🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският милиардер Олег Тинков: Кремъл ме принуди да продам дела си в Tinkoff Bank

Бизнесменът, който открито критикува Путин за войната в Украйна, смята, че животът му може да е в опасност

Тинков твърди, че е продал дела си за едва 3% от реалната му стойност.
Тинков твърди, че е продал дела си за едва 3% от реалната му стойност.
Тинков твърди, че е продал дела си за едва 3% от реалната му стойност.    ©  Shutterstock
Тинков твърди, че е продал дела си за едва 3% от реалната му стойност.    ©  Shutterstock

Руският бизнесмен Олег Тинков е бил принуден да продаде дела си в основаната от него Tinkoff Bank заради критиките си към руския президент Владимир Путин за войната в Украйна. Банковият магнат каза в интервю за Financial Times, че в момента се укрива, тъй като се страхува за живота си. Миналата седмица Тинков е продал своя дял от 35% в TCS Group, която е собственик на Tinkoff Bank, на руския олигарх Владимир Потанин.

Тинков е взел решението да излезе от банката под натиск от Кремъл, откъдето го заплашили, че в противен случай Tinkoff Bank ще бъде национализирана. Той твърди, че е продал дела си за едва 3% от реалната му стойност. 54-годишният руски предприемач се намира на неизвестна локация и е засилил охраната си, тъй като се опасява за своята сигурност. "Може би сега Кремъл ще ме убие", казва той.

Милиардерът разкри пред The New York Times, че така или иначе е обмислял да продаде дела си, тъй като не иска името му и брандът "да се свързват със страна, която атакува съседите си без причина". "Не вярвам в бъдещето на Русия", каза още той.

Банката, основана от бизнесмена през 2006 г., обяви миналия четвъртък, че Тинков е продал дела си в TCS Group на Interros Capital, която се управлява от Владимир Потанин, но условията на сделката не бяха оповестени. От Tinkoff отричат да е имало каквито и да е заплахи срещу нейното ръководство. Новият собственик Потанин, един от най-богатите руснаци, не е санкциониран от ЕС, САЩ или Обединеното кралство. През април той купи и Росбанк от Société Générale.

Как Тинков си навлече гнева на Путин

Тинков, който за няколко десетилетия натрупа многомилиардно състояние, първоначално опитваше да се дистанцира от Кремъл, без открито да се противопоставя на Путин. Това се промени миналия месец, когато той публикува поредица постове в Instagram, критикуващи войната в Украйна. В един от тях Тинков заявява, че "няма печеливши от тази луда война", в която "загиват невинни хора и войници". Руската армия няма как да е в добро състояние, като цялата страна "е затънала в непотизъм и сервилност", написа още той в социалната мрежа.

Въпреки позицията си през март Тинков беше включен в списъка със санкции на Великобритания и активите му бяха замразени. Той има забрана да прави бизнес с граждани и компании от страната, както и да влиза на нейната територия.

Едва малцина бизнесмени в Русия се противопоставиха на руската инвазия в Украйна, а още по-малко си позволиха толкова силни квалификации като Тинков. Някои се обявиха против войната като цяло, докато той насочи критиките си директно към Путин.

Руският президент се погрижи олигарсите в страната да разберат, че рискуват да загубят бизнесите си, ако се обърнат срещу него. Едно от предупрежденията дойде на голяма среща в Кремъл дни след нахлуването в Украйна. След срещата някои от бизнесмените заявиха, че се чувстват безсилни да повлияят на решенията на Путин. За десетилетията на своето управление руският президент успя да наложи влиянието си над повечето олигарси.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-?
    .........

    Имаше един стар епизод на Симпсънс "All is fair in an oven war"...

    Кремъл от години не обича непослушните милионери/олигарси. Създателят на Вконтакте/Телеграм го изпита на свой гръб преди време, как да не приложат същия аршин и в текущата ситуация.

    Нередност?
Нов коментар