Румъния планира да изнася газ за региона и с приоритет за Молдова

Молдова и Украйна ще получават газови доставки от гръцки терминал

Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява, когато започне добивът от Черно море
Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява, когато започне добивът от Черно море
Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява, когато започне добивът от Черно море    ©  Reuters
Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява, когато започне добивът от Черно море    ©  Reuters

Румънските власти заявиха, че добивът на газ от черноморското находище Neptune Deep ще превърне страната в регионален износител, като Молдова ще бъде приоритет. Очаква се Neptune Deep да заработи през 2026 г., пише Balkan Insight.

От румънското енергийно министерство посочват, че страната ще произвежда повече газ, отколкото потребява, когато започне добивът от Черно море. Така ще може да изнася за държави в региона като България, Гърция и Унгария, но "най-вече за Молдова".

Регионален енергиен износител

Започването на добива от Черноморския район се очаква след няколко години. По думите на румънския премиер Николае Чука първите газови доставки от Neptune Deep ще бъдат факт "не по-късно от 2026 г.". Чука допълва: "Прогнозите ни дават увереност, че има достатъчно наличности, за да доставяме газ на нашите съседи както в региона, така и в ЕС."

В края на март румънската държавна енергийна компания Romgaz одобри договора за покупката на над 50% от находището Neptune Deep от американския гигант ExxonMobil за 1.06 млрд. долара. Основният акционер в Romgaz е румънската държава, която притежава дял от 70%. "Румъния чрез Romgaz става част от този консорциум, който заедно с OMV-Petrom ще добива газ от дълбоководния периметър", коментира румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску. По думите му цялото количество газ в находището надвишава 100 млрд. куб.м, което на практика удвоява румънското производство, покрива консумацията на страната и й позволява да стане регионален енергиен износител.

Приоритет ще бъде експортът за Молдова. Страната в момента разчита на 100% на газ от руската компания "Газпром" и се опитва да диверсифицира източниците си, особено след като Москва нападна Украйна и спря газовия износ за Полша и България.

Два терминала за LNG в Александруполис

Същевременно нов газов терминал в Гърция, който ще заработи в края на 2023 г., ще пренася газ за Молдова и Украйна, като намали зависимостта им от руските доставки. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви строежа на два терминала за втечнен природен газ (LNG терминали) в Александруполис, единият от които ще транспортира газ до Молдова и Украйна.

Двата терминала ще бъдат завършени и ще заработят до декември 2023 г., което ще затвърди ролята на Атина като регионален доставчик на природен газ. Износът ще бъде към България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Планираният капацитет за доставки на терминала, в чието изграждане участва и България, е 6.1 млрд. куб.м годишно. Проектът се изгражда от консорциума Gastrade, в който основен инвеститор е инфраструктурната компания Copelouzos Group. Освен нея акционери са Gaslog Investment и операторът на гръцката газова мрежа DEFSA, както и българската "Булгартрансгаз", която държи 20%.

Бившият съветник на молдовския президент Сергиу Тофилат коментира пред Balkan Insight, че новите терминали няма незабавно да решат проблема с руската зависимост. Той предупреждава, че "Газпром" държи толкова голям дял от газа на европейския пазар, че ще е трудно бързо да бъдат заместени тези количества. "От тази гледна точка ще има дефицит и цените ще останат високи", смята Тофилат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 2

    От другата страна на Добрич румънци добиват газ и петрол от същото находище което и в България е налично. От страна на България има мораториум и забрана (2011 г. от правителството на Борисов-Делян Добрев-дето постоянно се явяват на mainstream media bg) за проучване на находището дума да не става за добив.

    От другата страна на Дунав-а две правителства с министри и премиери са в затвора за 15-20 години, а от българска страна на Дунав-а се разхождат из села, редовно се появяват в mainstream медиите като абонати. България е едно чудо за руската мафия.

    Нередност?
Нов коментар