Близка до Виктор Орбан инвестиционна компания купува Euronews

Унгарският политик продължава със стратегията си да контролира международни медии и оператори

През последните години унгарският министър-председател има интерес да увеличи влиянието си в региона.
През последните години унгарският министър-председател има интерес да увеличи влиянието си в региона.
През последните години унгарският министър-председател има интерес да увеличи влиянието си в региона.    ©  Kacper Pempel
През последните години унгарският министър-председател има интерес да увеличи влиянието си в региона.    ©  Kacper Pempel
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Португалската инвестиционна компания Alpac Capital подписа споразумение за придобиване на 88% от базираната в Лион международна новинарска медиа Euronews, собственост на египетския милиардер и телеком магнат Нагиб Савирис. Сделката повдигна редица въпроси за независимостта на медиата, след като стана ясно, че изпълнителен директор на инвестиционния фонд е Педро Варгас Давид - син на съветника на Виктор Орбан по Европейските въпроси Марио Давид. През юли Орбан беше включен в списъка на "Репортери без граници" с "врагове на свободата на медиите".

Медийната група Euronews се излъчва на 15 езика, а през последните години разшири присъствието си в Централна и Източна Европа. През април стъпи включително на българския пазар през партньорство с телевизия "Европа", собственост на оръжейния търговец Добрин Иванов.

Новият собственик

Португалската Alpac Capital купува 88% от Euronews от Media Globe Networks (MGN), която влезе в медийната група през 2015 г. Неин собственик е египетският бизнесмен Нагиб Савирис, който притежава телекома Orascom Telecom, в който преди повече от 10 години мажоритарен дял придоби вторият по големина телеком в Русия Vimpelcom. Останалите 12% от акциите на Euronews остават собственост на консорциум от обществени медийни оператори и власти, сред които France Televisions, италианската RAI и Abu Dhabi Media Investment Company (ADMIC). Сделката за придобиване на Euronews се очаква да приключи през първото тримесечие на следващата година, като цената не е обявена.

Изпълнителният директор на Euronews Майкъл Питърс коментира пред медиите, че приходите на групата са намалели с 23% през 2020 г. до 58 млн. евро спрямо година по-рано, пише Reuters. Загубите за Euronews в резултат на пандемията възлизат на 16 млн. евро. Питърс остава председател на медийната група и очакванията му са загубите да се свият до 8 млн. евро през 2022 г.

Бъдещият собственик Alpac Capital има офиси в Обединените арабски емирства, Унгария и Португалия. Според сайта на фонда той инвестира основно в соларни бизнеси и софтуерни компании от Европа. От 2013 г. управляващ партньор и изпълнителен директор на Alpac Capital е Педро Варгас Давид. Именно неговото име повдигна въпроси относно бъдещето на независимостта на медиата и намесата на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Бащата на изпълнителния директор на Alpac Capital Марио Давид е португалски политик и бивш депутат в Европейския парламент. Марио Давид е заместник председател на ЕНП по едно и също време като Орбан, като двамата изграждат добра връзка, както професионална, така и лична. Няколко пъти Марио Давид е придружавал Орбан на официални пътувания, например в Австрия през 2018 г. и в Кабо Верде пред 2019 г. През 2016 г. пък Давид получи държавната награда "Среден кръст" от Орбан на церемония в унгарското посолство в Лисабон. В момента той е съветник на Орбан по европейските въпроси, като според списък със служителите около министър-председателя, публикуван от медиата "Свободна Европа", Давид има договор да изпълнява тази длъжност до края на 2021 г. без заплащане.

Alpac Capital има офис в Будапеща, а в последните години е получавала финансиране и от различни унгарски компании - енергийната MOL, банката OTP и дори официалната унгарска агенция за експортно кредитиране EXIM. И трите компании заявяват пред Politico, че не са финансирали закупуването на Euronews, но потвърждават, че са отпуснали средства за фонда "Изток - запад", който инвестира в малки и средни бизнеси от Унгария, Португалия и съседни държави. Самият Варгас Давид е член на борда на директорите на тясно свързаната с партията на Орбан технологична фирма 4iG

Притеснения за бъдещето

Няколко дни след като се разбра за сделката, Мийкъл Питърс коментира пред Politico, че "има всички гаранции за редакционна независимост на Euronews", както и че финансовите проекти на Педро Варгас Давид никога няма да попречат на медиата.

Агнес Урбан, директор на мозъчният тръст Mertek Media Monitor, не вижда бизнес смисъла на покупката, като според нея това е просто продължаване на политиката на купуване на медии в различни страни. "Euronews може да бъде експлоатиран като "псевдонезависим" медиен пост на унгарското правителство, чрез който да се поддържа вид на независимост", смята Урбан. Ако трябва да се заема позиция относно действия на унгарската власт и други така наречени нелиберални демокрации, тя очаква "далеч по-малко критична" позиция.

Притеснение изрази и германски евродепутат. "Виктор Орбан има опит в придобиването на новинарски медии и след това да влияе на редакционния им дневен ред", заявява германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд за Politico. Придобиването на Euronews от [компания] с директни връзки с кабинета на унгарския премиер е тревожно. Трябва да не оказват никакво влияние върху отразяването на събитията в Унгария", добавя той.

Европейската комисия (EK) също зае позиция, след като тя има работни отношения с Euronews. EK има споразумение за партньорство с Euronews, което беше подписано миналата година. По него Брюксел отпусна 16 млн. евро на медиата през ноември. Говорител на Комисията заяви, че ЕК ще следи събитията изкъсо, "за да сме сигурни, че промените в управлението на компанията или редакционните работни процеси няма да повлияят на нашите договорни споразумения". Но към момента няма основания да смятаме, че Euronews нарушава нашия договор. Последният одит на изпълнението беше успокояващ, добавя говорителят пред Politico.

Euronewsв България

В края на април Euronews стъпи и на българския пазар, като влезе в партньорство с телевизия "Европа". Излъчването предстои да започне през 2022 г., като каналът ще се казва "Евронюз България" и целта му ще бъде да предава денонощно новини от Европа и страната. Едноличен собственик на дружеството остана оръжейният търговец Добрин Иванов, а изпълнителен директор - Георги Харизанов, председател на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика.

На въпроси на "Капитал" към Харизанов дали очаква промени в медиата след покупката на групата от Alpac Capital той отговори, че "не може да коментира сделката, докато не стане факт". Очакванията му са това да се случи през март или април 2022 г. Изпълнителният директор беше лаконичен и относно развитието на "Евронюз България", като по думите му "предстои да бъде пуснат догодина, но вече произвежда новини и публицистика за световния канал". В края на септември за главен редактор на телевизията беше избрана Марина Стоименова, преди това дългогодишен водещ от "Нова телевизия".

Медийният магнат Орбан

Притесненията за бъдещето на Euronews заради близките връзки на фамилия Давид с Виктор Орбан, изхождат от познатия модел за превземане на медиите в Унгария. От идването на власт на партията на Орбан "Фидес" през 2010 г. намесата в свободата на медиите следва един и същ сценарий. Критични към правителството издания бяха придобити от близки до Орбан хора, което доведе или до тяхното затваряне, или до превръщането им в проправителствени срещу солидни рекламни приходи от държавата.

Поредният пример е опитът за контрол над един от малкото останали независими новинарски сайтове в Унгария, Index.hu, след като близък до Орбан бизнесмен придоби медиа шопа Indamedia, който разпределя рекламните постъпления към сайта. Непосредствено след сделката, подобно на Euronews, беше съобщено, че няма опасност за намеса в редакционната политика. По-късно главният редактор на медиата Шаблоч Дул беше отстранен, което доведе до груповото напускане на над 70 журналисти.

Влошаването на медийната среда в Унгария поставя страната на 92 позиция в класацията за свобода на медиите на международната организация "Репортери без граници". А тази година за пръв път министър-председател на страна от Европейския съюз беше обявен за "враг на свободата на медиите". Така Виктор Орбан беше поставен в списък с лидери като Ким Чен Ун, саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и Башар Асад.

През последните години унгарският министър-председател има интерес да увеличи влиянието си в региона. Поредна сделка в тази посока е покупката на оператора Telekom Albania от унгарската IT компания 4iG, която се свързва в международните медии с Виктор Орбан. Продавачи са серийният предприемач Елвин Гури и доскорошният изпълнителен директор на БТК Атанас Добрев. Унгарската компания се е договорила също да придобие мажоритарен дял от друг голям албански телеком - ALBTelecom.

През последните години близки до властта в Унгария активно купуват чуждестранни медии. Такава инвестиция има например в Словения, където се финансират медии, които подкрепят премиера Янез Янша. Унгарски бизнесмени също закупиха няколко издания в Северна Македония, а английските портали V4NA и Remix News също имат връзки с унгарски търговци.

Желанието за контрол над медии и оператори от региона се обяснява и с предстоящите парламентарни избори в Унгария през април 2022 г. След обединението на шест партии, които се изправят с един кандидат срещу Орбан, той за първи път е поставен пред реалната възможност не просто да няма супермнозинство, а и да бъде победен в изборите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар