Инфлацията в Турция стигна 70% и създава проблеми на Ердоган

Малко повече от година преди изборите подкрепата за партията на президента намалява

Сривът на турската лира миналата година беше предизвикан от цикъл на намаление на лихвите с 500 базисни пункта, който започна миналия септември под натиска на Ердоган
Сривът на турската лира миналата година беше предизвикан от цикъл на намаление на лихвите с 500 базисни пункта, който започна миналия септември под натиска на Ердоган
Сривът на турската лира миналата година беше предизвикан от цикъл на намаление на лихвите с 500 базисни пункта, който започна миналия септември под натиска на Ердоган    ©  Reuters
Сривът на турската лира миналата година беше предизвикан от цикъл на намаление на лихвите с 500 базисни пункта, който започна миналия септември под натиска на Ердоган    ©  Reuters

Годишната инфлация в Турция се повиши до нов връх от 20 години и достигна 69.97% през април, подхранвана от войната на Русия в Украйна и нарастващите цени на енергията и суровините след срива на лирата миналата година. Скокът на цените затруднява значително домакинствата малко повече от година преди президентските и парламентарните избори, които биха могли да свалят от управлението президента Тайип Ердоган, пише Reuters. Ердоган управлява от 2003 г., а нестандартните му виждания за посоката на движение на лихвените проценти в условията на криза са също фактор за стимулиране на инфлацията.

На месечна база потребителските цени са се повишили със 7.25%, съобщи Турският статистически институт, докато предвижданията според проучване на агенцията бяха за 6%.

"Става дума за увеличаване на цените на храните и енергията, но също така и за грандиозния провал на паричната политика в Турция - за пълния провал на неортодоксалната парична политика на Ердоган", казва стратегът Тимъти Аш от Bluebay Asset Management.

Сривът на турската лира миналата година беше предизвикан от цикъл на намаление на лихвите с 500 базисни пункта, който започна миналия септември под натиска на Ердоган. Това доведе до продължителен ръст на потребителските цени, който беше ускорен от руската инвазия в Украйна.

Голямото поскъпване

Големият ръст в потребителските цени се дължи на скока със 105.9% в транспортния сектор, което включва поскъпналите енергоизточници, и от ръст с 89.1% в цените на храните и безалкохолните напитки. На месечна база храните и безалкохолните напитки са поскъпнали най-много - с 13.38%, докато цената на жилищата се е повишила със 7.43%. След публикуването на данните турската лира поевтиня с почти 1% спрямо долара.

Президентските и парламентарните избори ще се проведат през юни 2023 г. и проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата на Ердоган намалява.

Правителството заяви, че инфлацията ще се понижи благодарение на новата му икономическа програма, която дава приоритет на ниските лихвени проценти за стимулиране на производството и износа с цел постигане на излишък по текущата сметка. Икономистите обаче смятат, че инфлацията ще остане висока до края на 2022 г. поради войната в Украйна, като средната оценка в края на годината е за 52%.

Дефицитът по текущата сметка също се увеличи рязко в началото на годината. Проучване на Reuters миналата седмица показа, че годишната инфлация се очаква да бъде 52% до края на годината. За последно тя беше на сегашните нива през 2002 г., като през февруари същата година достигна 73.1%. Инфлацията продължи да расте въпреки намаляването на данъците върху основните стоки и държавните субсидии за някои сметки за електроенергия, целящи да облекчат тежестта върху домакинските бюджети. Миналата седмица Турската централна банка прогнозира, че годишната инфлация ще достигне връх около 70% до юни, преди да спадне до близо 43% до края на годината и едноцифрени стойности до края на 2024 г. Централната банка поддържа стабилна основната лихва на ниво 14% от началото на годината. Производствената инфлация се покачи със 7.67% на месечна база през април, а на годишна - със 121.82%.