🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

STMicro и GlobalFoundries строят фабрика за чипове за 5.7 млрд. евро във Франция

Париж и Брюксел ще подкрепят проекта, за да намалят зависимостта на блока от външни доставчици на критични материали

Съоръжението на STMicroelectronics и GlobalFoundries ще произвежда чипове с различни размери до 18 нанометра, които се използват в автомобили, уреди и производствени машини.
Съоръжението на STMicroelectronics и GlobalFoundries ще произвежда чипове с различни размери до 18 нанометра, които се използват в автомобили, уреди и производствени машини.
Съоръжението на STMicroelectronics и GlobalFoundries ще произвежда чипове с различни размери до 18 нанометра, които се използват в автомобили, уреди и производствени машини.    ©  Reuters
Съоръжението на STMicroelectronics и GlobalFoundries ще произвежда чипове с различни размери до 18 нанометра, които се използват в автомобили, уреди и производствени машини.    ©  Reuters

STMicroelectronics и GlobalFoundries обединяват усилия за построяването на фабрика за производство на полупроводници във Франция. Проектът е за 5.7 млрд. евро и ще получи значителна държавна подкрепа, обяви френското правителство, цитирано от Financial Times. Заводът ще помогне на Европейския съюз да повиши своята независимост в сферата на критичните технологии.

Фабриката ще бъде построена в близост до Гренобъл. Франция и Италия са най-големите акционери в базираната в Швейцария STMicroelectronics, като двете страни притежават по 13.75% от компанията с пазарна капитализация 28 млрд. евро. GlobalFoundries е американски производител на полупроводници с капитализация 24 млрд. долара.

"Това е най-голямата индустриална инвестиция през последните десетилетия извън ядрения сектор и голяма стъпка за нашия индустриален суверенитет", каза френският министър на финансите Бруно льо Мер. "Без френското участие тези инвестиции биха били много предизвикателни", коментира главният изпълнителен директор на GlobalFoundries Томас Кофийлд. Засега не се уточнява размерът на подкрепата, която ще бъде предоставена от френската страна и от ЕС.

Проектът е вторият, който се възползва от Закона за чиповете на ЕС - план от 43 млрд. евро за субсидиране на производството в блок, целящ да подсигури доставките на полупроводници. През март Intel обяви планове за изграждане на завод за 17 млрд. евро в Магдебург, Германия, както и други инвестиции в Европа. Очаква се компанията да получи държавни и европейски субсидии за производството на микрочипове, които се използват за високопроизводителни изчислителни устройства, сървъри и смартфони.

Стратегическа инвестиция

Съоръжението на STMicroelectronics и GlobalFoundries ще произвежда чипове с различни размери до 18 нанометра, които се използват в автомобили, уреди и производствени машини. Те биха били от полза основно за европейската индустрия, тъй като малко от производителите на електроника и компютри са базирани в региона. Съоръжението е планирано да работи на пълен капацитет през 2026 г. Фабриката ще създаде около 1000 работни места в обекта на STMicro в Кролс, a производственият капацитет ще се увеличи от 10 хил. на 22 хил. броя седмично.

Съобщението идва на фона на глобален недостиг на полупроводници, започнал с прекъсването на производствата и доставките по време на пандемията, а дефицитът възпрепятства работата на световни производители като Stellantis и Renault. Кризата накара европейските лидери да планират как да намалят зависимостта на региона от азиатските компании за чипове, а част от тези усилия е Законът за чиповете на Брюксел. САЩ работят по подобна програма за насочване на до 52 млрд. долара в субсидии за производство на чипове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар