Бившият шеф по сигурността: Twitter заблуждава американските регулатори

Компанията търси повече потребители, не я е грижа за сигурността им, твърди той в жалба

В момента социалната медийна компания се бори с Илън Мъск в съда, след като той се опита да се оттегли от сделка за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter
В момента социалната медийна компания се бори с Илън Мъск в съда, след като той се опита да се оттегли от сделка за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter
В момента социалната медийна компания се бори с Илън Мъск в съда, след като той се опита да се оттегли от сделка за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter    ©  Reuters
В момента социалната медийна компания се бори с Илън Мъск в съда, след като той се опита да се оттегли от сделка за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Twitter подведе регулаторите за защитата си срещу хакери и спам акаунти. Това твърди бившият шеф по сигурността на социалната платформа Питър Затко в жалба до американската Федерална търговска комисия, според която компанията е нарушила своето споразумение с комисията, сключено преди 11 години. В жалбата, с дължина от 84 страници Затко, който е също и хакер, широко известен като Mudge, казва, че Twitter невярно твърди, че има солиден план за сигурност.

Според бившия директор Twitter дава приоритет на растежа на потребителите пред намаляването на спам съдържание, като ръководителите могат да печелят индивидуални бонуси от до 10 млн. долара, ако подпомогнат увеличаването на броя на ежедневните потребители, но няма никакви изрично споменати възнаграждения за намаляване на спам съдържание.

Twitter определи жалбата като "фалшив разказ". В момента социалната медийна компания се бори с Илън Мъск, главния изпълнителен директор на Tesla, в съда, след като той се опита да се оттегли от сделка за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter. Мъск обвини компанията, че не е предоставила подробности за разпространението на ботове и спам акаунти в мрежата си.

Той предложи да купи Twitter за 54.20 долара на акция, като каза, че вярва, че има потенциала да бъде глобална платформа за свобода на словото. Twitter и Мъск се съдят взаимно, като Twitter поиска от съдия от съд в Делауеър да нареди на Мъск да приключи сделката. Делото е насрочено за 17 октомври.

Затко е подал жалбата миналия месец също така до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Министерството на правосъдието, като тя е изпратена и до Конгреса.

"Преглеждаме редактираните твърдения, които са публикувани, но това, което видяхме досега, е фалшив разказ, пълен с несъответствия и неточности", каза главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал в бележка до служителите.

Истинският регулаторен риск на Twitter се крие в това дали документалните доказателства показват "съзнателно или безразсъдно подвеждане" на инвеститори и регулатори, казва запознат с въпроса специалист пред Reuters.

"Посвирете малко", каза Мъск

Мъск реагира на жалбата с пост в Twitter. Юридическият екип на Мъск е призовал Затко по делото, съобщи CNN, след като жалбата му беше публично оповестена. Самият Затко е известен в хакерските среди от 90-те години на миналия век, когато изобретява инструмент за разбиване на пароли. По-късно той използва хакерските си умения, за да стане търсен консултант по сигурността и заедно с други техници от епохата се прехвърлят на висши ръководни позиции.

В жалбата му се казва, че след бунтовете в Капитолия на 6 януари новата администрация на Джо Байдън му е предложила "позиция като главен служител по информационна сигурност за Съединените щати", която той е отказал. Водещи лица в областта на киберсигурността изразиха широка подкрепа за Затко и мнозина осъдиха реакцията на Twitter.

През януари Twitter съобщи, че Затко вече не е шеф по сигурността на компанията, две години след назначаването му на тази роля. Във вторник говорител на Twitter каза, че Затко е бил уволнен заради "неефективно ръководство и лошо представяне". От компанията добавиха, че обвиненията на бившия им служител са предназначени да нанесат вреда на Twitter, неговите клиенти и акционери.