🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Експерти очакват паритет между еврото и долара

Бързото покачване на лихвите в САЩ и опасността от рецесия обезценяват валутата на еврозоната

Растящата инфлация в блока, която достигна 7.5% през април, засилва очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвите
Растящата инфлация в блока, която достигна 7.5% през април, засилва очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвите
Растящата инфлация в блока, която достигна 7.5% през април, засилва очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвите    ©  Reuters
Растящата инфлация в блока, която достигна 7.5% през април, засилва очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвите    ©  Reuters

От средата на 2021 г. курсът на еврото върви надолу, а в края на април той достигна 5-годишно дъно от 1.05 долара за евро. Това дава повод на някои анализатори да смятат, че европейската валута може да е напът да достигне паритет с долара за пръв път от 20 години. Страховете от рецесия в еврозоната и все още разхлабената парична политика на ЕЦБ на фона на започналия цикъл на затягане в САЩ обезценяват еврото спрямо долара и карат инвеститорите да залагат, че спадът ще продължи, пише Reuters в свой анализ. Еврото постепенно губи стойността си след достигнатия връх от 1.60 долара през 2008 г., а USD Index, който показва относителната сила на долара спрямо кошница от валути, през последните дни достига най-високи нива от 2002 г. насам.

Притисната от растящия долар, валутата на еврозоната пострада и от мащабните блокирания заради ковид в Китай, основен пазар за износ на блока. Последният удар върху еврото дойде със спирането на доставките на руски газ за Полша и България и повишената икономическа несигурност в големите европейски страни. Данните за най-голямата икономика в еврозоната - Германия, показват, че потребителските нагласи са на историческо ниско ниво, a правителството рязко намали прогнозите си за растеж през 2022 г. Разходите за застраховане на експозиция към европейски дълг с по-нисък рейтинг са най-високите от две години, което подчертава рисковете пред компаниите.

По-малкият ястреб

Растящата инфлация в блока, която достигна 7.5% през април, засилва очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвите. Миналата седмица доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа достигна 1% за първи път от 2015 г. Но предвижданото затягане на Фед в САЩ е доста по-стръмно. Пазарите залагат, че лихвите там ще се повишат с 1 пр. пункт при следващите две срещи на институцията, докато основният лихвен процент на ЕЦБ, който в момента е -0.50%, е малко вероятно да догони американските нива тази или следващата година.

"Това означава, че европейската валута се обезценява", коментира Крейг Инчес от Royal London Asset Management. Рискът от спиране на газа от Русия оказва по-голям натиск върху еврото и ускорява перспективата за паритет още това лято с потенциално ниво 0.85-0.90 до края на годината, казват мениджъри от Acadian Asset Management пред Bloomberg. От Amundi Asset Management също залагат на паритет между валутите до края на тримесечието.

Пречки пред изравняването

Достигането на паритет на еврото с долара няма да е толкова лесно, тъй като търговците на валута са изправени пред някои технически бариери. Спадът на еврото е ограничен от значителни опционни договори около ниските нива от 1.034 долара от началото на 2017 г., а след това и при ниво 1.02 долара, последно достигнато през декември 2002 г., твърдят търговци. Бързият спад може също така да накара ЕЦБ да се намеси, особено ако слабостта на еврото предизвика проблеми на пазара на облигации в по-уязвими държави като Италия. Всъщност по данни на американската Commodity Futures Trading Commission хедж фондовете като цяло са неутрални по отношение на еврото, а късите позиции са доста под високите нива от началото на 2020 г.

Поради тези причини повечето банки не бързат да прогнозират, че паритетът между евро и долар ще бъде достигнат. HSBC например допуска ниво от 1.0341 долара за евро, "ако макро- и политическите предизвикателства не отшумят". Rabobank заяви, че ще преразгледа прогнозата си от 1.10 долара за евро, но не очаква паритет между валутите, ако прекъсванията в енергийните доставки бъдат избегнати и затягането на политиката на ЕЦБ запази своя темп.

Все още няма коментари
Нов коментар