Газът поевтиня до 10 евро/мВтч във Великобритания заради многото LNG

Доставките от Острова към Европа са се увеличили в пъти през последните седмици

Очаква се тенденцията да окаже влияние и върху европейските газови пазари
Очаква се тенденцията да окаже влияние и върху европейските газови пазари
Очаква се тенденцията да окаже влияние и върху европейските газови пазари    ©  Юлия Лазарова
Очаква се тенденцията да окаже влияние и върху европейските газови пазари    ©  Юлия Лазарова

На 13 май Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши, че природният газ за месец май на регулирания пазар ще струва 162.17 лв. за мВтч - увеличение с 13.7% спрямо април. Това е значително по-ниско от борсовите цени на газа в Европа, които през последните седмици са около 180-200 лв./мВтч, но е 8 пъти повече спрямо нивата във Великобритания.

На Острова цените буквално се сриват, като в последните дни котировките на британския индекс NBP (National Balancing Point) са около 20 лв. за мвТч (10 евро).

Защо е по-евтин газът

Една от съществените разлики е, че през последните седмици британският пазар за разлика от европейския беше залят от танкери с втечнен газ (LNG). Според FT количествата от Алжир, САЩ и Катар трудно могат да бъдат препродадени или транзитирани бързо към Европа, тъй като преносните капацитети са малки. Казано по друг начин, Великобритания може да обработи много танкери наведнъж, но след това не може да прати газа към ЕС.

Средният износ на газ от Обединеното кралство обикновено е около 13 милиона кубически метра на ден през април и 31 милиона куб.м/ден през май, но тази година за април данните сочат 51.9 млн. куб.м/ден, а досега този месец са изнасяни средно по 49.2 милиона куб.м/ден.

Данните показват, че в цяла Европа има увеличение на LNG танкери през последните седмици - 114 танкера през април спрямо 94 през март. Най-съществено това се е усетило в Западна Европа и средиземноморските пристанища, където са и входните точки за втечнения газ.

За британските потребители обаче изобилието от LNG и ниските цени би означавало много ниски цени в началото на следващия отоплителен сезон.

Различната България

Най-съществената разлика на британския пазар с българския е в инфраструктурата - във Великобритания се намират най-големите терминали в Европа за газифициране на втечнен газ, както и директни тръбопроводни връзки с Холандия, Белгия и Франция, които позволяват на страната бързо да мести количества, както и да поема доставки за други държави. Докато в България мрежата е изградена така, че обслужва интересите на Русия - старите газопроводи от Румъния към Турция и Гърция, които сега не се ползват, и новия от "Турски поток", който пренася руски газ към Сърбия, Унгария и Гърция.

За да започнем да използваме пълноценно терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, е нужно първо техния капацитет да се разшири достатъчно, както и да се направи подходяща системна свързаност. Интерконекторът България-Гърция е част от този процес.