Украйна ще поиска отлагане на плащанията по външния дълг

Икономисти предупреждават, че страната се насочва към финансова криза, ако не ограничи дефицита и не девалвира гривната

Икономиката на Украйна се очаква да се срине с над 40% тази година заради войната, а финансовите проблеми на страната нарастват.
Икономиката на Украйна се очаква да се срине с над 40% тази година заради войната, а финансовите проблеми на страната нарастват.
Икономиката на Украйна се очаква да се срине с над 40% тази година заради войната, а финансовите проблеми на страната нарастват.    ©  Reuters
Икономиката на Украйна се очаква да се срине с над 40% тази година заради войната, а финансовите проблеми на страната нарастват.    ©  Reuters

Украйна планира да предприеме действия за преструктуриране на чуждестранния си държавен дълг в опит да запази парични средства за продължителна война с Русия. В сряда украинското финансово министерство ще поиска от чуждестранните частни кредитори да се съгласят със забавяне на изплащането на дълга, съобщава Financial Times. Според украинското издание Economic Truth кабинетът е подписал искане за двегодишен мораториум върху изплащането на неизплатените еврооблигации в размер на 3 млрд. долара. Новината беше потвърдена, след като правителството прие решение да поиска отлагане изплащането на своите еврооблигации и плащанията на лихвите по тях за 24 месеца от 1 август.

Разсрочването, което би било равносилно на фалит, бележи обрат в действията на Киев, който до този момент настояваше да изпълни изцяло задълженията си, за да запази доверието на международните инвеститори и достъпа до пазара въпреки натиска от страна на някои официални кредитори за отлагане на плащанията. От февруари насам Украйна е изплатила погасителни вноски и лихви на стойност около 1 млрд. долара на външни кредитори, като същевременно се обръща към съюзниците си с молба за финансова помощ за покриване на бюджетния дефицит от 5 млрд. долара месечно.

Преструктурирането започна да изглежда вероятно, след като миналата седмица държавната енергийната компания Naftogaz поиска да преструктурира дълга си. Според запознати не е било необходимо Naftogaz да направи това, но е получила указания от правителството. Също така на 9 юли Олег Устенко, икономически съветник на президента Володимир Зеленски, заяви пред RBC Ukraine, че забавянето на обслужването на дълга е оправдано.

Монетизиране на дълга

Въпреки увеличаваща се финансова подкрепа за Украйна през последните месеци, страната все още разчита централната банка да изкупува дълга ѝ чрез продажба на чуждестранни резерви или печатане на пари. В интервю пред Financial Times украинският финансов министър Сергей Марченко заяви, че за страната е "много рисковано" да разчита на централната банка да монетизира дълговете ѝ още дълго време. Той също така призова МВФ за нова финансова помощ за страната. "Готови сме за такава дискусия", каза Марченко. "Вярвам, че МВФ също е готов за такава дискусия. Вярвам, че можем да действаме по-бързо. Трябва да разберем какво трябва да направим през 2023 г." Марченко отказа да коментира евентуален фалит.

Той също така заяви, че макар и да е нормално Националната банка на Украйна временно да монетизира държавния дълг по време на война, това няма да е устойчиво за дълго време. "Рисковано е, ако е дългосрочно или с висока амплитуда. През 2023 г. трябва да избягваме паричното печатане от страна на НБУ", каза той. Министърът добави, че правителството трябва да намали разходите, за да ограничи дефицита, но е трудно да се намерят възможности за съкращения, когато основната част от разходите отиват за социални плащания, армията и лихвите по дълга.