🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврото достигна 20-годишно дъно спрямо долара

Единната валута падна до 1.0281 долара заради нарастващите очаквания за рецесия в Европа

Курсът на еврото във вторник се понижи със 1.4% спрямо щатския долар и достигна 20-годишно дъно. Това се случи на фона на нарастващи очаквания за рецесия в Европа и пореден ръст на цените на газа, както и по-голяма опасност от предстоящ недостиг на доставките. Спадът отразява залозите на пазарите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повишава по-бавно лихвите в еврозоната поради опасенията за икономически спад тази година. Така единната валута се свлече до 1.0281 долара, което е най-ниското ниво от декември 2002 г., а изравняването ѝ с долара изглежда все по-вероятно. От началото на годината еврото е спаднало с над 9% спрямо долара.

Икономическите последствия от войната в Украйна пречат на ЕЦБ да повишава лихвените проценти със същото бързо темпо като Федералния резерв на САЩ, въпреки рекордната инфлация в еврозоната, която достигна 8.6% през юни. Централната банка под ръководството на Кристин Лагард планира първо повишение на лихвите този месец, като междувременно от март Фед вече покачи основната си лихва с 1.5 пр. пункта, а прогнозите са да продължи с още 0.75 пункта този месец. Това разширява разликата между лихвените проценти в САЩ в еврозоната и прави американската валута по-привлекателна заради по-високата възвращаемост.

Според модела на Bloomberg за цените на опциите шансът до края на годината доларът да достигне паритет с еврото е скочил до 60%. "Сега паритетът е само въпрос на време", смята Нийл Джоунс, ръководител на форекс продажбите за финансови институции в Mizuho.

Следеният с внимание индекс на мениджърите по снабдяване PMI на S&P Global, който е показател за увереността на бизнеса, падна до 52 през юни от 54.8 през май. Стойността е най-ниска за последните 16 месеца, макар да остава над считаното за пределно ниво от 50 пункта, под което се приема за сигнал за рецесия.

ЕЦБ изостава заради риска от рецесия

Пазарите вече залагат, че ЕЦБ ще предприеме повишение от 1.4 пункта тази година, докато преди около три седмици очакванията бяха за по-рязко покачване от 1.9 пункта. Сигналите са, че първият цикъл на затягане в еврозоната за последното десетилетие ще започне в края на юли с повишение от 0.25 пункта.

Доминик Бънинг, ръководител на European FX Research в HSBC, също очаква единната валута да се изравни с долара тази година. ЕЦБ се придържа към своите планове, докато други централни банки увеличават лихвите си доста по-бързо. Инвеститорите са по-предпазливи и заради риска за заемите на някои високо задлъжнели страни с по-слаби икономики като Италия, чиито разходи по дълговете скачат повече при повишение на лихвите. Очаква се ЕЦБ да предостави своя инструмент за предпазване на по-уязвимите страни след срещата си по-късно този месец.

Спадът на еврото беше усложнен и от по-ниската ликвидност и продажбите в евро-швейцарски франк, смятат европейски трейдъри. Еврото падна с 0.9% спрямо швейцарския франк до 0.99257, най-ниското ниво от 2015 г. "Валутният пазар не е възстановен до пълна ликвидност предвид празника в САЩ", казва през Bloomberg Джоунс от Mizuho. Затова всеки по-голям обем на търговия има значителни ефекти върху пазара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 3

    С други думи Голям шлем за САЩ, понеже:
    - в Европа има война, в която се изразходват старите боеприпаси и трябва да се произвеждат нови да попълнят записите
    - има нови поръчки към впк за Украйна
    - геополитическият опоненент Русия е във война
    - Европа е безпомощна и това прави зависимостта от САЩ още по-голяма
    - щатският експорт на втечнен газ е на рекордно ниво, за което не бяха и мечтали отвъд Атлантика

    В общи линии политиката “фък дъ ию” на Виктория Нюланд сработи безотказно. Курабиите си струваха.

    Нередност?
Нов коментар