ЕК иска да се откаже от руския газ

През следващата седмица Брюксел ще представи предложение за промени в енергийната си политика, които включват повече възобновяема енергия

Най-бързата алтернатива на руския газ е LNG. Проблемът е, че е по-скъп и доставките стават по-бавно
Най-бързата алтернатива на руския газ е LNG. Проблемът е, че е по-скъп и доставките стават по-бавно
Най-бързата алтернатива на руския газ е LNG. Проблемът е, че е по-скъп и доставките стават по-бавно
Най-бързата алтернатива на руския газ е LNG. Проблемът е, че е по-скъп и доставките стават по-бавно

През следващата седмица (вероятно на 8 март) Европейската комисия ще обяви конкретен план за намаляване на зависимостта си от руския газ.

Той ще включва бързо подобряване на енергийната ефективност, за да се намали като цяло нуждата от енергоносители, оптимизиране на запасите от газ, както и диверсифицира доставките си - основно чрез втечнен природен газ. Паралелно с това ще се развива и капацитетът за възобновяема енергия. "Всеки киловатчас електроенергия, която Европа генерира от слънчева, вятърна, водна енергия или биомаса, намалява нашата зависимост от руския газ и други замърсяващи източници", каза по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Пакетът с предложения включва още ускоряване на внедряването на зеления водород, план за повишаване на прозрачността на въглеродния пазар, препоръка за производство на 35 милиарда кубически метра биогаз до 2030 г., въвеждане на минимални запаси от газ от националните правителства, за да се гарантира средното ниво на запълване на хранилищата за ЕС от най-малко 80% до 30 септември, защита на най-уязвимите потребители, държавна помощ за компании, засегнати от високите цени на енергията и др.

Това би било огромна промяна в енергийната политика на ЕС, която доскоро се стремеше основно към конкурентен общ енергиен пазар и постигане на зелените цели. След ковид пандемията и войната в Украйна фокусът вече трябва да бъде насочен към стабилни цени, зелена енергия, сигурност и непрекъснатост на енергийния поток.

Защо това е нужно?

ЕС даде многократни обещания за намиране на нови енергийни източници след кризата с доставките през зимата на 2009 г. и след руската инвазия в Крим през 2014 г., но не успя да постигне задоволителни резултати. Днес съюзът внася 90% от необходимия газ, близо 40% от който идва от Русия, спрямо 26% през 2010 г.

Високата инфлация и нахлуването в Украйна, която е основна транзитна страна на руския газ, се случиха в чувствителен момент, когато ЕС обсъжда и приема ключово законодателство за постигане на климатично неутрален континент. Планираните зелени реформи се очаква да доведат до намаляване на зависимостта на ЕС от газ с 23% до края на това десетилетие, според плана на Комисията, който все още подлежи на промени, особено предвид ситуацията в момента и очакваните нови препоръки през следващата седмица. В същото време, ако не предприеме нужните мерки, съюзът може съвсем скоро да бъде изпреварен от Русия, която да спре кранчето на газта към Европа.

В краткосрочен план перспективата изглежда добре. Миналият месец Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС може да оцелее тази зима дори при "пълно прекъсване на доставките на газ от Русия". В същото време, евродепутатът Кристиан Елерс главен говорител на групата на ЕНП по въпросите на енергетиката, заяви на пресконференция на ЕП по темата: "Новите предложения за енергийния сектор ще бъдат стратегическа инвестиция, защото освен по-малката зависимост от руския газ и други източници на изкопаеми горива означава и по-малко пари за финансиране на военните действия на Кремъл". Докато през 2021 г. ЕС е закупил газ от Русия на стойност 99 млрд. евро, то военните разходи на страната са възлезли на 60 млрд. евро.

В дългосрочен план много страни все още са твърде зависими от Москва за суровини. Анализ на брюкселския тинк-танк Брюгел от миналия месец "Подготовка за първата зима без руски газ", сравнява зависимостта на държавите членки от Русия.

Според бившия министър-председател на Литва Андрюс Кубилиус, към момента евродепутат и докладчик на Европейския парламент за ситуацията в Русия, Зелената сделка е планирана в условия на ceteris paribus (всички други условия остават непроменени), но икономическият шок от войната ще изисква спешни нови решения. Удълженото използване на ядрената енергия в ЕС е сред тях. Това се отнася особено за Германия, която има план да затваря ядрените си централи.

Допълнително, фокусът трябва да бъде върху изграждането на инфраструктура за доставки и съхраняване на втечнен природен газ, като алтернатива на руския газ, добавя Кубилиус.

Още солидарност към Украйна

"Развиващата се криза ще засегне европейските енергийни пазари и сигурността на доставките. Разчитаме на способността ни да диверсифицираме значително и ефективно доставките и да попълним капацитетите си за съхранение на газ преди началото на следващата зима. Трябва да се справим и с риска от ценови шок", заяви в четвъртък комисарят по енергетиката Кадри Симпсън пред евродепутати. "В същото време ЕС е готов да координира спешните доставки за Украйна в енергийния сектор", добави тя.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също призова за солидарност и ускоряване на зеления преход по време на среща между Европейския съюз и украинския президент Владимир Зеленски във вторник.

В тази връзка, ЕК ще работи за синхронизиране на украинската електропреносна мрежа с тази на общността, след като вече не е свързана с руската.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pontius_glarus avatar :-|
    pontius_glarus
    • - 1
    • + 3

    И ако се позадълбочим ще излезе, че увеличението на дела на Русия от 26% на 40% ще е главно за увеличението на потреблението от Германия чрез СП2, оттам и увеличението на приходите за Русия директно от Германия, докато стигнем до сегашната инвазия в Украйна. Пропуснах противопоставянето на Германия на продажба на оръжие за Украйна.
    И в дъното на цялата история не е ли Меркел?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Правилно ! Още от тая година европейците трябва да минат само на боб ...

    Нередност?
Нов коментар