🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Макрон е преизбран за президент на Франция, но не го очаква "гратисен период"

Протестите от първия му мандат могат да избухнат отново, когато той продължи с пробизнес реформите си

"От сега нататък вече не съм кандидатът на един лагер, а президент на всички", заяви Макрон
"От сега нататък вече не съм кандидатът на един лагер, а президент на всички", заяви Макрон
"От сега нататък вече не съм кандидатът на един лагер, а президент на всички", заяви Макрон    ©  Reuters
"От сега нататък вече не съм кандидатът на един лагер, а президент на всички", заяви Макрон    ©  Reuters

От 20 години насам Франция не е избирала президент за два мандата, но тази вечер го направи - настоящият държавен глава Еманюел Макрон победи крайнодесния си опонент Марин льо Пен на втория тур на президентския вот в страната. Първите данни от екзитпола показват, че за него са гласували 58% от избирателите, а за Льо Пен - 42%.

Това беше вот с дълбоко отражение както във Франция, така и в ЕС. Притесненията в Брюксел бяха, че французите могат да изберат държавен глава, който е подозрителен към НАТО, иска да анулира ключово законодателство в ЕС и държи да се възобновят връзките с Кремъл. Гласуването бе възприемано като най-голямата възможност досега за победа на крайнодесния лидер, който положи големи усилия да смекчи имиджа си. Кампанията на Льо Пен беше премерена; фокусът не беше върху най-екстремните й възгледи, а върху скочилите ежедневни разходи; освен това преди дни се представи добре в тв дебата.

"Макрон даде начало на кампанията си осем дни преди първия тур на изборите, което доведе до обвинения, че е арогантен. Но когато се включи, гласоподавателите очевидно го чуха. Макар Льо Пен да предложи облекчаване на данъците, нейните политики все пак бяха крайнодесни", обобщава анализ на ВВС.

ЕС поздрави Макрон

ЕС поздрави проевропейския центрист Макрон за преизбирането. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че очаква двамата да продължат с "отличното сътрудничество", за да "придвижим Франция и Европа напред". В Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в тези бурни времена ЕС се нуждае от ангажимента на Франция към европейския проект.

Макар предизборната кампания във Франция да беше кратка, изборът на гласоподавателите беше рязко разграничен. "Ако искаме Европа, която е по-суверенна, по-ориентирана към бъдещето и вярваща в членството в НАТО, тогава това са част от политиките на Макрон", коментира пред "Капитал" Тара Варма, ръководител на парижкия офис на Европейския съвет за външна политика (ECFR).

"Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа. Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря", заяви Макрон в реч пред свои привърженици. Той се обърна към подкрепилите Льо Пен и каза, че проблемите, които са ги накарали да изберат крайнодесния лидер, трябва да намерят отговор и ще е негова задача да даде такъв.

Льо Пен призна загубата, но обеща да продължи да се бори, като насочи поглед към парламентарните избори през юни. Тя заяви, че постигнатият резултат за крайната десница е исторически и че смята да остане силна противостояща сила на Макрон. Сегашните резултати показват по-малка преднина за центриста спрямо вота през 2017 г., когато за първи път той победи Льо Пен, което подсказва, че французите не са особено впечатлени от управлението му. Разочарованието може да се види в данните за избирателната активност - решилите да не пуснат бюлетина вероятно ще бъдат от 28%, което е най-високо равнище от 1969 г. насам.

Този път Макрон едва ли ще може да разчита на "гратисен период", както при победата си преди пет години, особено когато сега мнозина, предимно отляво, гласуваха за него, за да саботират амбициите на Льо Пен за Елисейския дворец. "Протестите, които засенчиха част от първия му мандат, могат да избухнат отново доста бързо, когато той опита да продължи с пробизнес реформите си", прогнозира Reuters. Първото голямо предизвикателство ще бъдат парламентарните избори през юни.

Анализатори посочват, че две неща, на които Макрон разчиташе през първия си мандат, сега ги няма - вече не е ново лице в политиката и програмата му не е неизпробвана визия за Франция. Тоест очакванията са за трудни нови пет години на управление. Във финалната част на кампанията в опит да спечели подкрепата на левите избиратели, той вече направи завой спрямо по-ранно свое обещание да накара французите да работят по-дълго, като заяви, че е отворен за дискусии относно плановете за вдигането на пенсионната възраст.

След като изборният ден приключи, френският финансов министър Брюно Льо Мер коментира, че "има много неща за вършене" през новия мандат. Сред приоритетите са инфлацията, скочилите ежедневни разходи и цените на енергията.

"Референдум за Европа"

Макрон нарече тези избори "референдум за Европа", твърдейки, че ЕС пази Франция от кризи и войни, и обвинявайки опонента си, че иска Frexit, без да смее да го заяви на глас. И наистина Льо Пен може и да е сменила тона и да говори за "Европейски съюз на нациите", но нейните планове да даде приоритет на френските граждани щяха директно да влизат в противоречие със законите на ЕС. Освен това тя щеше да стигне до конфронтация с Брюксел, ако беше решила да затегне граничния контрол, да намали френския дял в европейския бюджет и да даде върховенство на френския закон. Тя също така обещаваше да наложи ограничения на сътрудничеството с Германия.

Що се отнася до войната в Украйна, Льо Пен критикува руската инвазия, но нейната зависимост от руски кредити за партията й и приятелските отношения с Владимир Путин не са забравени. Неслучайно Макрон подчерта, че "когато тя говори за Русия, тя говори за своя банкер".

Иронията е, че именно центристът спомогна за нормализиране на присъствието на Льо Пен сред политическия пейзаж във Франция, когато преди пет години представи кампанията си като битка между своята пробизнес и проевропейска визия и нейната националистическа и протекционистка програма. Тази битка все още се води и все повече французи се чувстват объркани кое ще бъде по-лошо за Франция - крайнодесен лидер, който говори за промяна, или центрист, който не ги чува. При всички случаи Макрон го очаква нелек нов мандат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Чака ги яко обедняване франсетата , и яко протести ...

    Нередност?
Нов коментар