Русия вече намеква за пълно спиране на газа за Европа

"Газпром" обявява форсмажорни обстоятелства за доставките за големи клиенти

От "Газпром" досега не са коментирали информацията
От "Газпром" досега не са коментирали информацията
От "Газпром" досега не са коментирали информацията    ©  Shutterstock
От "Газпром" досега не са коментирали информацията    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Този ход на "Газпром" ще подхрани опасенията за пълно спиране на доставките на руски газ, след като компанията започна да ограничава подаването на суровината през последния месец.
  • Пълното спиране на доставките може потенциално да намали БВП на Европейския съюз с до 1.5 пр. пункта.
  • Държавите в цяла Европа в момента полагат усилия да напълнят газовите си хранилища преди зимата.

Русия направи още една крачка към пълно спиране на природния газ за Европа, след като държавният енергиен гигант "Газпром" обяви форсмажорни обстоятелства за някои от своите доставки за Европа. В писмо от "Газпром", видяно от Reuters, се твърди, че компанията не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни" обстоятелства.

Според агенцията клаузата за непреодолима сила, която се използва за защита на бизнеса от фактори извън контрола на компанията, е в сила със задна дата за доставки, започващи от 14 юни.

Търговски източник твърди пред агенцията, че писмото се отнася до доставките през тръбопровода "Северен поток 1" за Германия, който в момента е спрян за техническа поддръжка. Този ход на "Газпром" ще подхрани опасенията за пълно спиране на доставките на руски газ, след като компанията започна да ограничава подаването на суровината през последния месец.

Държавите в цяла Европа в момента полагат усилия да напълнят газовите си хранилища преди зимата на фона на опасенията, че недостигът ще доведе до въвеждане на лимити за ползване на суровината и спиране на тока. Очаква се до края на тази седмица ЕК да обяви и план за ограничаване на консумацията на природен газ.

Към 16 юли средното ниво на запълване на газовите хранилища в Европа е 64%. България обаче изостава и капацитетът на "Чирен" е запълнен само на 40%.

Свиване на доставките на газ

"Газпром" доставя по-малко газ за клиентите си, отколкото е задължена по договори, като компанията се позовава на проблеми с турбините на главния си тръбопровод за Европа - "Северен поток 1". Потоците през Украйна също са намалели, след като един от двата основни входни пункта на границата с Русия беше затворен поради войната.

Това "изглежда като сигнал, че слабото подаване на газ може да продължи по-дълго от планирания период на поддръжка", казва пред Bloomberg Тревър Сикорски, ръководител на анализите за пазара на природен газ, въглища и въглерод Energy Aspects.

Компаниите обикновено обявяват форсмажорни обстоятелства, когато непредвидено събитие като пожар или природно бедствие им попречи да изпълнят договорите. Задействането на правната кауза със задна дата е, "меко казано, необичайно", казва Сикорски, добавяйки, че очаква европейските купувачи да оспорят известието и да търсят обезщетение.

От "Газпром" досега не са коментирали информацията. Сред компаниите, които са получили известието от руския доставчик, са германските комунални компании Uniper и RWE, твърди Bloomberg.

Експортното звено на "Газпром" заяви "форсмажорни обстоятелства със задна дата за минали и настоящи дефицити в доставките на газ", казват от Uniper. "Смятаме това за неоправдано и официално отхвърлихме твърдението за непреодолима сила."

RWE потвърди, че е получила известието, но е отказала да коментира подробностите или правната позиция на компанията.

Този ход може да звучи доста странно, защото на първо място форсмажорно събитие, обявено от продавача, се предполага, че е извън контрола на продавача, което е спорно предвид нивото на превръщане на газа в оръжие от началото на конфликта, смята Жан -Кристиан Хайнц, основател на консултантската фирма Wideangle LNG.

Освен това "Газпром" е руска държавна компания и като такава решението на руския президент трудно може да се приеме като външно за нея.

"Газпром" не разкрива условията на своите договори, но повечето от дългосрочните споразумения на компанията в Европа обикновено имат минимални и максимални обеми, които е длъжна да достави - на месец, на тримесечие и повече от година.

Пълна непредсказуемост

Възможно е на "Газпром" да й е отнело време, за да обяви непреодолима сила, защото първо трябваше да прекъсне доставките в съответствие със заповед на Кремъл, а след това да се опита да намери начин да предпази компанията от отговорност, казва пред Bloomberg Тиери Брос, професор в Парижкия политически институт.

Пълното спиране на доставките на руски газ може потенциално да намали брутния вътрешен продукт на Европейския съюз с до 1.5 пр. пункта, ако следващата зима е студена и континентът не успее да вземе превантивни мерки за пестене на енергия, предупреждава Европейската комисия в проект на документ на ЕС. Въздействието върху БВП може да бъде между 0.6 и 1 пр. пункт, ако доставките спрат, а зимата е средно студена.

Освен това действията на Русия не са предвидими, казва Брос. "Газпром" може действително да увеличи доставките на газ малко след края на годишната поддръжка на "Северен поток 1", за да докаже, че Европейската комисия греши, и да спечели малко повече приходи, като по този начин покаже "кой има властта, и в този случай това за съжаление е Кремъл", обяснява Брос.

Азербайджан ще работи за по-големи газови доставки за ЕС

Азербайджан и Европейската комисия се договориха по принцип за удвояване обема на природния газ, доставян за страните от Европейския съюз, в следващите няколко години. Става дума за достигане на 20 млрд. куб.м годишно към 2027 г., което да изиграе важна роля за намаляване на зависимостта от доставките от Русия.

Това стана в Баку при посещението на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, и еврокомисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон.

"ЕС се обръща към енергийни доставчици, на които може да се има доверие. Азербайджан е един от тях", каза Фон дер Лайен.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Ало, БСП?

    Нередност?
Нов коментар