🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производителите на чипове се борят за субсидии в САЩ

В последната седмица на юли Камарата на представилите одобри проектозакон за стимулиране на сектора на стойност 52 млрд. долара

Американските производители на чипове искат да вземат възможно най-много пари от задаващите се субсидии за сектора в САЩ
Американските производители на чипове искат да вземат възможно най-много пари от задаващите се субсидии за сектора в САЩ
Американските производители на чипове искат да вземат възможно най-много пари от задаващите се субсидии за сектора в САЩ    ©  Reuters
Американските производители на чипове искат да вземат възможно най-много пари от задаващите се субсидии за сектора в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • САЩ в момента директно зависят от Китай и Южна Корея за голяма част от нуждите си от чипове.
  • Вашингтон ще отпуска средства както за построяването на нови фабрики, така и за научноизследователска и развойна дейност.
  • Конгресът планира грантовете да са достъпни и за чуждестранни компании.

Полупроводниците са един продуктите, които са най-ключови за модерния начин на живот. През по-голямата част на миналия век лидер в производството им беше САЩ, но това започна да се променя през 90-те години. Тогава Вашингтон имаше почти 40% от общия пазарен дял, а днес това той е спаднал до 10%. Това развитие поставя САЩ в ситуация, в която директно зависят от Китай и Южна Корея за голяма част от нуждите си от чипове.

Това е и причината Камарата на представителите да приеме проектозакон, който цели стимулирането на сектора в страната. За целта ще бъдат заделени 52 млрд. долара - от този фонд ще се отпускат средства както за построяването на нови фабрики, така и за научноизследователска и развойна дейност. Законът, който все още не е подписан от президента Джо Байдън, отключва около 24 млрд. долара повече инвестиционни данъчни кредити за производителите на чипове, като им позволява да отпишат 25% от разходите за нови фабрики срещу печалбите си през първата година.

Според някои експерти и хора в индустрията този закон има потенциала да бъде "най-важната част от индустриалната политика" от Втората световна война насам. Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингер споделя това мнение, като смята, че това представлява ключова стъпка към възвръщането на изгубените позиции на страната в бранша.

Други обаче не споделят виждането на Гелсингер. Пат Мурхед, американски анализатор на индустрията на полупроводниците, смята, че макар и на пръв поглед сумата да изглежда огромна, тя ще се окаже недостатъчна за подкрепа на всички проекти, които се развиват в момента.

52 млрд. не стигат

Законодателството включва 39 млрд. долара за пет години в подкрепа на изграждането на нови фабрики, с грантове до 3 млрд. за всеки проект. Други 11 млрд. долара са заделени за научноизследователска и развойна дейност, като 2 млрд. са за проекти, считани за важни от Пентагона.

Причината за несигурността е цената за изграждане на фабрики, които ще произвеждат най-модерните чипове. Тя варира, но средната стойност на един подобен проект надхвърля 10 млрд. долара. Тези предприятия произвеждат полупроводници за компютри и телефони, което ги прави изключително важни както за САЩ, така и за редица големи компании в страната.

Американските производители искат повече средства за тях

Конгресът планира грантовете да са достъпни и за чуждестранни компании, като целта е да се привлекат водещите производители на най-развитите полупроводници - южнокорейската Samsung и тайванската TSMC. Американските им конкуренти обаче се надяват да успеят да запазят по-голямата част от средствата за себе си, като се опитват да постигнат тази цел с лобиране.

Ръководител на един американски производител на чипове е заявил пред Financial Times, че Вашингтон трябва да даде приоритет на компании, които извършват своята научноизследователска и развойна дейност в САЩ и наемат най-голям брой работници в страната - критерии, които очевидно биха поставили американските производители в по-добра позиция от останалите.

Intel иска да осигури 12 млрд. долара от безвъзмездните средства, или почти една трета от общата сума, за две фабрики в процес на изграждане в Аризона и още две, за които е близо до започване на строеж в Охайо. Сред другите, които търсят пари, са двата производителя на чипове, които надскочиха Intel през последните години - TSMC, който изгражда фабрика за 12 млрд. долара в Аризона, и Samsung, която работи върху съоръжение на стойност 17 млрд. долара в Тексас. И двата завода трябва да започнат да произвеждат чипове през 2024 г.

Други с големи планове за увеличаване на производството в САЩ са производителят на чипове за памет Micron, който е заделил 150 млрд. долара за капиталови разходи до 2031 г. Компанията чака законът да бъде обнародван, преди да даде зелена светлина на голям нов завод, който се очаква да започне производство до три години, споделя изпълнителният директор Санджай Мехротра. "Не става дума дали тези фабрики ще бъдат построени, а къде ще бъдат построени", каза той пред Financial Times.

Помощта ще бъде ключова за Intel

Противно на очакванията, в същия ден, в който Камарата на представителите одобри проектозакона, Intel обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на годината. Приходите на Intel са намалели с около 22% на годишна база, показват данните. Компанията приключи тримесечието с нетна загуба 454 млн. долара в сравнение с чиста печалба 5 млрд. през предходното тримесечие.

"Внезапният и бърз спад в икономическата активност беше най-големият двигател на дефицита, но второто тримесечие също отразява нашите собствени проблеми с изпълнението в области като продуктовия дизайн и нарастването на предложенията на AXG [Accelerated Computing Systems and Graphics Group]", каза Гелсингер по време на конферентен разговор с анализатори, цитиран от CNBC. Той добави, че Intel продължава да се справя с недостига на доставки, свързан с ковид, което също се е отразило на финансовите резултати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Другари тая година завод за полупроводници , догодина за цели ...

    Нередност?
Нов коментар