🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийни санкции на ЕС срещу Русия ще се усетят най-силно в Литва и в България

Съюзът трябва да постигне единодушно решение за нови мерки след разкритията за масови убийства в Буча

ЕС би могъл да ограничи негативното въздействие за икономиките, ако предпочете налагането на по-високи мита вместо пълна забрана на внос на петрол и газ
ЕС би могъл да ограничи негативното въздействие за икономиките, ако предпочете налагането на по-високи мита вместо пълна забрана на внос на петрол и газ
ЕС би могъл да ограничи негативното въздействие за икономиките, ако предпочете налагането на по-високи мита вместо пълна забрана на внос на петрол и газ    ©  Reuters
ЕС би могъл да ограничи негативното въздействие за икономиките, ако предпочете налагането на по-високи мита вместо пълна забрана на внос на петрол и газ    ©  Reuters

Разкритията за масовите убийства в Буча след руското изтегляне от Киевска област предизвикаха силна реакция от европейските лидери и интензифицираха процеса към следващ кръг от санкции. В момента се работи по мащабен план за блокиране на целия внос на руски газ и петрол. В сряда предстои среща на посланиците, но за крайното решение е необходимо единодушие сред всички държави членки. По-строгите мерки срещу Кремъл ще провокират много различни икономически резултати според анализ на френския изследователски институт Conseil d'Analyse Economique и съответно европейските партньори отново са разединени.

Според документа, публикуван в понеделник, докато въздействието за Франция би било "скромно" със спад от около 0.15% до 0.3% в БВП, страни като Литва, България, Словакия, Финландия и Чехия, биха могли да изпитат спад от цели 5%. Германия, най-голямата икономика на континента, е изправена пред "общо умерено" въздействие, което може да достигне 3% при най-песимистичния сценарий, се казва още в доклада. Страната дълго време беше против санкционирането на руската енергийна индустрия, морската търговия и други ключови индустрии.

Смекчаване на икономическите последици

Отново според анализа Conseil d'Analyse Economique, който съветва министър-председателя на Франция по икономическите въпроси, ЕС би могъл да ограничи негативното въздействие за икономиките, ако предпочете налагането на по-високи мита вместо пълна забрана на внос на петрол и газ. Например при 40% мита вносът на руски изкопаеми горива ще намалее с около 80%, а загубите за най-зависимите от руските доставки държави (Литва, България и др.) ще бъдат от три до четири пъти по-малки.

Моделът за анализ включва 30 сектора в 40 държави. Въпреки статистическите отклонения, които може да резултират при симулацията, авторите гарантират за сигурност и точност на анализа.

Всъщност газът играе много по-голяма роля в отоплението и осигуряването на енергия за промишлените предприятия и пълното отказване oт руските доставки ще бъде сериозен удар за икономиките от ЕС. В същото време евентуално ембарго за петрола би било много по-болезнено за Русия, тъй като Москва печели значително повече от продажба на петрол, отколкото на газ. Подобно решение ще засегне пряко и особеността на президента Владимир Путин да финансира войната в Украйна, а ефектът върху ЕС ще бъде краткосрочен. По тази причина "в санкциите ние по-скоро ще търсим разделяне на петрола от газа", споделя дипломат пред брюкселското издание Politico.

Германия търси инвеститори за поделенията на "Газпром" в страната

Германия търси купувачи за подразделенията на Gazprom PJSC в страната, като предлага гарантирани държавни заеми за всеки инвеститор, който е готов да придобие част или целия бизнес, съобщава Bloomberg.

В момента се водят преговори с частни купувачи за Gazprom Germania или за някои от подразделенията му, които включват енергийната компания Wingas и фирмата за съхранение на газ Astora (управлява най-голямото хранилище в страната - Реден в щата Долна Саксония), според източник, пожелал анонимност. На потенциалните купувачи ще бъдат предложени гарантирани заеми чрез държавната банка за развитие KfW IPEX-Bank.

Дъщерните дружества на "Газпром "в Европа са под натиск, след като клиенти и бизнес партньори отказват сътрудничество с тях, което може да доведе до фалита им. Берлин не е отхвърлил напълно варианта за национализация на части от Gazprom Germania като крайна мярка, но засега се стреми да намери друго разрешение. В същото време правителството на Великобритания вероятно ще поеме търговската дейност на "Газпром", която снабдява страната с една пета от газа.

От "Газпром" обявиха в петък, че вече не са собственици на дъщерните си дружества в Германия, които имат и клонове във Великобритания, Швейцария и Сингапур. Руската компания не разкрива кой е новият собственик, но документи от държавните регулатори показват транзакции за продажба на Gazprom Export Business Services LLC, собственика на Gazprom Germania. Компания на име Joint Stock Company Palmary е станала акционер на Gazprom Export Business Services LLC.

Не е ясно кой е крайният собственик на Palmary - фирмата е регистрирана през октомври на адрес в Москва и от 30 март насам генералният й директор е Дмитрий Цепляев според руския бизнес регистър.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар