Скъпият долар тласка глобалната икономика към по-голямо забавяне

Повишаването на лихвения процент в САЩ е с по-големи последствия за развиващите се икономики

Инвеститорите са убедени, че икономическата слабост в световен мащаб движи поскъпването на долара
Инвеститорите са убедени, че икономическата слабост в световен мащаб движи поскъпването на долара
Инвеститорите са убедени, че икономическата слабост в световен мащаб движи поскъпването на долара    ©  Reuters
Инвеститорите са убедени, че икономическата слабост в световен мащаб движи поскъпването на долара    ©  Reuters

Поскъпването на долара тласка глобалната икономика към синхронизирано забавяне. Покачването на американската валута води до повишаване на разходите по заеми и подклажда нестабилност на финансовите пазари, а засега липсват предпоставки ситуацията да се промени, пише в анализ Bloomberg.

Доларът достигна многогодишен връх спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, въпреки че инфлацията отвъд океана е на най-високото си ниво от близо 40 години. Това е и причината Фед да предприеме най-рязкото повишение на лихвите от 22 години насам, като се очакват подобни ходове и на следващите няколко заседания на централната банка.

Инвеститорите са убедени, че икономическата слабост в световен мащаб движи поскъпването на долара. Блокадите в Китай заради ковид-19 забавиха промишленото производство в региона, а войната между Украйна и Русия увеличава разходите за енергия за европейските домакинства и компании. Икономиката на еврозоната фактически е изправена пред заплахата от рецесия или слаб ръст.

Заплаха за развиващите се икономики

Поскъпващият долар би трябвало да помогне на Федералния резерв на САЩ да охлади цените и да подкрепи американското търсене на стоки от чужбина, но също така заплашва да повиши цените на вноса. Освен това това може допълнително да засили темповете на инфлация в другите страни и да ги лиши от капитал. Това е особено тревожно за нововъзникващите икономики, които са принудени или да отслабят валутите, да се намесят, за да ограничат спада, или да повишат лихвите в опит да укрепят валутите.

Развитите икономики са в горе-долу същата позиция - наскоро еврото достигна ново петгодишно дъно спрямо долара, швейцарският франк отслабна, достигайки паритет с долара за първи път от 2019 г., а финансовият регулатор в Хонконг беше принуден да се намеси, за да защити фиксирания курс на местната валута. Японската йена също достигна наскоро най-ниското си ниво от 20 години спрямо долара.

"Бързият темп на повишаване на лихвените проценти на Фед причинява главоболия на много други икономики в света, предизвиквайки изходящи потоци от инвестиции и отслабване на валутата", казва пред Bloomberg Туули Маккули, ръководител на азиатско-тихоокеанския отдел в Scotiabank.

Развиващите се икономики са застрашени от "валутно несъответствие", което възниква, когато дадена организация или компания е взела заем в щатски долари и са ги отпуснали в местната си валута. Това мнение изрази Клей Лоуъри, бивш помощник-министър на финансите на САЩ по международните въпроси, който е сега изпълнителен вицепрезидент на Института за международни финанси. "Съединените щати винаги са били безопасно убежище", каза Лоури пред Bloomberg. "С повишаването на лихвените проценти още повече капитал може да се насочи към САЩ. И това може да бъде вредно за развиващите се пазари", добавя той.

Пазарите на валутни деривати показват, че инвеститорите очакват доларът да продължи да надминава очакванията. Валутните дилъри заявяват пред Wall Street Journal, че клиентите купуват опции, които се изплащат, ако доларът продължи да расте.

Много производители вече се оплакват, че високите разходи, пред които са изправени, означават, че не печелят много от по-слабите валути. Toyota прогнозира 20% спад на оперативната печалба за текущата фискална година въпреки отчетените годишни продажби на автомобили, които не са по-слаби от миналата година. Причината за прогнозата на японската компания е "безпрецедентно" увеличение на разходите за логистика и суровини.