Инфлацията в Турция гони 50% и е най-високата от 20 години

Президентът Ердоган продължава да залага на понижение на лихвите

Правителството повиши редица административни цени, включително за газ и електричество, което също увеличи инфлационния натиск
Правителството повиши редица административни цени, включително за газ и електричество, което също увеличи инфлационния натиск
Правителството повиши редица административни цени, включително за газ и електричество, което също увеличи инфлационния натиск    ©  Reuters
Правителството повиши редица административни цени, включително за газ и електричество, което също увеличи инфлационния натиск    ©  Reuters

Въпреки уверенията на президента Реджеп Ердоган, смените на управителите на централната банка и уволнението на директора на статистическия институт инфлацията в Турция продължава да се увеличава. През януари годишната инфлация достигна 20-годишен връх - 48.6%. Цените през първия месец на годината са нараснали с 11.1% в сравнение с предходния месец, показват данните на Турския статистически институт, което е над очакванията на анализаторите за ръст между 9 и 10%. Турската лира загуби 44% от стойността си през 2021 г. в резултат на отказа на Ердоган да повиши лихвите, тъй като инфлацията постоянно се увеличаваше, съобщава CNBC.

Обезценяването на валутата удари силно турците, тъй като покупателната способност на заплатите им намалява, а разходите за стоки и енергия се увеличават драстично. Свързаните с транспорта цени са скочили с почти 69% на годишна база през януари, а храните и напитките - с 55%.

Президентът Ердоган дава приоритет на кредитирането на бизнеса и износа, като едновременно с това е против покачването на лихвите, като твърди, че това води до увеличаване на инфлацията, а не до намаляването й. Турската централна банка изпълнява заръките му, но резултатите са обратни на вижданията на президента - финансовата институция намали лихвените проценти от 19 през миналия септември до 14 в момента. Инфлацията обаче не е намаляла, а обезценяването на местната валута не спира. Правителството повиши редица административни цени, включително за газ и електричество, което също увеличи инфлационния натиск. Минималната месечна заплата също нарасна с 50%.

"Това са резултатите от неуспешния експеримент с паричната политика на Ердоган", пише Тимъти Аш, старши стратег за нововъзникващи пазари в BlueBay Asset Management, в бележка след доклада за инфлацията. "Трудно е да се види как Турската централна банка може да намали инфлацията, когато не е в състояние да повиши лихвите, и Ердоган ще се съсредоточи върху опитите си да увеличи кредитния растеж отново, за да увеличи популярността си преди изборите."

Турският финансов министър Нуреддин Небати обяви през тази седмица, че прогнозира инфлацията да остане под 50%, като пикът ще бъде през април. "Имаме основен лихвен процент 14 и инфлация 48%, както и правителство, което покрива валутната разлика. Това е лоша комбинация в дългосрочен план", коментира пред Reuters Айпек Йозкардескя от Swissquote.

Ердоган не отстъпва

Въпреки обедняването на населението Ердоган продължава да залага на своята неортодоксална икономическа политика. Дни преди излизането на данните за инфлацията през януари той отново посочи, че лихвените проценти ще бъдат допълнително намалени, а в резултат на това инфлацията ще се забави.

"Знаете моята битка с лихвените проценти. Понижаваме лихвите и ще ги понижим. Знайте, че тогава инфлацията ще се забави и ще се забавя още", коментира Ердоган в пред журналисти в Гиресун. "Курсът (на лирата) ще се стабилизира и инфлацията ще се забави, цените също ще спаднат. Всичко това е временно", твърди Ердоган.

Резултати засега обаче показват точно обратното.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Eрдо ако е пич - вързва лирата към лева ...

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Ердо е супер-пич и е оставил лирата да плава. И колкото и да се стремят да я съборят - пада относително плавно. Това води до супер-конкурентноспособност за индустрията им.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    От година време тук се пишат подобни заимствани оттук-оттам констатации без да се изяснят процесите и интересите, които ги движат.

    Хайде да вземем да мислим: защо опитен политик като Реджеп упорства да държи лихвите ниски, вместо да ги пусне да отскочат и да реши въпроса с инфлацията веднъж завинаи, както смятат американските икономисти?

    Отговорът е в класическия въпрос: кой има интерес?
    Кои в Турция печелят от високата инфлация и от падането на курса на лирата и кои губят?
    Печелят две изключително влиятелни бизнес групи:
    а) износителите, чиито производствени разходи са в лири, а приходите – във валута, и
    б) строителите, които могат да се финансират с евтини кредити в лири.

    Видни представители на тези две групи са близки до управляващата ПСР, някои са част от висшето й ръководство, дори и от семейството на Ердоган.
    ПСР традиционно е подкрепяна от консервативната сунитска общност в провинциални центрове, наричани „анадолски тигри“, като милионния Кайсери, например, които благодарение правителствената подкрепа развиха бързо растяща предимно експортно ориентирана местна икономика. Турската провинция все още подкрепя Ердоган – както заради консервативните му религиозни възгледи, така и заради икономическата му политика, донесла им определени успехи.

    Крупните строителни компании дължат разцвета си на мегапроектите на Ердоган – метрото в Истанбул, новото летище там, Истанбулския канал – които са щедро финансирани от бюджета. Мегапроектите промениха Турция и са мотор за нейното развитие, по същия начин, по който мегапроектите като язовира Хувър са измъкнали САЩ от Голямата депресия преди почти 100 г.

    Естествено, това засилва процесите на преразпраделение на средствата между бедни и богати. И бедните стават по-бедни, а богатите … Както навсякъде по света!

    Недоволството на все повече обедняващите турци успя да консолидира шестте водещи опозиционни партии. Ако те успеят да предизвикат предсрочни президентски избори, повече от сигурно е, че Ердоган ще загуби. Но ако успее да утиска до редовните избори догодина, има шанс отново да спечели.

    Нередност?
  • 4
    samoedin avatar :-P
    samoedin
    • + 3

    " Въпреки обедняването на населението Ердоган продължава да залага на своята неортодоксална икономическа политика."

    То това се връща на главите на самите турци ! Те ще го свалят най - накрая !

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "samoedin":

    Приятелю, много внимание отделяте на недомислиците, които е разхвърлял Кирил навсякъде.

    Съществителното "ортодоксален" в българския език има две значения. И двете нямат нищо общо с логиката на неговото съждение, защото означават:
    а) пряко значение - православен;
    б) преносно значение - последователен.

    Ердоган определено не е православен.
    Но пък определено е последователен в политиката си срещу увеличаване на лихвите, което Кирил нарича "неортодоксална икономическа политика".
    Пълна глупост, предназначена да шашка по-простите читатели...

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Турция може да си позволи такава политика, защото Турците (за разлика от българите например), няма къде да се изнесат с хиляди. Именно затова такива експерименти няма да разрушат изоснови държавата, въпреки че бай Ердо ще причини на турците Ердоганова 1997-ма година.

    Въпросът е дали това нещо може да си го позволи самия Ердоган. На изборите ще си проличи.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Ортодоксална монетарна/парична политика, г-н философе, е финансов термин и авторът може да си служи с него както си поиска.

    Това ти как си го провеждаш според локумените си цели е съвсем различен въпрос. Русоробите православието ви влече.

    Нередност?
Нов коментар