Twitter срещу Мъск – едно на нула за компанията

Съдът ще гледа делото през октомври, след като Twitter настоя това да се случи възможно най-рано

Страните биха могли да разрешат спора извън съда или да договорят сделка на по-ниска цена
Страните биха могли да разрешат спора извън съда или да договорят сделка на по-ниска цена
Страните биха могли да разрешат спора извън съда или да договорят сделка на по-ниска цена    ©  Reuters
Страните биха могли да разрешат спора извън съда или да договорят сделка на по-ниска цена    ©  Reuters

Делото, в което Twitter настоява съдът да задължи Илън Мъск да завърши придобиването на компанията при предварително договорените условия, ще се състои през октомври. Това стана ясно, след като съдът в щата Делауер се обяви за бързо решение по случая. Обещаните кратки срокове са победа за социалната мрежа, тъй като Мъск настояваше процесът да е през февруари, за да има време за задълбочено разследване относно броя на фалшивите и спам акаунтите в платформата.

Въпросът дали оповестените от Twitter данни надценяват реалния брой на потребителите е ключов за делото. Именно с този аргумент Мъск се отказа от сделката. Според компанията проблемът служи "за разсейване" и милиардерът е длъжен да извърши придобиването на уговорената цена от 44 млрд. долара, а отлагането би нанесло щети на бизнеса и застрашава финансирането на сделката.

Съдия Катлийн Маккормик от Делауеър се съгласи с аргументите на Twitter и каза, че дългите срокове биха били във вреда на продавача. Тя поиска от страните да изготвят график за процеса, който според нея ще продължи пет дни. Във вторник акциите на Twitter се повишиха с над 3% до около 39.7 долара. "Радваме се, че съдът се съгласи да ускори този процес", заяви говорител на компанията. Адвокатите на Twitter настояват за бърз процес, тъй като споразуменията за финансиране на сделката изтичат през април догодина. Целта на делото е да накара изпълнителния директор на Tesla да завърши придобиването на договорената цена - 54.20 долара на акция.

Обвинения

По време на изслушването адвокатите на Twitter обвиниха Мъск в "опит за саботаж" на компанията. Неговите защитници отхвърли идеята, че милиардерът се опитва да навреди на Twitter, тъй като той е вторият най-голям акционер в компанията с дял, по-голям от този на директорите на Twitter, взети заедно. Според Мъск ускорен процес ще позволи на Twitter да скрие истината за спам акаунтите. Той смята, че са нужни месеци, за да се анализират данните, които да дадат отговор колко са реалните потребителите на социалната мрежа.

Мъск може да е съжалил, че се е съгласил на толкова висока цена след спада на технологичните акции, смятат анализатори. Страните биха могли да разрешат спора извън съда или да договорят сделка на по-ниска цена.

Съдия Маккормик предстои да гледа и друго дело, в което е замесен Мъск. Петдневен процес от 24 октомври трябва да се произнесе за рекордния 10-годишен пакет на стойност 56 млрд. долара за възнаграждение на изпълнителния директор на Tesla. Според ищеца Ричард Торнета, който също е акционер в производителя на електромобили, възнаграждението е незаслужено, понеже Мъск не отделя нужното внимание на компанията. Милиардерът ръководи космическата SpaceX, основател е на The Boring Company и също така притежава стартъпа за мозъчни чипове Neuralink. Сагата с Twitter може да му изиграе лоша шега, тъй като той използва акциите си в Tesla като гаранция, за да получи финансиране, а тяхната стойност тръгна надолу през април след обявеното намерение за придобиване.