Norilsk Nickel и Rusal преговарят за сливане, за да устоят на западните санкции

Владимир Потанин контролира почти 36% от Norilsk чрез своята компания Interros, докато Rusal притежава близо 26% в нея

"Последното предложение, което получихме от Rusal, беше да обсъдим сливането на Norilsk Nickel и Rusal. Преразгледахме идеята... защото това ни позволява да създадем национален шампион", заяви Потанин
"Последното предложение, което получихме от Rusal, беше да обсъдим сливането на Norilsk Nickel и Rusal. Преразгледахме идеята... защото това ни позволява да създадем национален шампион", заяви Потанин
"Последното предложение, което получихме от Rusal, беше да обсъдим сливането на Norilsk Nickel и Rusal. Преразгледахме идеята... защото това ни позволява да създадем национален шампион", заяви Потанин    ©  Reuters
"Последното предложение, което получихме от Rusal, беше да обсъдим сливането на Norilsk Nickel и Rusal. Преразгледахме идеята... защото това ни позволява да създадем национален шампион", заяви Потанин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият производител на никел в света Norilsk Nickel е започнал преговори за сливане с третия по големина производител на алуминий Rusal, за да се подготвят да устоят на западните санкции срещу Русия, въведени след нахлуването в Украйна в края на февруари. Руският милиардер Владимир Потанин, който притежава над 1/3 от Norilsk, заяви, че се е съгласил на преговори след запитване от страна на базирания в Москва производител на алуминий. Той посочи необходимостта от "придобиване на допълнителна стабилност срещу санкциите", което може да бъде постигнато чрез "по-нататъшно" разнообразяване на акционерната база на Norilsk.

"Последното предложение, което получихме от Rusal, беше да обсъдим сливането на Norilsk Nickel и Rusal. Преразгледахме идеята... защото това ни позволява да създадем национален шампион", заяви Потанин пред руския бизнес канал RBC, съобщава Financial Times.

Сливането на двете компании ще създаде един от най-големите производители на метал в света, чиято пазарна стойност ще достигне 60 млрд. долара. Norilsk е ключов доставчик за автомобилната индустрия, като произвежда никел за батериите на електрическите автомобили, както и паладий за каталитичните конвертори, които ограничават вредните емисии в бензиновите и хибридните автомобили. Европейската индустрия за производство на неръждаема стомана също е голям купувач на нейния никел. Rusal пък е най-големият производител на алуминий извън Китай.

Rusal е закупила своя дял в Norilsk преди 14 години и оттогава неведнъж е влизала в конфликт с Потанин по много въпроси, включително и политиката за дивиденти. Norilsk изплаща едни от най-високите дивиденти в минната индустрия, но Потанин заяви, че плащанията не могат да продължат, като посочи други приоритети като поддържане на непрекъснато производство и изпълнение на задълженията към персонала и държавата.

Защита от западните санкции

Макар че сливането на двете компании ще подпомогне малко производството, тъй като процесът е много по-различен от този на никел, мед, паладий или платина, според анализатори обединената структура ще бъда по-добре защитена от санкции. Американските санкции, въведени срещу Rusal през 2018 г., нарушиха световния пазар и доведоха до рязко покачване на цените, както и до оплаквания от страна на производители, които се стараят да намерят алуминий. Санкционирането на Norilsk Nickel би имало негативни последици върху пазарите за никел, мед, паладий и платина, които са ключови за прехода към нисковъглеродна икономика. С оглед на инфлацията, която вече се покачва, САЩ са още по-малко склонни да поемат риска, пише Reuters.

Сделката също може да отразява краткосрочните опасения на Потанин за нестабилните пазари на метали с наближаването на глобална рецесия. Според текущите оценки на цените за тази година Citi смята, че стойността на всички суровини - от метали до енергия и селско стопанство - представлява повече от 13% от номиналния световен БВП, което не се е случвало от началото на 80-те години на миналия век.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар