🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хронология на сагата "Илон Мъск vs. Twitter" - страните стигнаха до съд (инфографика)

Сагата Мъск-Twitter започна в края на януари, а днес обстоятелства за края ѝ изглеждат още по-неясни.
Сагата Мъск-Twitter започна в края на януари, а днес обстоятелства за края ѝ изглеждат още по-неясни.
Сагата Мъск-Twitter започна в края на януари, а днес обстоятелства за края ѝ изглеждат още по-неясни.    ©  Shutterstock
Сагата Мъск-Twitter започна в края на януари, а днес обстоятелства за края ѝ изглеждат още по-неясни.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Илън Мъск започна да придобива акции в социалната мрежа още в края на яунари
  • През април отправи официалното си предложение за покупката й срещу 44 млрд. долара
  • Преди седмица обаче се отказа заради високия процент фалшиви акаунти на платформата

В началото на годината Илън Мъск започна тайно да придобива акции в социалната мрежа. Въпреки разногласията сред акционерите на Twitter, през пролетта на собственика на Tesla беше предложено участие в борда на директорите на компанията, но той отказа. Най-богатият човек на планетата отправи оферта за 44 млрд. долара към социалната мрежа, но се затрудни да осигури финансирането. Последно, с пост в профила си в Twitter, Илън Мъск временно отложи сделката на годината, заради съмнения в автентичността на потребителите й. След което подаде уведомление в Комисията по фондовите борси и ценните книжа в САЩ.

Продължаващите повече от половин година усилия на собственика на Tesla да превърне Twitter в частна компания заприличаха повече на холивудски сценарий. Най-вече заради факта, че драмата се развива основно пред очите на всички негови 101.1 млн. последователи в социалната мрежа - предпочитан комуникационен модел за милардера. Неизвестните по случая стават все повече и края на сагата не се прогнозира.

Последни новини

Преди повече от седмица Илън Мъск се отказа от намеренията си да придобие социалната мрежа заради вероятно високия процент на фалшиви профили и фалшиви спам акаунти в приложението, за които Twitter твърди, че са около 5% от над 200 млн. потребители, но Мъск смята, че делът им е по-висок. От месеци предприемачът сигнализира, че компанията не отчита броя на ботовете сред потребителите си. Анализаторите смятат, че този проблем е умишлено надценен от екипа на Мъск. "Това, което Мъск и неговият екип правят, е да се опитват да измислят извинение, така че да не трябва да плаща наказателните такси, за да се оттегли".

От социалната мрежа отрекоха обвиненията, а по-късно и обявиха намеренията си да изправят Мъск пред съда, за да го принудят да завърши сделката. По клаузите на споразумението милиардерът е задължен да плати 1 млрд. долара неустойка, ако поиска да се откаже, но председателят на борда на директорите на Twitter Брет Тейлър обяви, че социалната мрежа възнамерява да го принуди да завърши продажбата за 44 млрд. долара.

Илън Мъск не е непознат за съдилищата. В момента тече процес в Ню Йорк за 258 млрд. долара, повдигнат от инвеститор в криптовалутата Dogecoin, който обвинява Мъск в "управление на пирамидална схема". Tesla също е съдена в Калифорния от настоящи и бивши служители на компанията, които твърдят, че се допуска расова дискриминация във фабриките на автомобилната компания.

Как се стигна дотук?

Дори сагата Мъск-Twitter да е все още интересна за любителите на подобни казуси, динамичността на процеса и репликите между двете страни биха объркали и най-върлите ѝ почитатели. По-долу сме направили хронология на най-интересните събития до момента, които ще ви покажат как се стигна до това, Илън Мъск да се окаже принуден да си купи социална мрежа.