🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция става на 100

Юбилеят може да отбележи и края на ерата на Ердоган

Съвременната държава, създадена от Кемал Ататюрк от прахта на Османската империя, празнува 100 години от рождението й през 2023 г. Атмосферата едва ли ще е празнична. През 2010 г. авторитарният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща до 2023 г. да увеличи БВП до 2 трилиона долара и да превърне икономиката в една от десетте най-големи в света. Но вместо това, брулена от достигаща 80% инфлация и слаба валута - и двете до голяма степен последствия от собствената му политика - страната е заседнала на 19-о място. В доларово изражение БВП всъщност е спаднал . от $957 млрд. през 2013 г. до $815 млрд. през 2021 г.

Икономиката, както и притесненията относно корупцията и институционалния интегритет може да доведат до края на една епоха в управлението на Турция. През юни са насрочени президентски и парламентарни избори. Опозицията все още не е представила свой кандидат за президентския пост, но социологическите проучвания показват, че Ердоган би загубил от всеки от предполагаемите претенденти на балотаж. Неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието и нейният коалиционен партньор, Партията на националистическото действие, са напът да бъдат победени от опозиционен съюз. Политическият некролог на президента е писан и преди, но дори съюзниците му признават, че тези избори ще бъдат най-трудните за него.

Много турци се притесняват, че Ердоган може да прибегне до крайни мерки, за да избегне поражение. Той вероятно ще се опита да излезе от ситуацията с повече финансови стимули. Турция се опитва да привлича нови инвестиции от Русия, Саудитска Арабия и ОАЕ. Страната вече въведе програма за амнистия на дългове и драстично повиши минималната заплата. Допълнителни разходи за държавно стимулиране обаче биха могли да повишат инфлацията до трицифрени числа.

Турският президент може също така да опита да преобърне тенденцията чрез конфронтация или с кюрдските бунтовници в Сирия, или със стария враг Гърция за въздушното пространство и морските права. Тъй като гръцките избори също наближават, рискът от ескалация е реален.

И все пак дори това може да не спаси ветерана. Има реален шанс до октомври, когато са официалните тържества за стогодишнината, ерата на Ердоган да е приключила. Но не подценявайте мащаба на средствата, до които той би прибегнал, за да предотврати залеза си.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved