🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цели индустрии в Германия са заплашени при спиране на руския газ

Според икономическия министър Хабек след планираното спиране на "Ceвepeн пoток 1" за поддръжка, доставките могат да не бъдат подновени

"Имаме си работа не с хаотични решения, а с икономическа война, напълно рационална и много ясна", твърди германският министър на икономиката Роберт Хабек
"Имаме си работа не с хаотични решения, а с икономическа война, напълно рационална и много ясна", твърди германският министър на икономиката Роберт Хабек
"Имаме си работа не с хаотични решения, а с икономическа война, напълно рационална и много ясна", твърди германският министър на икономиката Роберт Хабек    ©  Reuters
"Имаме си работа не с хаотични решения, а с икономическа война, напълно рационална и много ясна", твърди германският министър на икономиката Роберт Хабек    ©  Reuters

Германия може да бъде изправена пред трудния избор на кои институции да спре тока. Външният министър Аналена Бербок заяви, че страната й се намира насред "хибридна война", в която руската война в Украйна тласка Европа към енергийна криза. Според Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите, цели индустрии са заплашени от колапс заради намаляването на доставките на природен газ от Москва, сред които алуминиевата и химическата.

"Подобен срив ще има огромни последици за икономиката и работните места в Германия", посочва Фахими пред в. Bild. Химическата индустрия е трета по големина в страната и наема около 346 хил. души. По думите на Фахими енергийната криза заплашва социалната стабилност в Германия, тъй като води до рекордна инфлация.

Втopи eтaп oт германския тpиeтaпeн извънреден гaзoв плaн

Гepмaния e cилнo зaвиcимa oт pycĸия пpиpoдeн гaз, ĸoйтo съставлява 35% oт внoca нa гopивo. Индycтpията внacя пoчти цeлия гaз, ĸoйтo изпoлзвa, и това пpeдcтaвлявa oĸoлo eднa чeтвъpт oт oбщия eнepгиeн миĸc нa страната, пише Business Insider. От минaлия мeceц рycĸият гaзoв гигaнт "Гaзпpoм" нaмaли гaзoвитe доставки зa Гepмaния пpeз тpъбoпpoвoда "Ceвepeн пoток 1" c 60%, посочвайки като причина зaдъpжaнeто нa oбopyдвaнe в Kaнaдa заради наложените западни caнĸции. Но сега германското правителство се опасява, че ситуацията може да се влоши след планираното спиране на тръбопровода за поддръжка от 11 до 21 юли.

Пред Bloomberg министърът на икономиката Роберт Хабек коментира: "Имаме си работа не с хаотични решения, а с икономическа война, напълно рационална и много ясна." Той изразява предположение, че газовите доставки могат да не бъдат подновени след прекъсването за поддръжка на тръбопровода.

Миналия месец Гepмaния пpeминa ĸъм втopия eтaп oт cвoя тpиeтaпeн извънреден гaзoв плaн, cлeд ĸaтo Pycия зaбaви дocтaвĸитe зa cтpaнaтa. Аĸo cитyaциятa ce влoши, може да се стигне до режим на разпределяне на газа и индycтpиятa щe бъдe пъpвaта, която ще почувства намаляването на дocтaвĸитe.

Призиви за пестене

Ръководителят на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер също заяви, че Москва може да използва планираното спиране на "Северен поток 1" за поддръжка за пълното прекъсване на газовите доставки за страната, което означава, че ще е изключително важно да се пести енергия. "Въпросът е дали панираният 11-дневен период за поддръжка няма да стане по-дълг", казва Мюлер, цитиран от DW.

По думите му, ако руските газови доставки "намалеят за по-дълъг период по политически причини, трябва да започнем да говорим по-сериозно за начините за съкращаване на потреблението". Той съветва гражданите да използват 12-те седмици, които остават преди отоплителния сезон, за да се подготвят за такъв сценарий, като газовите бойлери и нагреватели трябва спешно да бъдат инспектирани, за да се гарантира, че са енергоефективни.

Берлин с първи месечен търговски дефицит от 30 години

Германия е отчела през май първия си месечен търговски дефицит от три десетилетия, когато износът неочаквано е намалял, съобщава Bloomberg. Той е бил 1 млрд. евро и първият от 1991 г. Износът се е свил с 0.5% при очаквания за повишение от 0.7%. Вносът се е покачил с 2.7%, което е значително над прогнозите.

Руската инвазия в Украйна и затварянията в Китай заради коронавируса увеличават проблемите на световните снабдителни вериги, като Германия, чиято икономика е ориентирана към износа, усеща това. Най-голямата европейска икономика също страда от проблемите с доставките и възможната енергийна криза.

"Не е толкова изненадващо, че износът намалява в сегашната среда", коментира Оливер Ракау от Oxford Economics. "Трябва да се фокусирате върху вноса и основно върху случващото се с цените." Дори и данните да изглеждат по-малко впечатляващи, когато се коригират спрямо инфлацията, външната търговия все пак ще има отрицателен принос за германския растеж, казва експертът.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 6

    Защо сега плачеш, Германийо?!
    Нали ти отказа сертифициране на готовия СП-2, по който за вече половин година можеше да си получила 25-27 млрд м3 газ?
    Не са ли твои двете Siemens турбини от СП-1, които след ремонт в завода на компанията в Канада вече месец не могат да напуснат страната заради въведени от кабинета Трюдо санкции?

    Нередност?
Нов коментар