Оттеглянето на Мъск от сделката с Twitter поставя началото на дълга съдебна битка

Основателят на Tesla може да бъде глобен с 1 млрд. долара за отказа от споразумението

Съдбата на сделката е под въпрос от средата на май, когато Мъск обяви в Twitter, че временно я "отлага" в очакване на повече информация за проблемите с акаунтите.
Съдбата на сделката е под въпрос от средата на май, когато Мъск обяви в Twitter, че временно я "отлага" в очакване на повече информация за проблемите с акаунтите.
Съдбата на сделката е под въпрос от средата на май, когато Мъск обяви в Twitter, че временно я "отлага" в очакване на повече информация за проблемите с акаунтите.    ©  Reuters
Съдбата на сделката е под въпрос от средата на май, когато Мъск обяви в Twitter, че временно я "отлага" в очакване на повече информация за проблемите с акаунтите.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илън Мъск оттегли офертата си за 44 млрд. долара за закупуване на социалната платформа Twitter след продължила няколко месеца сага. Решението на основателя на Tesla разтърси пазара и постави началото на дълга съдебна битка.

Председателят на борда Twitter, Брет Тейлър, каза късно в петък, че компанията ще заведе дело в съд в щата Делауеър, за да принуди Мъск да сключи сделката. Споразумението включва клауза, която може да принуди Мъск да купи компанията, стига да разполага с финансиране. През май Мъск каза, че е осигурил финансиране за приключване на сделката. Мъск също може да бъде изправен пред глоба от 1 млрд. долара при оттегляне от споразумението. Той се опитва да я избегне, като обвинява Twitter в "нарушение на множество разпоредби" на споразумението, според писмо, подадено до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, с което обявява оттеглянето на офертата.

Мотивите на Мъск

"В продължение на почти два месеца Мъск търси данните и информацията, необходими, за да "направи независима оценка на разпространението на фалшиви или спам акаунти в платформата на Twitter", посочва екипът на Мъск в писмото. "Twitter не успя или отказа да предостави тази информация".

Въпросът е за броя на фалшивите и спам акаунтите в приложението, за които Twitter твърди, че са около 5% от над 200 млн. потребители, но Мъск смята, че делът им е по-висок.

Twitter "е в съществено нарушение на множество разпоредби на това споразумение" и изглежда е направила "фалшиви и подвеждащи изявления" при сключването на споразумението, се казва в писмо от адвоката на Мъск. Мъск се оплаква от месеци, че Twitter не отчита броя на ботовете, които са включени в потребителската база, но компанията отрича това твърдение.

Цената на акциите на Twitter ще бъде на ниво от 25 до 30 долара, когато търговията бъде подновена в понеделник, прогнозира Дан Айвс от мениджъра на активи Wedbush.

Анализаторите смятат, че този проблем е умишлено надценен от екипа на Мъск. "Това, което Мъск и неговият екип правят, е да се опитват да измислят извинение, така че да не трябва да плаща наказателните такси, за да се оттегли", казва пред Guardian Анат Бек, професор и експерт по бизнес право в Case Western Reserve University.

Не се случва за първи път

В допълнение към глобата за провалената сделка, Мъск може да понесе сериозни последствия от Комисията по ценните книжа и фондовите борси за своите действия, които оказаха голямо въздействие върху няколко публични компании, които управлява, както и върху самия Twitter. Мъск е изпълнителен директор на фирмата за изкуствен интелект Neuralink, на компанията за електрически автомобили Tesla, на тази за космически пътувания SpaceX и фирмата за строителство на тунели Boring Company.

В миналото той се е сблъсквал със съдебни дела от инвеститори заради хаотичното му поведение и ефектите от него върху акциите на компаниите. През май инвеститорите в Twitter заведоха колективен иск срещу Мъск за това, че не е разкрил нарастващата си инвестиция в компанията, което им струва милиони. Това дело продължава. Мъск също така се сблъска с допълнителни правни последици заради своите туитове след публикация от 2018 г., в която той твърди, че ще направи Tesla частна и ще я свали от борсата, която свали 14 млрд. долара от пазарната й оценка. Разтърсилият пазара туит от 2018 г. доведе до глоба от 40 млн. долара от комисията, както и до споразумение Мъск да се оттегли като председател на борда на Tesla. Глобите срещу Мъск, който с нетно състояние от 224 млрд. долара и е най-богатият човек в света, досега са имали незначително въздействие, каза Бек, но изпълнителният директор може да бъде изправен пред допълнителни действия от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси - включително отстраняване като главен изпълнителен директор от една или повече от компаниите, които ръководи. "Глобата ще бъде болезнена за Мъск, но това, което би било по-болезнено, е ако комисията използва властта си да каже "не сте годни да управлявате компаниите, които управлявате, и някой друг трябва да бъде назначен за главен изпълнителен директор", обяснява Анат Бек.

Мъск и Twitter може да продължат борбата в съда, но според Бек Мъск ще бъде изправен пред допълнителни съдебни искове. Инвеститорите във всяка компания, която е била засегната от това, могат да заведат дело. "Въпросът е: имаме ли измама? Имаме ли милиардер, който прави това нарочно, за да повлияе на пазарите? Това е въпросът, на който трябва да се отговори", казва Бет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 2

    И аз чух слухове,... че най-накрай Мъск се е отказал да купува тъпа социална мрежа .. срещу нови инвестиции във фармация.. Мариа Хуана и .. специално лекарства срещу еректилна дисфункция...
    Тъпите му ракети не могат да заменят... земното усещане за оргазъм... както и рещенията за .. глада, който предстои не само в третия свят... но и в .. Америките..
    Малко е да го глобят 1 Млрд.. Както АT&T, американските монстър корпорации е нужно да се резпарчелдосат.. вкл. Амазон, Гугъл, ФБ... за да може света да се развива нататък...
    Както и камшик за китайските такива измекяри..

    Нередност?
Нов коментар