🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна изпитва все по-сериозни финансови проблеми

Намалените данъци, спаднали приходи от мита и високата инфлация тормозят ударената от войната икономика

Украинското правителство има нужда от все по-големи финансови инжекции от Запада
Украинското правителство има нужда от все по-големи финансови инжекции от Запада
Украинското правителство има нужда от все по-големи финансови инжекции от Запада    ©  Reuters
Украинското правителство има нужда от все по-големи финансови инжекции от Запада    ©  Reuters
Темата накратко
  • Почти изчезналият износ от Украйна намалява правителствените приходи.
  • Страната ще се нуждае от около 9 млрд. евро помощ всеки месец.
  • Германия е против безкрайното даване на заеми заради високия дълг на Украйна.

Войната в Украйна промени живота в страната из основи още от първия ден на руската инвазия. Един от най-засегнатите аспекти са публичните финанси, като все повече ръководни лица искат все повече помощи от западните си партньори.

Войната спря огромна част от износа на Украйна, което доведе до намаляване на приходите от мита, които по принцип представляваха немалка част от приходите на държавния бюджет. Освен това тя сви и данъчните приходи, като липсата на 12 млн. души, колкото са последните сметки за броя на бежанците, със сигурност също оказва влияние върху събираемостта на задължения.

Очаква се икономиката да се срине с поне 45% тази година в резултат на руската инвазия, което би оставило правителството с бюджетен дефицит от 5 млрд. долара на месец. От началото на войната Украйна е получила около 8 млрд. долара безвъзмездни средства и заеми от съюзнически правителства и международни финансови институции, но тази сума не покрива дупката в държавния бюджет.

Западните партньори на Украйна много ясно си дават сметка за лошата фискална ситуация, в която се намира страната, но запазват и внимание относно политиките, които правителството предприема, за да овладее ситуацията. Министерството на финансите на САЩ предупреди, че спешни мерки като печатане на пари, използвани от Киев, за да подкрепи публичните си финанси, рискуват да навредят на способността на правителството да предоставя критични обществени услуги с течение на времето. Според министерството това подчертава необходимостта от това съюзниците да изпълнят ангажиментите си да предоставят десетки милиарди долари грантове и евтини заеми възможно най-бързо.

Валдис Домбровскис, който е изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, каза, че Украйна е изправена пред "огромни краткосрочни нужди от финансиране" и е необходима повече работа, за да ги посрещне. Той призова страните - членки на Европейския съюз (ЕС), да осигурят финансовите гаранции, които биха били достатъчни, за да може комисията да предостави на Киев планирания пакет от 9 млрд. евро.

Не всички са съгласни

Сегашният план за действие, който се обсъжда, не е напълно подкрепен от страните в съюза. Най-изявен противник на идеята Украйна да бъде "заливана" със заеми е Германия, която има сериозни притеснения от размера на актуалния външен дълг на Киев.

Вместо това Берлин предлага грантове, позовавайки се на вече високото дългово бреме на Украйна. Но тъй като вече е предоставила безвъзмездна помощ от 1 млрд. евро на Украйна чрез Международния валутен фонд, тя иска отстъпка от гаранцията, която ще трябва да предостави по схемата на ЕС, твърдят източници на Politico в Брюксел.

Германското финансово министерство казва, че комисията ще представи допълнително предложение за достигане на помощта от 9 млрд. евро. "Заедно с нашите международни партньори ние подкрепяме Украйна", се добавя в изявлението.

5 млрд. евро няма да стигнат

До момента украинското правителство обявяваше, че се нуждае от чуждестранна помощ в размер на 5 млрд. евро месечно, за да се справи със затрудненото положение. Министерството на финансите твърди, че оценката му за разликата все още е 5 млрд. евро на месец, но дори това е много повече, отколкото западните столици са предоставили досега. "През следващите месеци ще трябва да получаваме 9 млрд. евро на месец вместо сегашните 5 млрд.", каза пред Financial Times Олег Устенко, икономически съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски. "Ще се опитаме да оцелеем във всеки случай, но без финансова подкрепа от нашите съюзници ще бъде не само трудно да го направим, но и почти невъзможно", добави той.

Централната банка на Украйна (ЦБУ) заяви миналата седмица, че е изразходвала 2.3 млрд. долара, или 9.3% от своите международни резерви, само през юни. ЦБУ все още има достатъчно резерви, за да покрие тримесечния внос. "Това изтегляне на резервите засега не се компенсира от международна помощ", обясняват от банката. "Ако международните резерви на ЦБУ бъдат изчерпани поради пряко парично финансиране, това ще създаде риск от значително обезценяване на гривната и бързо ускоряване на инфлацията. Това от своя страна увеличава рисковете за финансовата стабилност", добави служител на ЦБУ пред Politico.

В началото на миналата седмица САЩ обявиха допълнителни 1.7 млрд. долара пряка икономическа помощ за Киев. "Тази помощ ще помогне на демократичното правителство на Украйна да предостави основни услуги за народа на Украйна", каза министърът на финансите Джанет Йелън, когато обяви подкрепата.

Нов план "Маршал", само че за Украйна?

През 1947 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Джордж К. Маршал предлага създаването на Програмата за възстановяване на Европа (ERP), за да помогне за възстановяването на голяма част от континента, която беше унищожена по време на войната. Днес тази схема е известна като плана "Маршал".

Все повече европейски политици започват да предлагат подобни действия, щом войната в Украйна приключи. Най-голям привърженик на подобен ход е германският канцлер Олаф Шолц, който започна да обсъжда идеята след посещението си в Украйна. "Точно като белязаната от война Европа тогава, Украйна днес се нуждае от план на Маршал за възстановяване", каза той.

Шолц очаква, че войната в Украйна няма да приключи скоро. Точно както първоначалният план Маршал е насочен към дългосрочно възстановяване, Западът също трябва да очаква, че този процес в Украйна ще отнеме време. "Ще имаме нужда от още много милиарди евро и долари за целите на възстановяването - за години напред", каза Шолц пред германския парламент. Той добави, че иска да види Украйна да продължи да получава широка европейска подкрепа във финансово, икономическо, хуманитарно и политическо отношение, както и "доставки на оръжие".

Вернер Хойер, който оглавява Европейската инвестиционна банка, очаква милиарди финансова помощ за Украйна. Той каза, че има нужда от програма, насочена към "глобална аудитория, по-скоро само към данъкоплатците в ЕС". ЕС предложи усилията за възстановяване да бъдат координирани от Украйна съвместно с ЕС, държавите от Г-7 и Г-20, както и международни финансови институции и организации.

Все още няма коментари
Нов коментар