да разбере, че "много повече може да се случи от това, което те може би са изчислили". Той заяви, че Германия и САЩ са обединени по въпроса за санкциите срещу Русия, ако тя атакува Украйна: "Ние ще предприемем същите стъпки и те ще бъдат много, много тежки".

Позицията на германския канцлер относно "Северен поток 2" обаче беше по-двусмислена от тази на Байдън, който посочи, че САЩ "ще сложат край" на газопровода в случай на руска инвазия в Украйна. Попитан от журналисти как ще го направи, американският президент не даде подробности, но отговори: "Обещавам ви, че ще бъдем способни да го направим".

Двусмислието спрямо "Северен поток 2"

Дали САЩ и Германия са на едно мнение относно проекта за 11 млрд. долара се превърна във въпрос от първостепенна важност, пише Reuters. Републикански членове на Конгреса в САЩ описват Берлин като пречка пред санкциите заради интересите му в запазването на газовите доставки от Русия. При срещата си с Шолц американският президент опроверга твърденията, че Германия не е надежден съюзник, като заяви няколко пъти, че няма съмнения по въпроса. "Няма съмнения относно германското партньорство със САЩ. Никакви", посочи той.

Шолц ще посети Украйна и Русия следващата седмица след срещи тази седмица с Байдън, представители на ЕС и балтийски ръководители. У дома германските медии пишат, че периодът на меден месец за новия канцлер вече е приключил заради начина, по който досега реагира на украинската криза. Шолц публично подкрепя твърдите санкции срещу Москва, ако се наложи. Но в понеделник, дори докато стоеше до Байдън на съвместната пресконференция, той отказа да заяви конкретно, както направи американският президент, че газопроводът между Германия и Русия няма да заработи, ако Москва атакува Киев.

Украйна критикува Берлин, че отказва да й продава оръжие, както и заради демонстрираното колебание спрямо спирането на "Северен поток 2" в случай на руско нападение по Киев. Тръбопроводът трябва да удвои количеството газ, идващо от Русия директно към Германия, като заобикаля транзитния маршрут през Украйна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Що рече Макрон ?
    Дълги празни изречения на които западняка е майстор !
    Особено когато речите им се пишат във Вашингтон ...

    Нередност?
Нов коментар