🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания може да облекчи недостига на природен газ в Европа

Страната е с най-голям капацитет за съхранение на газ и регазификация, но свързаността с останалата част на континента е слаба

Испания разполага с капацитет 3.31 млрд. куб. метра за съхранение на втечнен природен газ (LNG), или 35% от капацитета на ЕС и Великобритания, според данни на Gas Infrastructure Europe
Испания разполага с капацитет 3.31 млрд. куб. метра за съхранение на втечнен природен газ (LNG), или 35% от капацитета на ЕС и Великобритания, според данни на Gas Infrastructure Europe
Испания разполага с капацитет 3.31 млрд. куб. метра за съхранение на втечнен природен газ (LNG), или 35% от капацитета на ЕС и Великобритания, според данни на Gas Infrastructure Europe    ©  Reuters
Испания разполага с капацитет 3.31 млрд. куб. метра за съхранение на втечнен природен газ (LNG), или 35% от капацитета на ЕС и Великобритания, според данни на Gas Infrastructure Europe    ©  Reuters

С дял от над една трета от европейския капацитет за съхранение на природен газ и регазификация Испания вероятно ще играе ключова роля в осигуряването на доставки на природен газ, които да заместят тези от Русия. Това става необходимо, след като Европа поиска да се откъсне от зависимостта си от руския природен газ след избухването на войната в Украйна. Но слабата свързаност на инфраструктурата на Испания с останалата част на континента ограничава възможността ѝ да предложи алтернативно снабдяване и да се превърне в основен европейски газов хъб, пише Euractiv. С подобни аргументи испанският премиер Педро Санчес призова Европейския съюз да финансира подсилването на газовата връзка на страната с Европа.

Испания разполага с капацитет 3.31 млрд. куб. метра за съхранение на втечнен природен газ (LNG), или 35% от капацитета на ЕС и Великобритания, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIP), асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура. Следват Великобритания с 22% от капацитета за съхранение, Франция с 14% и Белгия с 6% според данните, цитирани от испанското издание EFE.

Испания също така е водеща по отношение на капацитета за регазификация. Това е процесът, чрез който втечненият природен газ (LNG), доставен в това състояние при минус 160 градуса, отново се трансформира в газообразно състояние, преди да се пусне за транспортиране по газопроводите. Испания разполага с 27% от общия капацитет за регазификация на ЕС и Великобритания, която пък е на второ място с 22%. Следват Франция със 17% и Белгия с 8%. Капацитетът за регазификация на Испания възлиза на 1 910.40 GWh на ден.

Тези предимства позволяват на страната да посрещне кризата, предизвикана от руската инвазия в Украйна, с по-голямо спокойствие в сравнение със съседите ѝ, поне по отношение на сигурността на доставките. Високите капацитети послужиха на Испания в края на миналата година, когато Алжир спря подаването по газопровода Магреб - Европа през Мароко. Другият маршрут, свързващ Алжир с Испания, е газопроводът Medgaz, чийто капацитет беше увеличен.

Енергиен остров

Испания има потенциал да осигури алтернатива на доставките на руски газ за Централна Европа както поради капацитета си за регазификация и съхранение, така и поради връзката си с Алжир. Връзката с централноевропейската газова система обаче е слаба, поради което експерти определят Испания като "енергиен остров".

Испанският премиер Педро Санчес поиска от ЕС да финансира газовата свързаност на страната с Европа, с което съживи надеждите за изграждане на газопровода Midcat. Проектът за Midcat беше договорен през 2013 г. от правителствата на Испания, Франция и Португалия, но беше спрян, след като през 2019 г. испанските и френските регулатори прецениха, че той не отговаря на нуждите на пазара. Поделянето на разходите за изграждането му също предизвикваше разногласия между страните. Към момента Испания има само две връзки с газовата система на Франция, които позволяват да се доставят около 8 млрд. куб. метра газ годишно, докато с Midcat количеството може да достигне 17 млрд. куб. метра. Но макар че голяма част от неговата инфраструктура е изградена, пускането му в употреба вероятно би отнело години.

Руската война в Украйна и предложената нова енергийна стратегия на ЕС, която залага амбициозната цел за бързо намаляване на енергийната зависимост на континента от Москва, ще са катализатор за реализацията на отлагани досега проекти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nxy48610609 avatar :-?
    amidala
    • - 3

    Шегувате ли се? 3 млрд.м3 и без свърганост Испания ще е алтернатива на 155 млрд.м3 от Газпром?!

    Нередност?
  • 3
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757
    • + 1

    До коментар [#2] от "amidala":

    Става дума за 3 млрд.м3 втечнен газ, който като се регазифицира става около 600 пъти по-голям обем, така че е доста сериозно. Явно испанците са доста напред в тази насока.

    Нередност?
Нов коментар