🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли левият блок на Меланшон да лиши Макрон от парламентарно мнозинство

Възродените леви партии отбелязват напредък и искат да принудят френския президент за "некомфортно съжителство" в политиката

Меланшон успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да обедини разединената левица във Франция
Меланшон успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да обедини разединената левица във Франция
Меланшон успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да обедини разединената левица във Франция    ©  Reuters
Меланшон успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да обедини разединената левица във Франция    ©  Reuters
Темата накратко
  • Възродените леви партии отбелязват напредък и искат да принудят френския президент за "некомфортно съжителство" в политиката.
  • Парламентарният вот в страната често е наричан "трети тур" на президентските избори в два тура.
  • Ако липсва мнозинство с ясен дневен ред в законодателния орган, това може да доведе до политически блокаж.

"Ние се събрахме, за да кажем, че сме алтернатива, ако вие смятате, че нещата не могат да продължават по същия начин." С тези думи крайнолевият Жан-Люк Меланшон се обърна към симпатизанти в Париж миналата седмица - дни преди парламентарните избори във Франция в два тура на 12 и 19 юни.

Неговата увереност не расте безпричинно. Социологическите проучвания показват, че президентът Еманюел Макрон може да се затрудни в спечелването на абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, докато подкрепата за съперническите леви групи расте. В края на април държавният глава си осигури преизбиране за втори петгодишен мандат, но макар да разполага със свободата да определя външната политика на страната, какъвто и да е изходът от парламентарния вот, неговият дневен ред у дома - например намаляването на данъци, социалната реформа и вдигането на пенсионната възраст, зависят от тези избори. И Макрон може да се окаже в ситуация, в която при всяка негова планирана мярка Меланшон дебне в засада.

Бившият троцкист, който трябва да бъде вземан насериозно

Скорошните социологически изследвания сериозно разтревожиха управляващата партия на президента. Според ново проучване на Френския институт за обществено мнение (IFOP) центристкият лагер "Заедно" на Макрон ще получи между 250 и 290 места в парламента, което е на ръба на 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство. Още по-лошата новина е, че процентите вървят надолу спрямо май, когато за съюзниците на държавния глава се очакваха между 275 и 310 места. Сценарий, при който групата на Макрон остава най-голяма в законодателния орган, но получава по-малко от 289 мандата, може да доведе до парламентарен блокаж, тъй като ще липсва мнозинство с ясен дневен ред, пише Politico.

За разлика от 2017 г., когато партията на президента "Република, напред!" (LREM) и нейният съюзник "Демократично движение" взеха 356 места, сега Макрон е изправен пред обединен фронт вляво. Според проучването на IFOP коалицията "Нов народен екологичен и социален съюз" (NUPES), включваща социалистите, комунистите и "зелените" и водена от бившия кандидат за президент Меланшон, може да спечели между 190 и 235 места. Крайнолевият лидер не крие, че се надява на мнозинство, и агитира гласоподавателите "да го изберат за премиер".

"Вземаме всичко това насериозно, защото в медиите и в социологическите изследвания единственият човек, който съществува, с изключение на президентското мнозинство е Меланшон", заявява пред тв France 2 Урор Берж, депутат от управляващата партия. Според нея коалицията NUPES в момента се очертават като единствената "силна алтернатива" на Макрон, но ако избирателите не подкрепят държавния глава, това ще доведе до "голяма дестабилизация в политиката във Франция за години напред", визирайки заявяваното от Меланшон желание за излизане от единното командване на НАТО и за "неподчинение" спрямо европейските договори, както неприкритото му възхищение от покойния венецуелски президент Уго Чавес.

Идвайки непосредствено след президентските избори, парламентарният вот често се смята за допълнение към надпреварата за Елисейския дворец, което трябва да даде на новоизбрания държавен глава работещо мнозинство. "Точно това разбиране планира да разбие левият ветеран Меланшон, повеждайки една възродена лява коалиция в битка, целяща да принуди Макрон за некомфортно съжителство", обобщава анализ на France24.

Програмата на бившия троцкист Меланшон радикално се различава от тази на президента и включва намаляване на пенсионната възраст до 60 г., въвеждане на данък "богатство" и вдигане на минималната заплата с 15%. Крайнолевият лидер се надява обещанието на левицата за повече социални разходи и по-голяма защита на околната среда, както и недоволството от скока в цените да увеличи подкрепата за неговата коалиция.

Обединителят на левицата

В дните след президентските избори Меланшон, който замалко не стигна до балотаж с Макрон, успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да събере разединената левица във Франция в обща коалиция, да я обедини около единна политическа платформа и да спомогне за излъчването на един кандидат във всеки от избирателните райони в страната. Само дни преди първия тур на парламентарния вот тази коалиция диша във врата на центристкия лагер и увеличава притесненията му, че може да не успее да си гарантира абсолютното мнозинство, което изглеждаше сигурно само преди няколко седмици.

Изборите за държавен глава доведоха до появата на три блока с приблизително еднаква тежест във Франция - дясноцентристкия на Макрон, крайнодесния на Марин льо Пен и разпръснатия ляв, който не успя да предотврати балотаж между Макрон и Льо Пен. Именно последният блок обаче успя да се мобилизира през последните седмици, разбивайки схващането, че победителят в президентския вот е този, който е набрал най-голяма инерция.

"Крайнодясното сега е разединено и Льо Пен не показва голям стремеж към парламентарните избори, традиционната десница е практически недоловима, а лагерът на държавния глава не прави друго, освен да напада Меланшон, който е единственият, успял да енергизира тази кампания", казва пред France24 френският социолог Мишел Вивиорка. И допълва, че все пак "мнозинството за Макрон е вероятно, макар и не автоматично", тъй като гласоподавателите са изразили също така желание "да не дават на президента свободна власт над парламента".

Левият в. Liberation обобщава ситуацията така: "Меланшон може и да не успее да изпълни мечтата си да стане премиер, но той успя да изгради една опозиция, която разбива всички други."

Във Франция не е имало президент и парламентарно мнозинство от различни партии от 1997-2002 г., когато десният държавен глава Жак Ширак трябваше да работи с премиера социалист Лионел Жоспен. Конституционна промяна от 2000 г. трябваше да сложи край на подобни политически блокажи, като измести парламентарния вот непосредствено след президентския. След изборите на 12 и 19 юни ще стане ясно дали подобна ситуация ще се повтори, или амбициите на Меланшон са нереалистични.

Водеща тема - инфлацията

Рекордната инфлация, която подкопава покупателната способност на французите, е в центъра на политическия дебат преди парламентарния вот в страната, пише Еuractiv. Размерът й се е удвоил от януари до май и тя достига 5.2%, подхранвана от вдигането на цените на енергията, услугите и хранителните стоки. За да предпази икономиката от потъване "на всяка цена" - по думите на Макрон, правителството въведе редица мерки, включително безпрецедентна държавна помощ за компаниите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар