Елвин Гури и Атанас Добрев продават албанския телеком ONE на близката до Орбан 4iG

Операторът беше купен за 50 млн. евро през 2019 г., а сега оценката му е над 120 млн. евро

Елвин Гури    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо три години след като купи Telekom Albania, българското дружество собственик, в което по-голям дял има Елвин Гури, а останалите акции са на доскорошния изпълнителен директор на БТК Атанас Добрев, се е договорило да продаде оператора. Купувач ще е унгарската IT компания 4iG, която се свързва в международните медии с Виктор Орбан.

Цената на сделката не е обявена. При покупката телекомът, който вече се казва ONE Telecommunications, се оценяваше на около 50 млн. евро. Последно обявената печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е 20.8 млн. евро при приходи за 2020 г. 68.1 млн. евро. Обичайно сделки за телекоми се сключват при оценка около 6-7 пъти EBITDA, така че вероятно в случая с ONE става въпрос за сума над 120 млн. евро.

Албанско-унгарско обединение

ONE обслужва 1.36 млн. клиенти, което го прави втория по големина мобилен оператор в страната по този показател, като лидер е Vodafone Albania, а трети е ALBTelecom. Компанията разполага с добре развита инфраструктура - 98.5% покритие на страната и 632 базови станции, готови за 5G технология, най-търсеният актив в телекомите през последните години.

Всъщност промяната на албанския телеком пазар ще е мащабна. Причината е, че купувачът 4iG първо в началото на декември се е договорил да купи и 80% от ALBTelecom, в чиято собственост участие има и държавата и е най-големият фиксиран оператор в страната с общо приходи 58 млн. евро и EBITDA 17.4 млн. евро.

В случай че двете сделки бъдат одобрени от регулатора, това би направило унгарската 4iG безспорния лидер на телеком пазара в Албания. В мобилната телефония общият пазарен дял в стойност би бил малко под 50%.

Вероятно при сделката за ONE инициативата е била от страна на унгарския купувач, който би платил премия за втория телеком. В медиите няма и информация българските инвеститори да са планирали конкурентна процедура за продажба на участието си.

Продавач и купувач

Серийният предприемач Елвин Гури заедно със Спас Русев се договориха да купят ONE, тогава все още Telekom Albania, през януари 2019 г. Сделката бе официално завършена няколко месеца по-късно. Междувременно Русев беше заместен като инвеститор от Атанас Добрев, тогава изпълнителен директор на БТК. През лятото на 2020 г. официалното име на компанията бе сменено на ONE Telecommunications. Преди това телекомът бе собственост на Deutsche Telekom през дъщерната компания ОТЕ. Сделката стана чрез дружеството "Албания телеком инвест", което държи 98.9% от всички акции в ONE Communications.

Купувачът 4iG е технологична компания, която отскоро е свръхактивна с покупки в региона. За 2020 г. компанията отчита приходи 57.7 млрд. унгарски форинта, или 160 млн. евро, и печалба 5 млрд. форинти, или 13 млн. евро. Броят на служителите към края на 2020 г. е 924, но всички показатели не взимат предвид огромния брой покупки на компанията през последните две години. Само за последните шест месеца бяха обявени сделките за ONE и ALBTelecom заедно с придобивания на унгарския телеком Antenna Hungaria, унгарското поделение на румънския телеком DIGI, както и бизнесът на Telenor в Черна гора, който бе собственост на унгарската PPF, собственик на "Теленор" и bTV в България.

Според Bloomberg 4iG има връзки с правителството на Виктор Орбан. Над 70% от приходите на компанията за 2020 г. идват от договори с държавата. Пазарната капитализация към последното затваряне на борсата е над 230 млн. евро. Голям акционер в унгарското дружество е Лоринц Месарош, сочен за много близък до Орбан олигарх. Той има връзки и с компанията, която иска да купи "Евронюз".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ros341009797 avatar :-|
    ros341009797
    • - 1
    • + 9

    Как един изпълнителен директор, който официално не изкараха и по милион на година ( с ИЗКЛ. На последната му ) си купува телеком?
    Слуховете, че той е собственик са още от полупката на албанския телеком.
    Иначе на служителите винаги се казва няма пари. БТК е фирмата с най- ниските заплати в сектора.
    Абсолютно в цял свят всеки, който има достъп до някакъв актив или средства краде колкото може. Без значение дали е политик и актива е държавен или е директор на частна компания. В някой държави, осъзнали човешката природа са го узаконили и там изпълнителните директори стават мултимилионери или милиардери чрез опции гласувани от борда и така правят хиляди пъти повече от служителите. В изостаналите държави просто се краде, но разлика няма.
    Следващия път, когато някой ви каже , че трябва да работите здраво и да се развивате, си помислете добре дали нааистина трябва да се скъсате от работа за да стане той богат!
    Винаги гледайте да работите малко и да изкарвате много пари.
    Не вярвайте на корпоративния буллит освен ако не го говорите вие!

    Нередност?
Нов коментар