🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Юпитерианският период на Макрон приключи

Отслабеният френски президент не може да продължава с едноличните решения и трябва да търси подкрепа в парламента

Проевропейският центрист Макрон заяви, че ще влезе в диалог с опозицията, за да "идентифицира възможно конструктивно решение"
Проевропейският центрист Макрон заяви, че ще влезе в диалог с опозицията, за да "идентифицира възможно конструктивно решение"
Проевропейският центрист Макрон заяви, че ще влезе в диалог с опозицията, за да "идентифицира възможно конструктивно решение"    ©  Reuters
Проевропейският центрист Макрон заяви, че ще влезе в диалог с опозицията, за да "идентифицира възможно конструктивно решение"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Отслабеният френски президент не може да продължава с едноличните решения и трябва да търси подкрепа в парламента.
  • Загубата на абсолютно мнозинство в законодателния орган означава, че приемането на реформите на Макрон не е гарантирано.
  • Ако държавният глава не успее да си осигури поддръжка за прокарване на законопроекти, Франция може да попадне в политическа парализа.

По традиция след президентските избори френските гласоподаватели използват парламентарния вот, който следва след няколко седмици, за да дадат на държавния глава работещо мнозинство. Не и този път - в неделя получилият през април втори мандат Еманюел Макрон загуби абсолютното си мнозинство в законодателния орган. Което означава само едно: юпитерианският му период (както го нарекоха френските медии по името на Юпитер - първият сред боговете, заради склонността му за еднолични решения) приключи.

Резултатите от парламентарните избори може да доведат до политическа нестабилност, която не е виждана от десетилетия в страната. Те означават, че вторите 5 години на власт на Макрон ще бъдат твърде различни от първите. Вместо да може да разчита както досега на отзивчив законодателен орган, отслабеният френски лидер се изправя пред един парламент, в който никоя партия няма работещо мнозинство и който не гарантира приемане на неговите реформи. Затова президентът ще се нуждае от подкрепа от опонентите си.

Проевропейският центрист заяви, че тази седмица ще влезе в диалог с опозицията, за да "идентифицира възможно конструктивно решение". Засега обаче разговорите с опозиционните лидери показват, че те нямат намерение да го улеснят, докато той търси начин за избягване на политическия блокаж, който поставя под въпрос реформаторските му планове, включително мярката за увеличаване на пенсионната възраст, и рискува имиджа му на европейската и международната сцена. Ако Макрон не успее да си осигури подкрепа за прокарване на законопроектите през парламента, Франция може да попадне в политическа парализа, която да доведе до предсрочни избори.

Тънки политически сметки

"Компромисът, който не може да бъде намерен? Макрон се опитва да си върне инициативата, но досега няма консенсус", написа десният в. Le Figaro. Стана ясно, че по време на разговорите някои опоненти на Макрон са заявили, че той трябва да поиска оставката на своя премиер, да преразгледа програмата си с реформи и да се откаже от едноличния си подход към управлението. Докато водещи министри посочват, че правителството ще продължи да работи и да търси подкрепа в парламента, когато има нужда от мнозинство. Бившият премиер Едуар Филип, чиято формация "Хоризонти" е част от блока на Макрон, коментира пред тв BFM, че партиите трябва да сформират коалиция, за да се осигури управляващо мнозинство. "За първи път във Франция трябва да съставим голяма коалиция от хора, които първоначално не са искали да работят заедно и които имат различни политически програми", казва той. И допълва, че според него е възможна сделка с "Републиканците".

Но лидерът на консервативна партия Кристиан Жакоб твърди, че би било "предателство към нашите гласоподаватели", ако влязат в коалиционно споразумение. Макар и да подчертава, че формацията ще действа "отговорно", което според Reuters е намек, че може да участва в договорка за даване на поддръжка на база отделни законопроекти. Само че в лагера му, изглежда, единството се пропуква. Катрин Вотрен, която е от редиците на "Републиканците" и напоследък е спрягана за вероятен избор на Макрон за нов премиер, поиска партията й да смекчи позициите си, тъй като "вечно да си в опозиция е безсмислено". По думите й формацията може да намери сходства с реформите на президента, особено относно вдигането на пенсионната възраст. Според анализаторите "Републиканците" са най-очевидният евентуален източник на подкрепа за Макрон, тъй като тяхната икономическа платформа е близка с тази на държавния глава.

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон, който обедини левицата в блока NUPES, включващ социалистите, комунистите и "зелените", и спечели второ място в парламента по брой депутати, е категоричен, че премиерът Елизабет Борн трябва да слезе от поста. Тя предложи оставката си на Макрон след изборите, но държавният глава не я прие, за да може правителството да продължи да работи. Същевременно лидерът на социалистите Оливие Фор, чиято партия е част от NUPES, посочва, че може да подкрепи някои политики на Макрон, но само ако президентът вземе предвид социалистическите идеи. И допълва: "Отсега нататък той ще е принуден да приеме по-голямата роля на парламента и смятам, че е здравословно, че ще трябва да се отчита, да преговаря и да търси точки на сближаване."

Според лидерите на Комунистическата партия (в състава на NUPES) и на крайната десница - Фабиен Русел и Марин льо Пен, президентът е споменал идеята за правителство на националното единство. Льо Пен, чийто "Национален сбор" сега има 89 депутати спрямо 8 в предишния парламент, не крие, че има по-големи политически амбиции. По думите й Макрон трябва да чуе какво има да каже нейната партия и не може да продължи с досегашните политики.

Франция ще е трудна за управление

Пред France24 министърът за връзките с парламента Оливие Веран казва, че "всички опции са на масата", но отхвърля възможността за сътрудничество с Льо Пен или с крайнолявата партия "Непокорена Франция" на Меланшон. Според него постигането на мнозинство може да стане или чрез сключването на управленски съюз, или чрез търсене на подкрепа вляво или вдясно за всеки отделен законопроект.

Същевременно анализаторите са на мнение, че Макрон носи голяма част от вината за този изборен резултат. Той на практика не проведе кампания, очевидно надявайки се да запази инерцията от победата на президентския вот през април, като прави възможно най-малко. Тези сметки обаче се оказаха криви и му струваха загубата на абсолютното мнозинство в неделя. "Държавният глава дойде на власт преди пет години, обещавайки да разформирова политическите крайности във Франция. Сега той е изправен пред един парламент, в който опозиционните седалки са заети от 73 членове на "Непокорена Франция", която е анти-НАТО и анти-ЕС, и 89 членове на "Национален сбор", обобщава анализ на Politico.

Според Филип Гудин от Barclays подобен фрагментиран законодателен орган ще доведе до "политически блокаж с много по-бавен реформаторски дневен ред". И допълва: "Това вероятно ще отслаби позицията на Франция в Европа и ще застраши фискалните устои, които и без това вече са нездрави."

Дори Макрон да успее да привлече подкрепа в парламента за свои мерки, като например пенсионната реформа, той вероятно ще се сблъска с по-яростна от обичайното обществена опозиция, която може да излезе на улиците. Както заключава френският анализатор Жером Фурке: "Франция ще бъде много трудна за управляване."

Дилемата на "Републиканците"

Сега Макрон ще бъде принуден да преговаря с опозицията, особено с "Републиканците". Партията обаче е малко вероятно да влезе в някакъв вид постоянна коалиция с преизбрания, но вече непопулярен президент, пише Politico. Тя би се опасявала, че подобна близка асоциация с него би унищожила шансовете за възстановяване на силната консервативна идентичност на формацията и би попречила на една успешна кампания за президентството през 2027 г. "Републиканците" са разделени на две крила - умерено и харесващо Макрон и твърдолинейно и мразещо държавния глава. За да се избегне непосредствена криза, партията може да се договори поне да гласува с "въздържал се" в парламента и да позволи успешното минаване на вота на доверие към правителството в началото на юли.