🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергетиката: Усеща се като Русия

По тръбата на влиянието на Кремъл в България минават най-големите парични потоци

Путин успя да осъществи най-много от целите си в България при управлението на Борисов
Путин успя да осъществи най-много от целите си в България при управлението на Борисов
Путин успя да осъществи най-много от целите си в България при управлението на Борисов    ©  Правителствена Служба
Путин успя да осъществи най-много от целите си в България при управлението на Борисов    ©  Правителствена Служба
Текстът е част от темата на броя "Русия в България: газ, корупция и пета колона"

За колкото повече пари става дума, толкова по лесно е да се осигури това, което е нужно. Владимир Путин добре знае това и през последните две десетилетия умело използваше големите енергийни проекти първо да корумпира политици, а след това да направи зависими и цели държави.

Резултатът е налице - дори в сегашния критичен момент на войната в Украйна Москва успява да извива ръцете на Европа чрез доставките на газ и петрол, докато европейските лидери се гънат, съзнавайки, че именно те допуснаха това. Достатъчно е само да посочим бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е на издръжка при "Газпром", но, разбира се, е само върхът на айсберга - най-видимото в сложните икономически мрежи, които Кремъл изгражда през годините.

В България също има такива зависимости и те най-добре се виждат през големия шлем на президента Георги Първанов - "Белене", Бургас - Александруполис, "Южен поток" и договорът за отработеното ядрено гориво. След лек трус при идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. руският шлем се намести и върху Бойко Борисов - с т.нар. газов хъб "Балкан", "Турски поток" и пак "Белене". Все проекти, от които България няма никаква полза, но изпълнението им е свързано с милиарди левове и най-вече с повече руско влияние. Политическите подкупи се прикриват най-лесно в инфраструктурни проекти.

Потокът на парите

България и Русия подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на "Южен поток" в началото на 2008 г. - по време на тройната коалиция. Но учредяването на съвместното дружество за "Южен поток България" стана при Борисов, през ноември 2010 г., по време на посещението на руския премиер Владимир Путин в София. Прогнозната цена за газопровода беше огромна - 4 млрд. евро. И това повдигна съмненията за корупционни схеми с участието на български подизпълнители.

После, в края на управлението на Пламен Орешарски, проектът бе замразен, а Путин сам го прекрати - като не искате, ще дам парите на друг ("Турски поток"). Това подейства "отрезвяващо" на българските власти и още през 2016 г. Борисов започна да говори как България трябва да стане газов хъб, да запази транзитната си роля и т.н. Стигна се и до официално посещение в Москва, след което беше форсиран руският "Турски поток" през България. Дългото над 470 км газово трасе бе построено за една година, докато три пъти по-късата газова връзка до Гърция, която се ползва с пълната подкрепа и финансиране от ЕС, не стигна доникъде.

Бързането обаче си имаше скрита цена. Освен екологичните щети - унищоженото корито на река Вит, изсичането на гори по пътя на газопровода, замърсяването на питейната вода на Плевен и т.н., за да вървят нещата бързо, бе ангажирана и армията. През 2020 г. българските (натовски) войски са мобилизирани да осигурят преминаването на тежката техника за строежа на газопровода през река Янтра. Военните изграждат модулен мост тип "платноход", по който могат да минават дори и танкове. От Министерството на отбраната съобщиха (след запитване на bird.bg), че става дума за "услуга по граждански договор", но сума и контрагент не са посочени.

Друг е въпросът за допуснатите в България хиляди работници от Русия и Беларус, както и за руското финансиране на проекта и предварително доставените руски тръби. Това са все неща, които държавата не би допуснала без сериозен мотив.

Напъването за "Белене"

Подобна е историята и около АЕЦ "Белене". През 2010 г. за Борисов тя беше "един гьол", за който ГЕРБ взеха решение за спирането на строежа му. После обаче Борисов си промени мнението на 180 градуса и започна да говори как "Белене" можел да бъде един красив проект, който да обедини руски, американски и френски технологии, как сме щели да останем без ток, ако не го построим, и колко икономически изгодна щяла да бъде централата. И дори изтъкваше какви неимоверни усилия полага, за да се построи.

Най-показателното за това, че "Белене" не е икономически проект, е следващото обръщане на Борисов. През 2020 г., когато започнаха протестите за оставката му и той започна да губи подкрепа от западните партньори, централата рязко беше забравена. Но започнаха усилени разговори за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"... с американски технологии.

Като теглим чертата, през последните 20 години България стана много по-зависима енергийно от Русия, пропусна да привлече частни инвеститори в сектора и да го модернизира. Последици, които сега трудно се преодоляват.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4
    • + 5

    Това просто не е вярно!
    Неудобно ми е да чета лъжи във вестник, който някога държеше стандартите за журналистика.

    За 11-те си години Борисов разби целия Голям шлем на Първанов: бастиса Южен поток, АЕЦ Белене, нефтопровода Бургас-Александруполис.
    Нищичко не остана от директния газопровод за доставка на газ, от енергийната независимост и Балаканския енергиен център, от транзитните такси по нефтопровода.

    След Борисов имаме:
    - излят бетон, гьол и два реактора в Белене, които стават само за скрап, защото само Росатом може да ги инсталира. За 10-тина млрд лв;
    - някакъв митичен хъб Балкан, който и не се разбра какво е.
    - транзитен газопровод от Турция за Сърбия, който е единственото нещо с инвестиционен характер и за десетина години би могло да се изплати от транзитните такси и да поси печалба, ако от Козяк не наредят на Киро да го спре. А и колко му е?!

    И при Борисов, и след него БГ е разграден двор, в който не национално отговорни политици чертаят стратегии за развитието на страната, а американският посланик получава и им предава нареждания какво да правят.

    Закъсали сме го кански!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Енергетика?!
    В БГ?!
    Какво беше това?!

    Правя сравнение между БГ при предишния Голям брат и БГ при сегашния Голям брат.

    При стария ГБ бяхме индустриална държава в топ 20 на света.
    При новия ГБ сме в трицифрените.

    При стария ГБ биехме по износ на домати Италия.
    При новия ГБ внасяме зеленчуци и от Чили.

    При стария ГБ бяхме №1 в каростроенето.
    При новия ГБ не можеш да намериш стругар.

    При стария ГБ бяхме сред нациите с най-висок IQ
    При новия ГБ завършилите гимназия са 40% функционално неграмотни.

    При стария ГБ бяхме - аха! 9 млн българи.
    При новия ГБ нямаме и 7 и намаляваме.

    При стария ГБ бяхме сред нациите с модерно здравеопазване
    При новия ГБ сме: който може да плати - ще живее.

    При стария...

    Стига спомени!
    Пре стария модел собственикът на държавата - Москва - видимо я развиваше. В новите условия новият собственик на БГ - Вашингтон- я превръща в пустинен колониален придатък.

    Дотам го докарахме.
    С общи усилия.

    Нередност?
  • 3
    gfd22646745 avatar :-|
    gfd22646745
    • + 3

    Стандартните грантаджийски манипулации. Под американски натиск България прекрати всички големи съвместни проекти с Русия, които биха ни превърнали в енергиен фактор на ЮИ Европа, като пропуснатите ползи са за десетки милиарди евро в дългосрочен план. Обаче видиш ли сме били зависими от Русия, а не от Америка ...

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Убийствена демагогия!
    Единственото руско в БГ енергетиката е договорът за газа и за поддръжката на Козлодуй. И двете са незаменими.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Депутат от партията на Путин е взел български „златен паспорт“
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160642441486189
    Илшат Хайруллин, бивш депутат в държавния съвет на Република Татарстан от партията „Единна Русия”, подкрепяща Путин, е получил български златен паспорт през 2019 г.

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Собственикът на руска нефтена компания е българин със „златен паспорт“ и с офшорка от Досиетата Пандора
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160588521291189
    Сергей Виталиевич Захаров – член на съвета на директорите и собственик в руска петролна компания е получил български златен паспорт срещу инвестиции. Името му излиза с тайна офшорка в „Досиетата Пандора“. Уреждането му с гражданство е минало през адв. Боян Новаков, настоящ член на ВСС и поддръжник на Гешев.

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Заместник-министър на отбранителната промишленост на Русия е взел български „златен паспорт“
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160610040316189
    Александр Владимирович Хапов – бивш заместник-министър в Министерство на отбранителната промишленост на Руската Федерация (МИНОБОРОНПРОМ) е получил български златен паспорт срещу инвестиции. Той е ръководил и „Фонд за съдействие на прогреса в сферата на високите технологии с гражданско и двойно предназначение (Техно-Фонд)”.

    Нередност?
  • 8
    ilk16303095181073358 avatar :-|
    ilk16303095181073358

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Да де ама преди чакахме по 4-5 години да си купим Лада или Москвич, плочки за баня се уреждаха само с връзки, всички си правеха лозниците с стари крадени от заводите тръби, използваха труда ни безплатно за бране на продукция на бригадите, войничета строяха почти безплатно жилищни блокове, ходехме на море в най-разпадащите се бунгала на 35-40 градуса жега с една тоалетна и една баня за цялата станция, реките, въздуха и земята се замърсяваха безконтролно от държавните предприятия, никой не можеше да излезе от страната без разрешение или "специален" ескорт, всички новини бяха положителни. Даже ни спестиха и аварията в Чернобил. В момента даже и някой да не го осъзнава, стандарта на живот се е повишил многократно. Погледнете само броя на автомобилите по пътищата.

    Нередност?
Нов коментар