🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валутните проблеми на Турция могат да се влошат

Вуду икономиката на президента Ердоган остави данъкоплатците в дълг за милиарди

Турция отчете рекордна инфлация за миналия месец - 36.08% на годишна база - след срив на лирата миналата година, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган дава приоритет на растежа и създаването на нови работни места
Турция отчете рекордна инфлация за миналия месец - 36.08% на годишна база - след срив на лирата миналата година, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган дава приоритет на растежа и създаването на нови работни места
Турция отчете рекордна инфлация за миналия месец - 36.08% на годишна база - след срив на лирата миналата година, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган дава приоритет на растежа и създаването на нови работни места
Турция отчете рекордна инфлация за миналия месец - 36.08% на годишна база - след срив на лирата миналата година, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган дава приоритет на растежа и създаването на нови работни места

В размирни времена винаги е хубаво да имаш на какво да разчиташ. За една валута това може да бъде централна банка, способна да задържи инфлацията, или стабилно и предвидимо правителство, което да успокои нервните инвеститори. Тъй като днешна Турция няма нито едното от двете, нейната колеблива валута, лирата, трябваше да търси помощ другаде. На 20 декември президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви неортодоксален план за спасяване на икономиката на Турция от кризата, причинена от неговата собствена политика. Планът включва правителството да застрахова някои депозити в лири срещу колебания във валутния курс.

В краткосрочен план изглежда, че схемата работи. Ден след обявлението на Ердоган лирата направи рекорден отскок, бързо изтривайки загубите, натрупани за един месец. И все пак основният фактор за покачването не беше програмата за гарантиране на депозити, а централната банка, която похарчи милиарди долари от свиващите се резерви, за да купи лири. Възстановяването на валутата спечели известно време за Ердоган, който беше затънал в дълбоки политически проблеми. Но то само прикри или дори засили рисковете за турската икономика.

На какво се дължат рисковете

Непосредственият източник на тези рискове е манията на Ердоган за ниски лихвени проценти. В продължение на години той настояваше в противоречие с базовите икономически теории, че ниските лихви намаляват инфлацията, а не я поддържат. От септември насам, докато турската инфлация приближаваше 20%, Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент четири пъти, от 19% на 14%. Това предизвика срив на валутата. Дори след скорошното си покачване лирата загуби почти 40% спрямо долара през 2021 г. - повече от всяка друга основна валута.

Ердоган продължава да твърди, че слабата лира ще бъде полезна за икономиката на Турция, ще стимулира износа и ще привлече инвеститори. Малко турци са съгласни. В скорошно проучване 94% са споделили, че според тях обезценяването е имало отрицателно въздействие. Почти двама на всеки трима твърдят, че не могат да задоволят основните си нужди, без да теглят заеми. Още повече смятат, че инфлацията е много по-висока от официално отчетените 21%.

Бързо покачващите се цени на храните и енергията засягат особено много бедните, тъй като те харчат по-голям дял от приходите си за стоки от първа необходимост. В магазините за продажба на субсидиран хляб се вият дълги опашки. Реалните заплати спадат. Средната класа в Турция, която нарасна през първото десетилетие от властта на Ердоган, се свива. Готвач в ресторант в Истанбул твърди, че е теглил заем през септември, за да се запаси с пелени за бебето си, опасявайки се, че скоро ще бъдат недостъпни. Оттогава цената им се е увеличила повече от два пъти.

Схемата на Ердоган

Ердоган никога не би я описал като такава, но неговата схема за спасяване на лирата на практика е косвено покачване на лихвите за спестителите. Според плана турското правителство ще компенсира притежателите на срочни депозити в лири, когато обезценяването на валутата спрямо твърдите валути надвиши лихвения процент, предлаган от техните банки. Ако доларът поскъпне с 30% спрямо лирата за една година например, вложител в банка с 14% годишна лихва ще получи допълнителни 16 пр. пункта с любезното съдействие на хазната на Турция. Турският данъкоплатец в крайна сметка ще спаси турския вложител.

Схемата може и да е помогнала за предотвратяването на натиска върху банките. Турците конвертират спестяванията си в долари с рекордни темпове, допринасяйки за падането на лирата. Повече от 60% от депозитите в страната вече се държат в чуждестранна валута. Някои обмисляха напълно да избягат от турските банки. "Хората започнаха да губят доверие в банковата система, казва Озлем Деричи Сенгул, основател на Spinn Consulting в Истанбул. Решението спря това."

И все пак покачването на лирата имаше по-малко общо с доверието в плана на Ердоган, отколкото с интервенциите на турските кредитори. От началото на декември централната банка на Турция похарчи най-малко 20 млрд. долара от валутните си резерви, за да поддържа лирата, понякога действайки сама, а понякога чрез държавни търговски банки. През двата дни около съобщението на Ердоган турските банки купиха лири за 7 млрд. долара.

Независимо от ефективността си, новата схема представлява голям риск за публичните финанси. Ако голяма част от частните спестявания на Турция на стойност около 300 млрд. долара се преместят в гарантирани депозити, рязко поевтиняващата валута може да накара държавата да задлъжнее със стотици милиарди лири. "Системата може да се разпадне, когато бъде изправена пред шок от обменния курс или рискова премия", казва Хакан Кара, бивш главен икономист на централната банка.

Стандартната икономическа политика би накарала Турция да повиши лихвените проценти, за да намали инфлацията и да стабилизира обменните курсове. Но това изглежда по-малко вероятно от всякога. Ердоган продължава да упорства, игнорирайки молбите на икономисти и бизнес групи и позовавайки се на ислямската политика срещу лихварството, за да оправдае ексцентричната си политика.

Лоялните медии обявиха хода на Ердоган за майсторски - правителството има начини да обезкуражи скептиците да говорят. На 27 декември турският банков регулатор повдигна обвинения срещу Дурмуш Йълмаз, бивш управител на централната банка, и най-малко 25 други лица за критика на паричната политика и за други изявления, които не са му се харесали. Йълмаз обвини президента, че е превърнал страната в "лаборатория" за безумни идеи. Но други критици са извън обсега на възможностите на Ердоган. На пресконференция на 23 декември Владимир Путин защити последните увеличения на лихвите от страна на Руската централна банка. Без тях, каза той, "можем да свършим като Турция".

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-P
    samoedin
    • + 1

    " Ердоган никога не би я описал като такава, но неговата схема за спасяване на лирата на практика е косвено покачване на лихвите за спестителите. Според плана турското правителство ще компенсира притежателите на срочни депозити в лири, когато обезценяването на валутата спрямо твърдите валути надвиши лихвения процент, предлаган от техните банки. Ако доларът поскъпне с 30% спрямо лирата за една година например, вложител в банка с 14% годишна лихва ще получи допълнителни 16 пр. пункта с любезното съдействие на хазната на Турция. Турският данъкоплатец в крайна сметка ще спаси турския вложител."

    Чиста работа ! Данъкоплатците финансират султанските авантюри ! Мегаломаниите на султана съсипаха тая държава, ей ! До просешка тояга я докараха ! Като за капак, лихвите се вдигат косвено за спестителите..........Това се казва " борба с високите лихви" по султански.......

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Спасението е валутен борд за лирата ...към лука !!!

    Нередност?
  • 3
    samoedin avatar :-P
    samoedin
    • + 2

    " На пресконференция на 23 декември Владимир Путин защити последните увеличения на лихвите от страна на Руската централна банка. Без тях, каза той, "можем да свършим като Турция"."

    С едно нещо напълно да се съглася с руския президент !

    Нередност?
  • 4
    ardoslav avatar :-?
    Parvanov

    Колко ли още време ще издържи Ердоган?

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Господ да поживи Ердоган, че донесе историческата справедливост върху наследника на Османската империя!

    Нередност?
  • 6
    hamali_sofia_24 avatar :-?
    Петър Иванов

    Има ли смисъл сега да купя турска лира на 13 ст. и да разчитам, че ще се качи?

    Нередност?
Нов коментар