🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Експортният контрол върху чипове и хардуер засяга икономиката на Русия

Кремъл ще трябва да търси полупроводници и други технологии на вторичния пазар, ако не успее да направи руски алтернативи

Западните автомобилни компании спряха производството си в Русия след началото на войната в Украйна
Западните автомобилни компании спряха производството си в Русия след началото на войната в Украйна
Западните автомобилни компании спряха производството си в Русия след началото на войната в Украйна    ©  Reuters
Западните автомобилни компании спряха производството си в Русия след началото на войната в Украйна    ©  Reuters

Руските компании са изправени пред технологична криза заради западните санкции, които създадоха сериозни пречки в доставките на полупроводници, електрическо оборудване и хардуер, необходим за захранването на националните центрове за данни. Повечето от основните производители на чипове в света, включително Intel, Samsung, TSMC и Qualcomm, прекратиха бизнеса си с Русия, след като САЩ, ЕС и Великобритания наложиха контрол върху износа на продукти с чипове, произведени или проектирани на територията на ЕС и САЩ.

Това създава недостиг на типа по-големи чипове от нисък клас, които се използват при производството на автомобили, домакински уреди и военно оборудване. Доставките на по-модерни полупроводници, използвани в потребителска електроника и хардуер, също са силно ограничени.

Способността на Русия да внася чуждестранни технологии и оборудване, съдържащи тези чипове, от смартфони до мрежово оборудване, е почти невъзможна.

"Цели маршрути за доставка на сървъри, компютри и iPhone, всичко изчезна", казва източник на Financial Times от водеща компания за производство на чипове.

Безпрецедентните западни санкции заради руската инвазия в Украйна принуждават Русия да предприеме болезнена "структурна трансформация" на икономиката си. Тъй като страната не може да изнася голяма част от суровините си, да внася важни стоки и няма достъп до световните финансови пазари, икономистите очакват брутният вътрешен продукт на Русия да се свие с близо 15% тази година.

Контролът върху износа на технологии с двойна употреба, които имат граждански и военни приложения - като микрочипове, полупроводници и сървъри - вероятно ще има някои от най-тежките и трайни ефекти върху руската икономика. Най-големите телекомуникационни групи в страната няма да имат достъп до 5G оборудване, докато облачните услуги на "Яндекс" и Сбербанк, най-голямата банка в Русия, ще трябва да положат големи усилия, за да разширят услугите на центровете си за данни.

Докато Русия има няколко местни компании за чипове - JSC Mikron, MCST и Baikal Electronics, руските групи доскоро разчитаха на внос на значителни количества готови полупроводници от чуждестранни производители като SMIC в Китай, Intel в САЩ и Infineon в Германия. MCST и Baikal разчитат основно на леярни за полупроводници в Тайван и Европа за производството на чипове, които проектират.

Контролът върху износа на технологии с двойна употреба, които имат граждански и военни приложения, вероятно ще има някои от най-тежките и трайни ефекти върху руската икономика.

MCST обяви, че проучва преминаването на производството към руски фабрики, собственост на JSC Mikron, заявявайки, че може да създаде "достойни процесори със суверенна руска технология".

Отговорът на Москва

През май Русия въведе схема за внос, при която на компаниите е разрешен "паралелен внос" на хардуер - включително сървъри, автомобили, телефони и полупроводници - от дълъг списък от компании без съгласието на търговската марка или притежателя на авторските права.

Русия и преди е разчитала на неоторизирани вериги за доставки от "сивия пазар" за предоставяне на технологично и военно оборудване, купувайки западни продукти от прекупвачи в Азия и Африка чрез брокери. Но глобалният недостиг на чипове и решаващ ИТ хардуер означава, че и тези канали са пресъхнали.

"Някои компании са организирали доставки от Казахстан", казва Карен Казарян, ръководител на Internet Research Institute в Москва. "Някои по-малки китайски компании са готови да доставят. В руските складове има резерв от компоненти... но това не е обемът, от който се нуждаят, не е стабилен и цените са се повишили поне два пъти."

Руските власти също са проучили възможността за преместване на производството в леярни в Китай, но има малко доказателства, че Пекин ще окаже помощ. Въпреки нежеланието на китайския президент Си Цзинпин да осъди войната в Украйна, няколко китайски компании са спрели да продават смартфони на Русия, защото са притеснени, че може да бъдат санкционирани.

Откакто санкциите влязоха в сила, основните групи за облачни услуги в Русия - Yandex, VK Cloud Solutions и SberCloud, отчитат силен ръст в търсенето на услугите си, тъй като повечето руски компании вече не желаят да поддържат своите приложения в центрове за данни в чужбина.

VK Cloud Solutions писаха до Кремъл миналия месец с молба за спешна помощ за намиране на "десетки хиляди сървъри", съобщава Financial Times. Местните компании вече не могат да си ги набавят от западни фирми, а недостигът на модерни чипове, които се използват в сървърите, не позволява на руските производители да увеличат собственото си производство.

Санкциите също така принудиха мобилните оператори да намалят драстично плановете си. Без готова руска алтернатива на 5G операторите вероятно ще се опитат да закупят остаряло 4G оборудване на вторичния пазар от страни, които вече са преминали към следващото поколение технологии, казва Григорий Бакунов, бивш висш изпълнителен директор на Yandex.

Той смята, че правителството вероятно ще посъветва компаниите да не създават конкуренти на западните технологични лидери като новопрохождащото приложение за таксита на Yandex или социалната мрежа на VK. "Така решавате въпроса какво да правите през следващите пет години без инфраструктура", каза Бакунов. "Намалявате оборудването, което използвате, като се отказвате от това да се конкурирате с другите."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 2

    Ами - икономика и война са противоположни понятия. Икономика се базира на разбирането, че ще се договорите и размените стоки. Войната се базира на принципа - аз съм по-силен, ще си взема силово каквото желая. Резултата е, че НИКОЙ не иска да ти дава КАКВОТО и да е на КАКВАТО и да е цена, щом си готов да го откраднеш с физическа сила, а не да търсиш съгласие ...

    Русия я чака ЗВЕРСКО обедняване и оскотяване на населението. Репарациите, който ще и наложат след загубата в Украйна на практик а ще я разделят на части. Да не са луди ония в Сибир да плащат за безумието на тия я Москва, дето 1/6 от земната суша имат, ама им е малко и искат и Украйна да имат ...

    Нередност?
Нов коментар